بازگشت جمهوری‌خواهان آمریکا
جان بونر به احتمال زیاد کرسی ریاست مجلس نمایندگان را ازآن خود خواهد کرد که فعلا در اختیار نانسی پلوسی دموکرات است- عکس:AFP

بازگشت حاکمیت دوگانه به واشنگتن
جمهوری‌خواهان توانستند اکثریت مجلس نمایندگان را به دست آورند اما اکثریت سنا در اختیار دموکرات‌ها باقی ماند
احسان ابطحی
جمهوری‌خواهان موفق شدند با سوار شدن روی موج گسترده نارضایتی مردم از عملکرد باراک اوباما و نمایندگان دموکرات کنگره، کنترل مجلس نمایندگان ایالات‌متحده را در اختیار بگیرند و قدرت خود را در سنا افزایش دهند.
به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، جمهوری‌خواهان با توجه به نگرانی‌های عمیق اقتصادی و مخالفت‌های جدی با برنامه خدمات درمانی و هزینه‌های دولتی اوباما، شکستی سنگین را به دموکرات‌های مجلس نمایندگان از شمال شرق تا جنوب و میانه غربی وارد آوردند. انتخابات روز سه‌شنبه بسیاری از نمایندگان را بدون توجه به شهرت آنان از کار برکنار و توازن قوا را در دومین سال ریاست‌جمهوری اوباما تا حدودی متعادل کرد. با این وجود سناتور دموکرات ایالت نوادا، هری رید، موفق شد با اختلاف بسیار اندک آرا، رقیب خود از جنبش محافظه‌کار حزب چای - تی پارتی موومنت- را شکست دهد و همچنان رهبری اکثریت سنا را در اختیار داشته باشد. حزب دموکرات هم موفق شد با توجه به پیروزی در رقابت‌های دشوار ایالت‌های کالیفرنیا، دلاور، کانتیکت و وست‌ویرجینیا اکثریت خود در مجلس سنا را حفظ کند. با این همه دموکرات‌ها شش کرسی مجلس سنا را از دست دادند و این کرسی‌ها را به جمهوری‌خواهان واگذار کردند. جمهوری‌خواهان موفق شدند کرسی سابق اوباما در مجلس سنا، یعنی کرسی ایالت ایلینوی را به دست آورند. حزب جمهوری‌خواه همچنین ورود مارکو روبیو از ایالت فلوریدا و رند پاول از ایالت کنتاکی را به جمع مقامات این حزب خوش‌آمد گفت. این دو نامزد پیشتر به شدت مورد انتقاد نهاد سنتی جمهوری‌خواهان بودند اما از سوی جنبش راستگرا و افراطی تی پارتی - مهمانی چای- حمایت می‌شدند. جان ای. بونر، نماینده جمهوری‌خواه ایالت اوهایو در مجلس نمایندگان ایالات‌متحده که به احتمال زیاد رییس آینده این مجلس خواهد بود، درباره انتخابات میان‌دوره‌ای روز سه‌شنبه گفت: «‌صدای مردم آمریکا در پای صندوق‌های رای شنیده شد.» بونر ادامه داد: «‌ما باید کارهای واقعی انجام دهیم و اکنون زمان جشن گرفتن نیست.» در همین حال، باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده که با شمار اندکی از مشاورانش در کاخ سفید روند انتخابات را دنبال می‌کرد ساعاتی پس از نیمه‌شب سه‌شنبه با جان بونر تماس گرفت تا ضمن تبریک پیروزی او و حزب جمهوری‌خواه در انتخابات، درباره مسیر سیاسی آینده با او مذاکره کند. این در شرایطی است که واشنگتن خود را برای یک حاکمیت دو‌گانه آماده می‌کند. جمهوری‌خواهان موفق شدند ۶۰ کرسی بیشتر از کرسی‌هایی که در دوره پیشین مجلس نمایندگان در اختیار داشتند، به دست آورند. این عدد بیش از ۵۲ کرسی است که اعضای این حزب موفق شدند در انتخابات سال ۱۹۹۴ میلادی به دست آورند و کنترل مجلس نمایندگان را در اختیار بگیرند.
