افزایش فشارهای آمریکا بر چین

شادی آذری

نشست دو روزه کمیسیون مشترک تجارت و بازرگانی چین و آمریکا فردا و پس فردا در واشنگتن برگزار خواهد شد. این نشست در شرایطی برگزار می‌شود که فشارها بر پکن به‌خاطر مازاد تجاری عظیم چین، افزایش یافته است. در آستانه این نشست، آمریکا چین را به شدت تحت فشار گذارده است که اقدامی برای افزایش ارزش پول خود در پیش گیرد. در چنین شرایطی، قرار است رییس‌جمهوری چین، هوجین‌تائو، ماه آینده میلادی از واشنگتن دیدن کند و این امیدها افزایش یافته است که او در این سفر امتیازاتی را برای واشنگتن به ارمغان آورد.

بنا به گزارش آسوشیتد‌پرس، مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را به تصویب رسانده است که بر اساس آن کشورهایی که در نرخ پول خود دستکاری می‌کنند مورد جریمه قرار می‌گیرند. سنای آمریکا این طرح را در دست بررسی دارد. هر دو طرف امیدوارند جلسه فردا و پس‌فردا دیداری موفق را برایشان رقم زند. رییس اتاق بازرگانی آمریکا در چین، به نام کریستین مورک با ذکر این مطلب افزود: «به دلیل ملاحظات زمانی، انتظارات بیشتر شده است.»

در آستانه نشست مشترک آمریکا و چین، گروهی متشکل از ۳۲ سناتور دموکرات و جمهوری‌خواه آمریکایی طی نامه‌ای خطاب به فرستاده چینی‌ها، از وی خواستند تا فشارهایی را در جهت اصلاح آنچه به قول آنها اقدامات تحریک‌آمیز چین است، به دولت وارد آورد.

از جمله این اقدامات، آنان به عدم رعایت حق مالکیت معنوی توسط چین اشاره کردند و از کنترل دولت این کشور بر نرخ یوآن و پایین نگهداشتن ارزش آن شکایت نموده‌اند. آنان مدعی شده‌اند که این اقدام دولت چین به صادرکنندگان آن کشور مزیتی ناعادلانه در صادرات می‌دهد و این موجب از میان رفتن مشاغل آمریکایی می‌شود. اگر چه چین در ماه ژوئن قول داده بود انعطاف‌پذیری بیشتری در نرخ پول خود اعمال کند، اما از آن زمان به بعد تنها حدود ۳ درصد بر ارزش پول خود در برابر دلار افزوده است. نمایندگان چین ممکن است بخواهند به دنبال راههایی برای کاهش انتقادات آمریکایی‌ها باشند اما امتیازاتی که آن‌ها به آمریکایی‌ها خواهند داد نیز محدود خواهد بود. رن ژیانفانگ، تحلیلگر ارشد مرکز مشاوره‌ای آی اچ اس، می‌گوید: «این سنت چین است که در مذاکرات دو جانبه‌ای که پیش از دیدار از کشورهاست، امتیازات خاصی را اعطا می‌کند.» وی افزود: «ممکن است چین انعطاف‌پذیری بیشتری در نرخ پول خود اعمال کند اما این اقدام مطابق با اولویت‌های اقتصادی چین در این زمان خواهد بود.» کسری تجاری آمریکا در برابر چین در چنین زمانی از اهمیت خاصی برخوردار شده است چون واشنگتن با چالش‌ها و فشارهای زیادی در رابطه با کاهش نرخ بیکاری خود مواجه است. کسری تجاری آمریکا در برابر چین در ماه اوت به رکورد ۲۸ میلیارد دلار رسید و نسبت به سال ۲۰۰۹ افزایشی ۲۱ درصدی را نشان می‌دهد. نشست فردا در شرایطی برپا خواهد شد که دو کشور به شدت به بازارهای یکدیگر به ویژه در زمینه بازار لوله‌های فولادی، گوشت، فیلم و سایر کالاها نیاز دارند.