سران اتحادیه اروپا گردهم آمدند
چارهجویی برای نجات یورو
دنیای اقتصاد- اختلاف میان سران کشورهای عضو اتحادیه اروپایی بر سر چگونگی مهار بحران بدهیها که آینده یورو را تهدید میکند، در حالی افزایش یافته است که سران کشورهای عضو این اتحادیه در بروکسل تشکیل جلسه دادهاند تا ساز و کاری را برای مدیریت بحران تنظیم کنند، سازوکاری که قرار است تاثیرات خود را از سال ۲۰۱۳ میلادی نشان دهد. در همین حال، برخی مواضع ناسیونالیستی آلمان، اروپاییها را به شدت نگران کرده است. آنگلا مرکل اخیرا با افزودن برخی از بندهایی که وزرای دارایی کشورهای عضو ماه گذشته با اضافه کردن آن به پیمان لیسبون به توافق رسیده بودند، مخالفت و تاکید کرد که اضافه شدن این بندها لزومی ندارد. با مخالفت آلمان با اضافه شدن اصلاحات به پیمان لیسبون پیشبینی میشود
آینده بحرانی برای اروپا
احسان ابطحی
اختلاف میان سران کشورهای عضو اتحادیه اروپایی بر سر چگونگی مهار بحران بدهیها که آینده یورو را تهدید میکند، در حالی افزایش مییابد که سران کشورهای عضو این اتحادیه در بروکسل تشکیل جلسه دادهاند تا ساز و کاری را برای مدیریت بحران تنظیم کنند، سازوکاری که قرار است تاثیرات خود را از سال ۲۰۱۳ میلادی نشان دهد.
به گزارش بلومبرگ، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از پذیرش و یا دستکم انعطافپذیری بیشتر درباره استفاده از بودجه اضطراری ۷۵۰ میلیارد یورویی (۱ تریلیون دلاری) خودداری کرد، این در شرایطی است که دیگر رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپایی در آستانه دستیابی به توافقی باهدف مهار شوکهای آینده ناشی از بحران بدهیها بودند و همزمان بانک مرکزی اروپا خود را به سرمایه بیشتری مجهز کرده است.
جدال میان مرکل، بانک مرکزی اروپا، ژان کلود یانکر نخستوزیر لوکزامبورگ و مخالفان آلمانی صدراعظم آلمان در آستانه نشست بروکسل افزایش یافت و به اطمینان و اعتماد کشورهای اروپایی در مورد مدیریت ناکامیهای اقتصادی این قاره آسیب رساند، ناکامیهایی که یونان و ایرلند را ناچار کرد تا طرحهای ریاضت اقتصادی در کشورهایشان اعمال کنند.
نیک کنیس، رییس اقتصاددانان بخش منطقه یورو در موسسه ای.بی.ان آرمو ان.وای در آمستردام و یکی از مقامات پیشین وزارت خزانهداری بریتانیا در همین مورد گفت: «با اقدام آلمان در مسدود کردن هرگونه راه توافق بحران بدهیها به نظر میرسد دوباره کشورهای اروپایی به بنبست رسیدهاند.» کنیس اضافه کرد: «اکنون خطر شدت گرفتن بحران به شدت افزایش یافته است و ممکن است وضعیت فعلی در بازارها، وضعیت آرامش پیش از توفان باشد.»
این در حالی است که به گفته مقامات اتحادیه اروپایی دولتهای عضو این اتحادیه در آستانه توافق بر سر اضافه کردن اصلاحیهای دو جملهای به پیمان لیسبون با هدف تدوین ساز و کاری برای تامین ثبات منطقه یورو به عنوان یک منطقه واحد، به وسیله اعطای کمکهای مالی به دولتهای بحرانزده بودند. آلمان اما تاکید میکند که اعطای کمکهای مالی به کشورهای بحرانزده باید تنها به عنوان آخرین راهکار مدنظر قرار بگیرد.
نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا ساعت ۵ بعدازظهر روز پنجشنبه به وقت بروکسل - پایتخت بلژیک و مقر اتحادیه اروپایی- آغاز شد و هرمن ون رومپوی، رییس اتحادیه اروپایی پس از صرف شام نتایج نخستین مذاکرات و دور اول آن را اعلام کرد. مذاکرات سران کشورهای عضو دیروز ساعت یک بعدازظهر به وقت محلی ادامه یافت.
آخرین اصلاحات اعمال شده در پیمان لیسبون که به منزله قانون اساسی این اتحادیه به شمار میرود، سال گذشته انجام گرفت. این پیمان و اصلاحاتی که در آن انجام میشود برای همه موسسات در بروکسل و همه دولتهای اروپایی عضو، لازمالاجراست. همه ۲۷ کشور عضو از جمله ۱۱ کشوری که در منطقه یورو قرار ندارند، باید اصلاحات پیشنهادی را به امضا برسانند تا این اصلاحات به قانون تبدیل شود.
همزمان دیوید کامرون؛ نخستوزیر بریتانیا اعلام کرد که کشورش از امکان کمک به کشورهایی که با بحران روبهرو میشوند، حمایت میکند. بریتانیا مهمترین کشور عضو اتحادیه اروپایی است که در منطقه یورو قرار ندارد و کسری بودجهاش هم رو به افزایش است.
کامرون در بروکسل گفت: «ما به شدت به سازوکاری نیاز داریم که به منطقه یورو کمک کند تا مشکلات و معضلات خود را که برای بریتانیا نیز اهمیت دارد، حل و فصل کند.»
این همه در شرایطی بود که تاکید آلمان برای کاهش ارزش اوراق قرضه در زمانی که کشورها دچار بحران میشوند، به شعلهور شدن آتش آخرین فاز بحران بدهیها در اتحادیهاروپایی منجر شد و اختلافها بر سر اعطای کمک ۸۵ میلیارد دلاری به ایرلند را که در ۲۸ نوامبر ماه گذشته میلادی به تصویب رسیدهبود، به اوج خود رساند. مرکل در نشست اخیر سران کشورهای عضو اتحادیه اروپایی با افزودن برخی از بندهایی که وزرای دارایی کشورهای عضو ماه گذشته با اضافه کردن آن به پیمان لیسبون به توافق رسیده بودند، مخالفت و تاکید کرد که اضافه شدن این بندها لزومی ندارد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل/ عکس: رویترز
ارسال نظر