خنثی شدن حملات تروریستی علیه آمریکا

احسان ابطحی

بمب جاسازی شده در یک چاپگر از محموله‌های باری پرواز دبی به آمریکا / عکس: رویترز

مقامات آمریکایی و یمنی به دنبال یافتن تروریست‌هایی هستند که تلاش می‌کردند در اقدامی متهورانه دو بمب را از یمن به منطقه یهودی‌نشین شیکاگو ارسال کنند، اقدامی که بار دیگر نگرانی‌ها درباره قدرت‌گرفتن دوباره القاعده و انجام حملات تروریستی توسط این گروه در ایالات‌متحده و کشورهای غربی را افزایش داده‌است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتد‌پرس، مقامات امنیتی در سه قاره جهان زمانی که مواد منفجره در هواپیمایی در امارات عربی متحده و انگیس در یک هواپیمای باربری را یافتند، حمله‌ای تروریستی را خنثی کردند. این توطئه تروریستی باعث شوکی بزرگ در ایالات‌متحده شد و مقامات امنیتی یک روز تمام را به یافتن بسته‌های پستی و بازرسی شدید از هواپیماها گذراندند.

آنها همچنین ورود هرگونه هواپیمای باربری جدید به ایالات‌‌متحده را ممنوع اعلام کردند.

بسیاری از مقامات امنیتی گفتند که آنها به طرزی فزاینده اطمینان پیدا کرده‌اند که شاخه القاعده یمن؛ گروهی که در حمله ناکام تروریستی در فرودگاه دیترویت در شب کریسمس سال گذشته هم دست داشت، عامل اصلی حمله تروریستی اخیر است.

باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده هم در اظهار نظری، حملات هماهنگ اخیر را یک «تهدید تروریستی جدی» توصیف کرد.

در دبی؛ یکی از شهرهای امیر‌نشین امارات متحده عربی؛ یعنی جایی که مقامات امنیتی در محموله شرکت پستی FedEx بمبی را که از یمن ارسال شده‌بود یافتند، پلیس مقداری PETN که یک ماده منفجره صنعتی و بسیار قدرتمند است را پیدا کرد. همچنین نشان‌هایی از القاعده در این محموله‌ها کشف شده‌است.

پلیس با انتشار بیانیه‌ای که توسط خبرگزاری رسمی دولت امارات متحده عربی یعنی WMA منتشر شد، اعلام کرده‌است که این پودر سفید رنگ منفجره در کارتریج یک چاپگر رایانه یافت شده‌است.

پلیس همچنین اعلام کرده است که این بمب به روشی بسیار حرفه‌ای تهیه ‌شده ‌بود.

از سوی دیگر یمن هم وعده داده‌است که درباره این توطئه تروریستی تحقیق خواهد کرد. ایالات‌متحده هم ماموران FBI و مقامات نظامی و اطلاعاتی را مامور تحقیق درباره توطئه تروریستی اخیر کرده ‌است. این در شرایطی است که تنها چند محل ترابری کالا در یمن، این فقیر‌ترین کشور خاورمیانه و یکی از فقیر‌ترین کشورهای جهان عرب وجود دارد؛ اما مقامات آمریکایی ترجیح می‌دهند که به جای ارسال نیروهای رسمی با هدف انجام تحقیقات برای یافتن تروریست‌‌ها به منابع اطلاعاتی تکیه کنند.

بسته دیگر حاوی مواد منفجره در هواپیمایی در مرکز انگلیس یافت شد. بررسی‌های نخستین نشان می‌دهند که این بسته پستی حاوی ماده PETN بوده‌است، یعنی دقیقا همان ماده‌ای که تروریست‌ها قصد داشتند از آن در حملات تروریستی ناکام کریسمس سال گذشته استفاده کنند.

