انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا دیروز برگزار شد
آزمونی برای جنبش حزب چای
احسان ابطحی- برای کشوری که مردمانش عادت دارند اخبار سیاسی را به سهولت دریافت کنند، روز سهشنبه میتواند روز دشواری باشد؛ چرا که اخبار نتایج انتخابات بهطور قطرهچکانی به مردم خواهد رسید.
فعالان جنبش حزب چای / عکس:GETTY IMAGES
احسان ابطحی- برای کشوری که مردمانش عادت دارند اخبار سیاسی را به سهولت دریافت کنند، روز سهشنبه میتواند روز دشواری باشد؛ چرا که اخبار نتایج انتخابات بهطور قطرهچکانی به مردم خواهد رسید. به گزارش روزنامه نیویورکتایمز، دیروز بیش از ۵۰۰ رقابت برای به دستآوردن کرسیهای مجلس نمایندگان، سنا و برخی از فرمانداریها برگزار شد و روزهای پراضطراب مبارزات انتخاباتی سرانجام به پایان رسید؛ اما آنچه که بیش از نتایج این انتخابات اهمیت دارد، پاسخ به این پرسشهای کلیدی است: آیا انتخابات میاندورهای روز سهشنبه انتخاباتی درباره عملکرد باراک اوباما، رییسجمهوری ایالاتمتحده است؟ پدیدهای به نام جنبش حزب چای یا «تی پارتی موومنت» تا چهحد قدرتمند است؟ کنگره آینده قادر خواهد بود اقتصاد همچنان ضعیف آمریکا را از بحران خارج کند؟ آیا نتایج این انتخابات میتواند تعیینکننده سرنوشت انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۲ میلادی باشد و آیا در انتخابات آینده نامزدی جمهوریخواه اوباما را از کاخ سفید خارج خواهد کرد؟ آیا هزینههای سنگین مبارزات انتخاباتی نتایج را تعیین خواهد کرد؟
***
دموکراتها و اوباما روز دوشنبه آخرین مبارزات انتخاباتی خود را انجام دادند. میشل اوباما، بانوی اول ایالاتمتحده، به لاس وگاس و فیلادلفیا رفت، جو بایدن، معاون رییسجمهوری آمریکا به ورمونت سفر کرد و بیل کلینتون، رییسجمهوری پیشین ایالات متحده هم در سواحل شرقی این کشور به مبارزات انتخاباتی پرداخت. اوباما اما در کاخ سفید باقی ماند و چند مصاحبه رادیویی انجام داد. او پیشبینی کارشناسان را مبنی بر اینکه انتخابات روز سهشنبه میتواند آزمونی تاریخی برای عملکرد او باشد به شدت مورد انتقاد قرار داد. همچنین در آستانه انتخابات روز سهشنبه، جان ای. بونر، رهبر اقلیت جمهوریخواه مجلس نمایندگان ایالاتمتحده از ایالت اوهایو که در صورت پیروزی این حزب میتواند ریاست مجلس نمایندگان را برعهده بگیرد در شهر سینسیناتی از رایدهندگان ستایش کرد و به آنان لقب میهنپرست داد. او رایدهندگان را افرادی شجاع توصیف کرد که از آزادی، قانوناساسی و ارزشهای «دولت کوچک» دفاع میکنند.
***
انتخابات در ساعت ۶ بعدازظهر به وقت شرق ایالاتمتحده در ایالت کنتاکی پایان یافت و نتایج انتخابات در این ایالت میتواند تا حدودی تعیین کننده نتایج نهایی انتخابات در کل ایالاتمتحده باشد. در رقابت بر سر به دست آوردن کرسی حوزه سوم ایالت کنتاکی در مجلس نمایندگان، رند پاول که یک جمهوریخواه و از هواداران جنبش تی پارتی- جنبش حزب چای است- در حال پیشی گرفتن از جک کانوی، نامزد دموکراتها است. بن چندلر، نماینده دموکرات حوزه ششم ایالت کنتاکی که در انتخابات سال ۲۰۰۶ و ۲۰۰۸ میلادی به راحتی پیروز شد، این بار مبارزه دشواری برای حفظ کرسی خود در مجلس نمایندگان ایالاتمتحده دارد.در ایالت ویرجینیا اوباما و تیم سیاسی او با نگرانی انتخابات حوزه پنجم انتخاباتی این ایالت را بررسی میکنند تا ببینند که آیا تام پریلو، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان که به نفع قانون خدمات درمانی و دیگر برنامههای اصلی باراک اوباما رای دادهاست میتواند بار دیگر برنده انتخابات شود یا نه. این در شرایطی است که جمهوریخواهان اکنون به راحتی میتوانند ادعا کنند که مجلس نمایندگان را از نانسی پلوسی- اولین رییس زن مجلس نمایندگان- و دموکراتها پس خواهند گرفت. دموکراتها همچنین به نتایج انتخابات در حوزههایی چشم دوختهاند که اکنون در اختیار چارلیز ویلسون، زک اسپیس و جان بوکری است؛ اما جمهوریخواهان سخت در تلاشند تا این کرسیها را به دست آورند.ادوارد جی. رندل، فرماندار دموکرات ایالت پنسیلوانیا هم گفت که با اضطراب در انتظار مشارکت بالای دموکراتها در انتخابات است، مانند مشارکتی که آنها در انتخابات سال ۲۰۰۸ میلادی انجام دادند. با این همه رندل تاکید کرد که اگر مشارکت به طرزی آشکار کاهش یابد، دموکراتها فرمانداری ایالت پنسیلوانیا را از دست خواهند داد.
***
براساس آخرین تحلیلهای روزنامه نیویورکتایمز، ۱۳۸ نفر از مجموع نامزدهای مجلس نمایندگان و سنای ایالاتمتحده مدعی حمایت از سوی جنبش حزب چای یا همان تی پارتی موومنت هستند و امروز -چهارشنبه- میتوانند اعلام کنند که فراکسیونی قدرتمند در کنگره تشکیل خواهند داد. نحوه عملکرد این جنبش در انتخابات میتواند تاثیراتی اساسی و مهم بر حزب جمهوریخواه برجای بگذارد. جنبش حزب چای جنبشی محافظهکار است که به طیف راست حزب جمهوریخواه تعلق دارد. این جنبش همزمان با روی کار آمدن اوباما تشکیل شد و به شدت مخالف سیاستهای رییسجمهوری به ویژه سیاستهای اقتصادی اوست. اما ارزیابی موفقیت این جنبش چندان کار آسانی نیست. اگر چهرههای مهم وابسته به تی پارتی در ایالتهای آلاسکا، کلرادو، دلاور یا نوادا به دموکراتها ببازند، حزب جمهوریخواه با تاثیراتی متفاوت و گاه متناقض مواجه خواهد شد و بحثها پیرامون این موضوع که آیا هیجان ناشی از تی پارتی کار جمهوریخواهان برای در اختیار گرفتن اکثریت سنا را دشوارتر کردهاست یا نه، دوباره شدت خواهد گرفت.آینده سیاسی سارا پیلین که بسیاری از نامزدهای وابسته به تی پارتی را حمایت میکند و از او به عنوان مادرخوانده این جنبش نام برده میشود هم در گرو نتایج این حزب است. بسیاری از پیلین به عنوان یکی از گزینههای نامزدی جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آینده یاد میکنند.
ارسال نظر