فشار بر چین برای افزایش ارزش یوآن

عکس: رویترز

شادی آذری

لایحه فشار بر چین برای افزایش نرخ واحد پول آن کشور در کمتر از یک هفته آینده توسط مجلس نمایندگان آمریکا به رای گذاشته خواهد ‌شد. این مورد یکی از معدود موضوعاتی است که جمهوری‌خواهان و دموکرات‌های آمریکا بر سر آن توافق دارند و معتقدند روند افزایش نرخ یوآن بیش از حد کند است. بنا به گزارش بلومبرگ، روز جمعه پس از آنکه کمیته‌ای به‌نام «کمیته روش‌ها و راهکارها» این لایحه را به صحن علنی مجلس نمایندگان آمریکا ارائه کرد، استنی هویلر، یکی از رهبران حزب دموکرات از مریلند گفت: «ما بیش از این نمی‌توانیم برای هموارکردن زمینه فعالیت کسب‌و‌کارهای آمریکایی و حمایت از تولیدکنندگانمان صبر کنیم.»

پس از آنکه یک مقام ارشد جمهوری‌خواه در هیات بررسی از میشیگان به نام دیو کمپ در کنار دموکرات‌ها به حمایت از این لایحه رای داد، کمیته مذکور این راهکار را به رای شفاهی گذارد.

رییس این کمیته، ساندر لاوین از میشیگان که یک دموکرات است، اعلام کرده است که این لایحه در تاریخ ۲۹ سپتامبر در صحن علنی مجلس به رای گذارده خواهد شد.

این راهکار به شرکت‌های آمریکایی اجازه خواهد داد که شکایتی را تنظیم کنند و در آن، خواستار وضع تعرفه بیشتر بر واردات از چین شوند تا تاثیر واحد پول ارزان آن کشور را خنثی کنند. ناتالی ویث، سخنگوی وزارت خزانه‌داری آمریکا گفته است هنوز دولت رییس‌جمهوری آمریکا، هیچ واکنشی در قبال این لایحه از خود نشان نداده است. یکی از مقامات بانک مرکزی چین نیز بخاطر قوانین این بانک دیروز از اظهارنظر در این رابطه امتناع کرد.

در هفت ماه نخست سال جاری میلادی، کسری تجاری ایالات متحده آمریکا با چین به ۱۴۵ میلیارد دلار رسید. این در حالی است که این رقم در مدت مشابه سال گذشته میلادی ۱۲۳ میلیارد دلار بوده است. کسری تجاری روزافزون، نرخ بیکاری حدود ۱۰ درصد و نتایج نظرسنجی‌هایی که نشان می‌دهد کرسی‌های دموکرات‌ها در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در خطر است، همه و همه به دلایل حمایت از این لایحه می‌افزایند. این لایحه از سال ۲۰۰۵ تاکنون مورد بحث بوده است.

از تاریخ ۱۹ ژوئن که دولت چین اعلام کرد نرخ ارز انعطاف‌پذیرتری را به کار خواهد گرفت، تاکنون ارزش یوآن در برابر دلار حدود ۲ درصد افزایش یافته است، اما در هفته گذشته تیموتی گیتنر، وزیر خزانه‌داری آمریکا گفت که این میزان افزایش ارزش واحد پول چین «ناکافی» است. او گفت فشارهایی که از سوی قانونگذاران آمریکا اعمال می‌شود به دولت این کشور کمک می‌کند تا از چین بخواهند ارزش یوآن را افزایش دهد.

قانونگذارانی چون کمپ می‌گویند آنها از موانعی که چین برای واردات از آمریکا ایجاد کرده است و تخطی چین از حق مالکیت معنوی فیلم‌ها، موسیقی و نرم افزارهای آمریکا نیز خسته شده‌اند.

ویلیام رینش، رییس شورای ملی تجارت خارجی که مقر آن در واشنگتن واقع است، در تاریخ ۲۳ سپتامبر در مصاحبه‌ای با تلویزیون بلومبرگ گفته بود: «مجادله بر سر نرخ ارز نمایانگر وضعیت کلی روابط تجاری آمریکا و چین است.» وی افزود: «من گمان نمی‌کنم تاثیری که این موضوع بر کل اقتصاد آمریکا می‌گذارد، چندان بزرگ باشد.»

بر اساس اعلام فرد برگستن، رییس موسسه اقتصادهای بین‌المللی پترسون، واقع در واشنگتن، وادار کردن چین به افزایش ارزش یوآن، اما موجب ایجاد ۵۰۰،۰۰۰ شغل در ایالات متحده آمریکا خواهد شد که اغلب آنها مشاغلی تولیدی با دستمزدهایی بالاتر از میانگین دستمزدهای پرداختی درآمریکا خواهد شد. وی هفته پیش افزود که ارزش پول چین که هم‌اکنون تا ۲۵ درصد کمتر از واقعیت نگهداشته شده است، مهمترین مساله تجاری است که آمریکا هم‌اکنون با آن مواجه است.