مشارکت گسترده زنان در انتخابات افغانستان

عکس: AFP رای در آتش

احسان ابطحی

انتخابات پارلمانی افغانستان دیروز همزمان با حملات تروریستی طالبان برگزار شد

انتخابات پارلمانی افغانستان دیروز در شرایطی برگزار شد که حملات موشکی طالبان باعث شد تا بسیاری از افغان‌ها از رفتن به پای صندوق‌های رای منصرف ‌شوند. شمار بسیار زیادی از افغان‌ها اما با وجود همه این تهدید‌ها به پای صندوق‌های رای رفتند تا در انتخاباتی شرکت کنند که به گمان بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران امور سیاسی، نمادی از توانایی دولت افغانستان برای مبارزه با شورشیان و همچنین مقابله با پدیده فساد در دستگاه‌های دولتی این کشور است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتد‌پرس به گفته مقامات‌ رسمی بر اثر خشونت‌های دیروز دست‌کم یازده نفر کشته‌شدند و استاندار استان قندهار از یک حمله تروریستی جان سالم به در برد. از این عده ۵نفر غیرنظامی و ۶ تن نظامی بودند.

انتخابات دیروز اولین انتخابات پس از انتخابات جنجال‌برانگیز ریاست‌جمهوری سال گذشته در این کشور است که بسیاری آن را خدشه‌دار توصیف می‌کردند. این انتخابات همچنین نمادی از توانایی دولت افغانستان برای برگزاری یک انتخابات امن و عادلانه پس از ماه‌ها وعده دولت برای اعمال اصلاحات به شمار می‌رود.

شمار حملات تروریستی و همچنین تمایل مردم برای مشارکت در انتخابات هم شاخصی از قدرت شورشیان است که وعده‌داده بودند روند انتخابات را مختل خواهند کرد.

حملات موشکی دیروز شهر‌های اصلی افغانستان را مورد هدف قرار داد. اولین حمله موشکی پیش از سحر‌گاه دیروز کابل، پایتخت افغانستان را هدف قرار داد. پس از آن شمار دیگری از حملات موشکی شهر‌های شرقی افغانستان و همچنین شهرهایی در استان‌های قندهار و نیمروز را مورد اصابت قرار داد. یک حمله موشکی در شمال استان بغلان هم به کشته شدن دو غیر‌نظامی انجامید.

این در حالی است که حدود ۲۵۰۰ نامزد برای به دست آوردن ۲۴۹ کرسی پارلمانی با یکدیگر رقابت می‌کنند. ناظران می‌گویند که انتظار دارند رای‌گیری دیروز در بسیاری از مناطق به دلیل تهدید ناشی از شورشیان انتخاباتی بی‌عیب و نقص نبوده‌باشد اما مقامات دولتی امیدوارند تا این انتخابات از سوی مردم افغان انتخاباتی قانونی و مشروع تلقی شود.

در شهر قندهار که مقر اصلی نیروهای طالبان در جنوب افغانستان به شمار می‌رود، مردم شجاعانه از منازل خود خارج شدند و در قالب گروه‌های کوچک به پای صندوق‌های رای رفتند. این در شرایطی بود که حملات موشکی و انفجار‌های دیگر سراسر شهر قندهار را هدف قرار داد. یکی از این بمب‌ها کاروان حامل توریالی ویسا، استاندار قندهار را که در حال حرکت از میان رای‌دهندگان بود مورد حمله قرار داد اما به گفته پلیس در این حمله کسی آسیب ندید.

با این وجود ویسا از مردم قندهار خواست تا در انتخابات شرکت کنند. او در این زمینه گفت: «‌وضعیت تحت کنترل است.» استاندار قندهار اضافه کرد:«‌هیچ مساله‌ای برای ترسیدن وجود ندارد. دشمن می‌خواهد که انتخابات شکست بخورد، بنابر‌این اگر می‌خواهید که شورشیان از سرزمین شما خارج شوند، باید از خانه‌های خود بیرون بیایید و رای دهید.»

