گروه بین‌الملل- درمیان این نگرانی که گسترش اعتراضات خشونت‌بار در لیبی ممکن است عرضه نفت را از این کشور عضو اوپک مختل کند، دیروز، دوشنبه، قیمت نفت به بیش‌از ۸۸ دلار در هر بشکه رسید. در معاملات الکترونیکی بورس نیویورک بهای نفت خام برای تحویل در ماه مارس به ۹۰/۸۷ دلار در هر بشکه رسید. در پایان معاملات روز جمعه ارزش قراردادها با ۱۶ سنت کاهش در رقم ۲۰/۸۶ دلار ثابت ماند.

در لندن نفت خام برنت برای تحویل در ماه آوریل ۳۰/۱۰۴ دلار در هر بشکه معامله شد.

روز یکشنبه سیف‌الاسلام قذافی، پسر معمر قذافی رهبر لیبی، به معترضان هشدار داد که آنان خطر آغاز جنگ داخلی را به وجود آورده‌اند و در این جنگ ثروت نفتی لیبی از بین خواهد رفت. لیبی روزانه ۰/۱ میلیون بشکه نفت خام صادر می‌کند.

اوایل روز یکشنبه، تظاهرات ضد دولتی به ترابلس، پایتخت لیبی، کشیده شد و تظاهر کنندگان پایگاه‌های نظامی و سلاح‌ها را تصرف کردند.

این درحالی است که شرکت‌های نفت و گاز اروپایی کارمندان خود را از لیبی خارج کرده‌اند و حفاری در این کشور را به حالت تعلیق درآورده‌اند.

شرکت نروژی استات‌اویل، شرکت استرالیایی او‌ام‌وی و شرکت رویال داچ‌شل ازجمله شرکت‌هایی هستند که کارکنانشان را از لیبی خارج کرده‌اند.

ویکتور شام، تحلیل‌گر انرژی از مرکز مشاوره پوروین اند گرتز می‌گوید:« نگرانی‌ها در بازار فراتر از مساله لیبی است. بعید است که شاهد اختلال جدی در عرضه نفت از منطقه خاورمیانه یا شمال آفریقا باشیم، اما گسترش ناآرامی‌ها موجب نگرانی فزاینده سرمایه‌گذاران شده است.»

برخی از تحلیل‌گران نگرانند که قیمت بالای نفت به بهبود اقتصادی در کشورهای توسعه‌یافته لطمه وارد کند. جرالد میناک، اقتصاددان موسسه مورگان استنلی، می‌گوید در ازای هر یک دلار افزایش هر گالن بنزین، هزینه مصرف‌کننده در آمریکا تا حدود ۱۲۰ میلیارد دلار کاهش می‌یابد.

میناک همچنین می‌گوید: «انرژی برای مصرف‌کنندگان در کشورهای توسعه‌یافته مهم‌تر از غذا است. به همین دلیل است که افزایش بیشتر قیمت نفت، تهدیدی برای رشد اقتصادی در این کشورها به شمار می‌رود.»

در دیگر معاملات بورس نیویورک برای ماه مارس بنزین ۵۹/۲ دلار در هر گالن معامله شد و قیمت گاز طبیعی به ۸۸/۳ دلار در هر ۱۰۰۰ فوت مکعب رسید.