پر‌هزینه‌ترین رقابت‌ میان‌دوره‌ای تاریخ ایالات‌متحده که با مشارکت گسترده گروه‌های ذی‌نفع خارجی و میلیون‌ها دلار کمک به نامزدهای هر دو حزب همراه بود در سرتاسر آمریکا از ایالت آلاسکا تا ایالت مین جریان داشت. جمهوری‌خواهان در شرایطی موفق شدند اکثریت مجلس نمایندگان را به دست آورند که دموکرات‌ها در کسب فرمانداری بیشتر ایالت‌ها ناکام ماندند، به خصوص در ایالت‌هایی که آرای آن از پیش مشخص نیست و به اصطلاح آرای آن سرگردان است. از جمله این ایالت‌ها ایالت اوهایو بود که تد استریک‌لند، فرماندار دموکرات آن از رقیب جمهوری‌خواه خود شکست خورد.
دموکرات‌هایی مانند سناتور راس فینگلد از ایالت ویسکانسین و نمایندگانی مانند آیک اسکلتون از ایالت میسوری، جان اسپرت از کارولاینای جنوبی، ریک بوچر از ایالت ویرجینیا و چت ادواردز از ایالت تگزاس که زمانی شکست نا‌پذیر به نظر می‌رسیدند، یکی پس از دیگری از رقبای جمهوری‌خواه نه چندان مشهور خود شکست خوردند. در واکنش به نتایج انتخابات روز سه‌شنبه، تیم کین، رییس کمیته ملی دموکرات‌ها گفت:«پیام رای‌دهندگان این بود که «‌تغییر» با سرعت کافی اتفاق نیفتاده است.» تغییر اشاره به شعار انتخاباتی باراک اوباما در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۰۸ میلادی بود.
با این همه جمهوری‌خواهان سه‌شنبه‌ای رویایی و بی‌عیب و نقص نداشتند و شماری از رقابت‌ها را در برخی از ایالت‌هایی که پیشتر امیدوار بودند بتوانند در آن پیروز باشند به رقیب دموکرات خود واگذار کردند. از جمله این ایالت‌ها می‌توان به ایالت‌های دلاور و کانتیکت اشاره کرد. در این ایالت‌ها برخی از نامزد‌هایی که از سوی جنبش حزب چای حمایت می‌شدند نامزدهای مورد حمایت تشکیلات اصلی و سنتی جمهوری‌خواهان را از صحنه به در کردند اما در نهایت به نامزد‌های دموکرات باختند. با این وجود وابستگان به جنبش چای که اصطلاحا به آنان «تی پارتی» گفته می‌شود، توانستند در رقابت‌های تنگاتنگ و فشرده پیروزی‌های قابل توجهی به دست آورند. از جمله این رقابت‌ها می‌توان به پیروزی پت تومی، نامزد کرسی سنا از ایالت پنسیلوانیا اشاره کرد. در همین حال، سناتور رید، رهبر اکثریت سنای ایالات‌متحده طی سخنانی تاکید کرد پس از پیروزی دشوارش در انتخابات روز سه‌شنبه بیش از هر زمان دیگری مصمم است. او تاکید کرد که اکنون بیش از همیشه می‌داند که باید برای مردم چه کاری انجام دهد. نتایج انتخابات روز سه‌شنبه بازگشتی شکوهمند برای جمهوری‌خواهانی بود که دو سال پیش انتخابات ریاست‌جمهوری را به تلخی به رقیب دموکرات خود واگذار کردند و چهار سال پیش به طرزی تحقیر‌آمیز اکثریت مجلس نمایندگان و سنا را از دست داده‌بودند. به این ترتیب جمهوری‌خواهان با به دست آوردن اکثریت مجلس نمایندگان دو سال آینده را به دو سالی دشواری برای اوباما تبدیل کردند و از سوی دیگر جان بونر به طرزی ناگهانی از یک ناظر بیرونی به مقامی پاسخگو و مسوولیت‌پذیر تغییر وضعیت داد.
جان بونر، جانشین احتمالی پلوسی رییس مجلس نمایندگان / عکس: رویترز