در منطقه ژری واقع در غرب شهر قندهار، یعنی جایی که ۱۶ سال پیش جنبش رادیکال طالبان به رهبری ملا محمد عمر در آنجا متولد شد، صفوف رای‌دهندگان دیده می‌شد. این در شرایطی است که صد‌ها نفر از نیروهای افغان و نیروهای بین‌المللی تلاش می‌کردند تا امنیت انتخابات دیروز را تامین کنند.

صالح نعیم که تاجر است درباره انتخابات دیروز گفت: «‌مردم از طالبان بیزار شده‌اند.» او اضافه کرد: «‌به دلیل وجود طالبان تجارت در ژری وضعیت خوبی ندارد.»

پیش از این نیروهای طالبان هشدار داده‌ بودند کسانی که به پای صندوق‌های رای بروند و یا کسانی را که در حوزه‌های انتخاباتی کار کنند هدف حمله قرار خواهند داد.

در نگارگاه واقع در منطقه بحران زده سرخ رود، نیروهای طالبان تا زمان دخالت نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- و نیروهای افغان مانع از باز شدن دو حوزه انتخاباتی تا دیروز صبح شدند. در شمال افغانستان، شورشیان به وسیله یک موتور سیکلت به منطقه سید در استان سرپل حمله کردند.

ژنرال بولال نارم، رییس پلیس استان سرپل در همین زمینه گفت که ۱۰ سرباز در حال آموزش افغان که مسوولیت حفظ امنیت حوزه انتخاباتی را بر‌عهده داشتند از منطقه گریختند و کارمندان انتخاباتی هم موفق به فرار شدند. او اضافه کرد که شورشیان شیشه‌ها را شکستند و صندوق‌های رای و برخی دیگر از اقلامی را که برای برگزاری انتخابات لازم است با خود بردند.

بروز مشکلات فنی در انتخابات

این همه در حالی است که کمیسیون شکایات انتخاباتی تائید کرده که در شماری از مراکز رای‌گیری برگه‌های جعلی رای به دست آمده است. به گزارش بی.‌بی.‌سی احمد ضیا رفعت، سخنگوی این کمیسیون گفته که در برخی از مراکز «صدها» برگه جعلی رای به دست آمده است.به گفته او ده‌ها شکایت انتخاباتی از سراسر کشور به کمیسیون شکایات انتخاباتی رسیده است. شماری از ناظران و نامزدها در استان قندهار در جنوب افغانستان گفته‌اند که در شهرستان‌های پنجوایی و دامان، صندوق‌های رای پیش از رای‌گیری به خانه‌های برخی افراد منتقل و پس از آن به محلات رای‌گیری آورده شده‌است.

نورالحق علومی، نامزد انتخابات در گفت‌وگویی با خبرنگاران گفت که برگه‌های رای به نفع برخی از نامزدهای مشخص به این صندوق‌ها ریخته شده و پس از آن به محلات رای‌گیری منتقل شده‌است. علومی مدعی شده که حتی برخی از صندوق‌های رای یک تا دو ساعت پس از آغاز رای گیری به محل‌های رای‌گیری منتقل شده است. مقام‌های کمیسیون انتخابات تا به حال این ادعاها را تایید نکرده‌اند و گفته‌اند که آنها را بررسی می‌کنند.

زنان در صف اول انتخابات افغانستان

گزارش‌های تصویری رسیده از انتخابات افغانستان حاکی است که زنان افغان حضور فعالی در این انتخابات داشته‌اند و برخی خبرگزاری‌ها چون بی‌بی‌سی از حضور گسترده زنان در مراکز رای‌گیری در ولایاتی چون کابل، هرات، بلخ و بامیان که در مرکز و شمال افغانستان قرار دارند، گزارش داده است و در عوض در ولایاتی چون قندهار - محل اصلی طالبان - و استان‌های جنوبی و شرقی به دلیل ترس از اقدامات طالبان با کاهش مشارکت مردمی مواجه بوده است. به هر حال فعال بودن زنان در افغانستان که به کشوری سنت‌گرا در چگونگی مواجهه با حضور زنان در اجتماع معروف است، موضوعی بود که دیروز در انتخابات افغانستان به چشم می‌آمد.

عکس:AP