جین هارمن، نماینده دموکرات ایالت کالیفرنیا در مجلس نمایندگان آمریکا که در کمیته امنیت داخلی این مجلس عضویت دارد و به تازگی توضیحاتی از سوی مسوول بخش امنیت ترابری ایالات‌متحده درباره توطئه تروریستی اخیر دریافت کرده ‌است، در همین‌باره به روزنامه نیویورک‌تایمز گفت هر دو بسته‌ای که توسط نیروهای امنیتی دریافت شد، شامل کارتریج‌های رایانه‌ای بوده‌‌اند که توسط مواد منفجره پر شده‌ بودند. به گفته خانم هارمن یکی از دو بسته پستی حاوی تایمر-‌زمان‌سنج- بوده‌است و دیگری به نحوی طراحی شده‌بود تا بتوان برای انفجار آن از تلفن همراه استفاده کرد.

با این همه، هیچ بسته تروریستی در خطوط هوایی امارات که توسط جت‌های جنگی آمریکایی اسکورت می‌شد و ناچار به فرود در فرودگاه نیویورک شد، یافت نشده‌است.

جان برمان، رییس اداره مبارزه با تروریسم دولت اوباما در همین‌باره گفت: «‌تحلیل‌های قانونی در راه‌است.» او اضافه کرد: «‌بر‌اساس تحقیقات اولیه، آشکار است که مواد منفجره‌ای که در کارتریج‌ها پیدا شده‌اند، با هدف آسیب‌رسانی جدی به اهداف تروریستی تهیه شده‌ بودند.»

با وجود آنکه باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده به طور مشخص القاعده شاخه یمن را مسوول حملات تروریستی اخیر معرفی نکرده ‌است، اما هارمن گفت که این شاخه القاعده فعال‌ترین شاخه القاعده است و هر شخصی که با این گروه همکاری کند، مورد نگرانی‌های جدی امنیتی خواهد بود.

یکی از این افراد انور الاولاکی، روحانی تندروی متولد ایالات‌متحده است که اکنون در یمن مخفی شده‌ است. او با حملات تروریستی کریسمس گذشته مرتبط بوده و دیگر تروریست‌ها را با پیام‌های خشونت‌آمیز تحریک و تشویق به انجام عملیات تروریستی کرده ‌است.

انور الاولاکی، ۳۹ ساله، متولد ایالت نیومکزیکو در جنوب آمریکا است و گمان می‌رود که در مناطق کوهستانی یمن پنهان شده باشد. یکی دیگر از این افراد

سمیر خان است که او هم فردی آمریکایی است و خود را خائن به کشورش معرفی می‌کند و تبلیغات و پروپاگاندای القاعده را بر عهده ‌دارد.

این تحولات در شرایطی انجام می‌شود که باراک اوباما در کاخ سفید تایید کرد که پنجشنبه شب به وقت واشنگتن دستور تشدید تدابیر امنیتی در چند فرودگاه را صادر کرده ‌است. سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا درباره این ماجرا به او گزارش داده بودند. باراک اوباما روز جمعه گفت: «ما تا زمانی که لازم باشد تدابیر امنیتی بیشتر و احتیاطی را ادامه خواهیم داد تا امنیت شهروندان را تامین کنیم.»

از سوی دیگر بلندپایه‌ترین مشاور رییس‌جمهوری آمریکا در امور تروریسم با علی عبدالله صالح، رییس‌جمهوری یمن، گفت‌وگو کرد. رییس‌جمهوری آمریکا در بخش دیگری از سخنانش گفت: «ما همکاری خود با دولت یمن را تقویت خواهیم کرد تا نقش القاعده در شبه جزیره عربستان را مختل و این شاخه القاعده را نابود کنیم.»

این رویداد‌ها در شرایطی رخ می‌دهد که بسیاری از ناظران مسایل سیاسی آمریکا، اعلام خنثی شدن یک حمله تروریستی مهم در ایالات‌متحده توسط دولت اوباما را آن هم در زمانی که محبوبیت او به شدت کاهش یافته و تنها سه روز تا انتخابات مهم میان‌دوره‌ای آمریکا باقی مانده‌است، مشکوک توصیف می‌کنند. نظرسنجی‌های اخیر حاکی از شکست حزب دموکرات در انتخابات میان‌دوره‌ای روز سه‌شنبه کنگره است.