رد پیشنهاد آمریکا و افزایش وزن چین در IMF

پیشنهاد وزیر خزانه‌داری آمریکا که هدف محدودسازی چین را دنبال می‌کرد به تایید اعضا نرسید- عکس: AFP در روز پایانی اجلاس وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی گروه ۲۰ توافق شد

رد پیشنهاد آمریکا و اصلاحات بی‌سابقه در IMF

شادی آذری

دیروز، شنبه، اگرچه رهبران اقتصادی گروه بیست توافق کردند که از پایین نگهداشتن رقابتی نرخ ارزها اجتناب شود، اما نتوانستند در استفاده از لحنی شدیدتر برای پایان بخشیدن به «جنگ ارزی» به توافق برسند و حتی پیشنهاد آمریکا مبنی بر محدود‌سازی عدم تراز حساب جاری کشورها در حد ۴ درصد تولید ناخالص داخلی‌شان را هم رد کردند.

بنا به گزارش رویترز، در دومین و آخرین روز از اجلاس وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی گروه ۲۰ که در کره جنوبی برپا شد، همچنین طی اقدامی شگفت‌آور، سهمی بیشتر از صندوق بین‌المللی پول این نهاد سیاستگذاری‌ برای ثبات اقتصادی جهان، به کشورهای در حال توسعه، اختصاص داده شد.تلاش‌ ایالات متحده آمریکا برای محدود ساختن تراز‌های حساب جاری به ۴ درصد تولید ناخالص داخلی هر کشور که با هدف راهکاری برای کنترل مازاد تجاری چین در قالب پیشنهادی از سوی آمریکا به این اجلاس مطرح شد، توسط بسیاری از کشورها رد شد.

اعضای گروه بیست در تلاش برای آتش‌بس جنگ ارزی، در بیانیه خود خواستار «پایین نگهداشتن رقابتی نرخ ارزها» شدند و بر این اساس قرار شد کشورهای توسعه یافته کسری تجاری خود را در طول زمان کاهش دهند و همه اقداماتی را در زمینه کاهش عدم توازن در ترازهای حساب جاری اتخاذ نمایند.

وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا دیروز گفت: «اگر قرار باشد که جهان بتواند در آینده رشد اقتصادی قدرتمند و باثباتی را تجربه کند، ... آنگاه ما نیاز داریم که همزمان با احیای اقتصاد پس از بحران، به توازن بیشتری در رشد اقتصادی دست یابیم.»

پیشنهادات ایالات متحده آمریکا برای مقابله با عدم‌ توازن در ترازهای حساب جاری در شرایطی مطرح شده است که پکن در نتیجه مازاد عظیم تجاری کشورش توانسته است ۶۵/۲ تریلیون دلار در ذخایر ارزی رسمی خود انباشته سازد. این موضوع مجلس نمایندگان آمریکا را بر آن داشت لایحه‌ای را به تصویب برسانند که در آن آمریکا تهدید کرده است در صورتی که چین اجازه ندهد نرخ ارز آن کشور-یوآن- افزایش یابد، آمریکا دست به مقابله به مثل خواهد زد. مدت‌هاست که آمریکا و پس از آن اروپا چین را متهم به پایین نگهداشتن مصنوعی نرخ ارز خود کرده‌اند و مدعی شده‌اند که چین با این کار موجب رونق صادرات خود می‌شود اما به رشد اقتصاد جهان آسیب می‌زند.مقامات چینی در برابر این مجادله هیچ واکنشی از خود نشان ندادند اما یکی از منابع خبری گروه بیست اعلام کرد پکن با هر بیانیه‌ای که صراحتا کشورها را موظف به محدودسازی ترازهای حساب جاری‌شان می‌کند یا هرگونه قانونی در زمینه سیاست‌های ارزی وضع می‌کند، مخالفت کرده‌اند. مجادلات بر سر مخالفت ژاپن و هندوستان با طرح آمریکا حتی تا پس از پایان اجلاس هم ادامه یافت. به نظر می‌رسد داستان جنگ ارزی با این اجلاس هم به پایان نرسید. آلمان اعلام کرد انتقاداتی بر سیاست آمریکا نیز وارد است. آمریکا نظام بانکداری را مملو از جریان پولی کرده است که به کشورهای نوظهوری چون برزیل منتقل می‌شوند و این باعث می‌شود که قیمت دارایی‌ها گرفتار حباب شود.وزیر اقتصاد آلمان، رینر برودرل گفت: «من سعی کردم در بحث‌های انجام شده بگویم که اینگونه تسهیل پولی را روشی غلط می‌دانم.» وی افزود: «افزایش دایمی و زیاد عرضه پول به عقیده من یک دستکاری غیرمستقیم در نرخ ارز خارجی است.»میزبان این اجلاس، کره جنوبی، اما نگاهی خوشبینانه به این اجلاس داشت و اعلام کرد که گروه بیست کمک کرده است تا تردیدها از بازارهای جهانی رخت بربندد. وزیر دارایی این کشور، یو جئونگ هیون گفت: «این پایانی خواهد بود بر مناقشات بر سر نرخ ارزهای خارجی.»

اصلاحات بی‌سابقه در صندوق بین‌المللی پول

رییس صندوق بین‌المللی پول، دومینیک استراوس کان با ستایش از تصمیم کشورهای اروپایی برای تخصیص دو کرسی‌ از ۲۴ کرسی خود به کشورهای در حال توسعه و انتقال ۶درصد دیگر از آرای این صندوق به آنها گفت که این لحظه‌ای «تاریخی» است. او که ریاست این نهاد متشکل از ۱۸۷ کشور جهان را بر عهده دارد خطاب به خبرنگاران گفت: «این اقدام بزرگترین اصلاحات در تاریخ این نهاد است.»بر اساس این تحول، چین به سومین عضو قدرتمند صندوق بین‌المللی پول تبدیل خواهد شد و این در شرایطی است که پیش از این ششمین عضو قدرتمند این صندوق بود. بدین‌ترتیب چین از قدرت‌های اقتصادی جهان چون آلمان، فرانسه و بریتانیا نیز پیشی خواهد گرفت. بر این اساس هندوستان هم از یازدهمین قدرت صندوق بین‌المللی پول به هشتمین عضو قدرتمند این صندوق ارتقا می‌یابد. وزیر دارایی هندوستان، پوراناب موخرجیف گفت: «شکایت ما این بود که سهم ما در این صندوق باید نشان‌دهنده قدرت فعلی اقتصاد ما باشد و وضعیت پیشین می‌توانست اعتبار این نهاد را خدشه‌دار کند.»گروه بیست یک سال پیش از این توافق کرده بود که دست‌کم ۵ درصد از حق رای را به کشورهای در حال توسعه چون هندوستان و برزیل بدهد. کشورهایی که قدرتشان در صندوق با نقش‌شان به عنوان موتورهای اصلی رشد اقتصادی جهان منطبق نیست.

تیموتی گیتنر وزیر خزانه‌داری آمریکا- عکس: رویترز