کوفی عنان در مصاحبه با روزنامه لوموند:
ایران باید به نشستهای سوریه دعوت شود
گروه بینالملل- کوفی عنان فرستاده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب به سوریه به شکست خود در ماموریتش در این کشور اقرار کرد و خواستار دعوت از ایران برای شرکت در نشستهایی شد که به منظور حل و فصل بحران سوریه برگزار میشود.
کوفی عنان فرستاده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب به سوریه/ عکس: GettyImages
گروه بینالملل- کوفی عنان فرستاده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب به سوریه به شکست خود در ماموریتش در این کشور اقرار کرد و خواستار دعوت از ایران برای شرکت در نشستهایی شد که به منظور حل و فصل بحران سوریه برگزار میشود. کوفی عنان که با روزنامه فرانسوی لوموند مصاحبه میکرد در اینباره گفت: «این بحران از ۱۶ ماه پیش همچنان ادامه دارد، اما فعالیت من سه ماه پیش آغاز شد. تلاشهای بسیاری برای یافتن راهحلی سیاسی و مسالمت آمیز برای این بحران انجام گرفت. پر واضح است که ما موفق نشدیم و شاید هیچ ضمانتی برای موفقیت ما وجود نداشته باشد.»
او افزود: «اما آیا در پی بررسی راهحلهایی جایگزین بودیم؟ آیا گزینههای دیگر را برای مذاکره مطرح کردیم؟ من اینها را به شورای امنیت سازمان ملل گفتم و به این نکته اشاره کردم که این ماموریت از لحاظ زمانی بیانتها نیست، نقش من هم همینطور.»
کوفی عنان، دبیرکل پیشین سازمان ملل متحد، طرحی شامل شش بند برای حل و فصل بحران سوریه ارائه دادهاست که تاکنون هیچکدام از بندهای آن اجرا نشدهاست. آتش بس میان طرفهای درگیر، نخستین بند آن است که مورد موافقت طرفهای بحران قرار گرفت. ناظرانی هم برای نظارت بر حسن اجرای آتش بس به سوریه رفتهاند. با وجود این، روند خشونتها در سوریه شدت گرفت.
دبیرکل سازمان ملل متحد در ادامه مصاحبه خود به اهمیت نقش روسیه که همپیمان نظام بشار اسد رییسجمهوری سوریه است، اشاره کرد. او گفت: «روسیه صاحب نفوذ بسیار بزرگی است اما من مطمئن نیستم که تنها روسیه مسیر حوادث را مشخص میکند. ایران نیز یک بازیگر مهم است و باید بخشی از راهحل باشد. ایران در سوریه دارای نفوذ است و نباید نادیدهاش گرفت.»
عنان همچنین از کشورهایی که به طور مداوم به روسیه به خاطر مواضعش در بحران سوریه حمله میکنند انتقاد کرد و گفت: «چرا از کشورهایی که اسلحه و پول به سوریه میفرستند و دارای تاثیر در این کشور هستند، سخنی نمیگویند؟»
این در شرایطی است که روسیه و چین تا کنون دو قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت خشونتهای دولتی درسوریه را وتو کردهاند.
در مقابل برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و قطر، بر لزوم مسلح سازی معترضان سوریه تاکید کردهاند.
کوفی عنان در ادامه این گفتوگو افزود: «چین و روسیه معتقدند که در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در بحران لیبی برای حمایت از مردم این کشور، فریب خوردند. قطعنامهای در شورای امنیت تصویب شد و پس از آن به عملیاتی برای سرنگونی نظام تبدیل شد.»
اشاره کوفی عنان به قطعنامه شورای امنیت است که برپایه مجوز مداخله نظامی در لیبی به منظور حمایت از غیرنظامیان این کشور در مقابل حملات نظامی نیروهای رژیم معمر قذافی داده شد.
این در شرایطی است که در کنفرانس بینالمللی سوریه در پاریس که روز جمعه برگزار شد و چین و روسیه آن را تحریم کرده بودند، شرکتکنندگان این کنفرانس از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستند، در چارچوب یک قطعنامه تحریمهایی را علیه رهبری سوریه به تصویب برساند.
تاکنون روسیه و چین بهعنوان دو عضو دائم شورای امنیت مانع از تصویب چنین قطعنامهای شدهاند.
هشدار وزیر خارجه آمریکا درباره فروپاشی سوریه
همزمان هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، با توجه به ادامه درگیریهای داخلی سوریه در مورد فروپاشی این کشور هشدار داد. کلینتون که برای شرکت در کنفرانس افغانستان در توکیو به سر میبرد، تصریح کرد که اعتراف کوفی عنان به شکست طرح صلح سازمان ملل متحد باید «زنگ خطری برای همه» باشد.
گسترش دامنه درگیری به لبنان
این در شرایطی است که روزشنبه، درگیریها به لبنان کشیده شد. پرتاب حدود ۲۰ خمپاره از خاک سوریه به سوی لبنان باعث شد که در این روز ارتش لبنان به حال آمادهباش درآید.
به گزارش خبرگزاری آلمان، فرماندهی ارتش لبنان در این رابطه اعلام کرد: «واحدهای نظامی در منطقه مرزی وادی خالد به حالت آمادهباش کامل درآمدهاند و اقدامات ضروری انجام گرفته است.»
روز شنبه حدود ۲۰ خمپاره شلیک شده از واحدهای توپخانه ارتش سوریه به خاک لبنان به خانههای یک روستای مرزی اصابت کردند که منجر به کشته شدن دستکم سه زن و مجروحشدن هفت تن دیگر شدند.
میشل سلیمان، رییسجمهوری لبنان، در این رابطه ابراز نگرانی کرد و گفت، حفاظت از شهروندان کشورش «اولویت اصلی» است.
ارسال نظر