گروه بین‌الملل- دیروز چهارشنبه بورس‌های آسیا با پیشتازی بورس ژاپن افزایش یافتند. بورس ژاپن بیش از ۲ درصد جهش کرد زیرا دولت این کشور اعلام کرد برای نخستین‌بار از سال ۲۰۰۴ تاکنون برای کاهش ارزش ین مداخله می‌کند، اما بورس‌های اروپا با کاهش روبه‌رو شدند. ارزش ین در برابر دلار به بالاترین سطح طی ۱۵ سال گذشته رسیده است که این امر به صادرکنندگان ژاپنی لطمه زده و بهبود اقتصادی متزلزل را در سومین اقتصاد بزرگ جهان تضعیف کرده است.

شاخص میانگین نیکی ۲۲۵ ژاپن ۲۵/۲۱۷ واحد یا ۳/۲ درصد افزایش یافت و به ۵۶/۹۵۱۶ واحد رسید.

بانک‌های مرکزی دیگر اقتصادهای عمده به فروش ین و خرید دلار اقدام نکردند و این امر موجب شد برخی تحلیل‌گران پیش‌بینی کنند بدون واکنش هماهنگ جهانی تاثیر مداخله دولت در کاهش ارزش ین زودگذر خواهد بود.

یوجی کامئوکا کارشناس ارشد مبادله ارز از موسسه دایوا می‌گوید:«تاثیر مداخله انفرادی ژاپن برای مدت طولانی دوام نخواهد آورد. باید ببینیم مقامات پولی آمریکا و اروپا چه واکنشی نشان می‌دهند.»

این مداخله یک روز پس از آن رخ داد که نائوتو کان نخست وزیر ژاپن در رقابت با ایچیرو اوزاوا بر سر رهبری حزب حاکم به پیروزی رسید. اوزاوا حامی مداخله در ارزش ارز بوده، اما کان تا دیروز تمایلی برای اقدام دراین مورد نداشته است.

در آغاز معاملات در اروپا، شاخص سی‌ای‌سی-۴۰ فرانسه در رقم ۲۰/۳۷۷۴ واحد ثابت ماند. شاخص فوتسی ۱۰۰ انگلستان ۱/۰ درصد کاهش یافت و به ۵۴/۵۵۶۳ واحد رسید. شاخص داکس آلمان نیز ۱/۰ درصد افت کرد و به ۷۲/۶۲۶۸ واحد رسید.

در آسیا، شاخص هنگ‌سنگ هنگ‌کنگ ۱/۰ درصد رشد کرد و به ۶۴/۲۱۷۲۵ واحد رسید. شاخص کاسپی کره جنوبی ۵/۰ درصد افزایش یافت و به ۸۸/۱۸۲۳ واحد رسید. شاخص ای‌اس‌اکس ۲۰۰ استرالیا ۸/۰ درصد جهش کرد و به ۵۰/۴۶۶۱ واحد رسید. اما شاخص شانگهای کامپوزیت چین با ۳/۱ درصد کاهش در رقم ۵۰/۲۶۵۲ واحد ثابت شد.

روز سه‌شنبه افزایش ماه سپتامبر شاخص‌ها در وال‌استریت دچار تزلزل شد زیرا نگرانی درمورد اقتصاد اروپا به بازارسهام بازگشت.

شاخص‌های میانگین صنعتی داوجونز و استاندارد اند پورز ۵۰۰ اندکی کاهش یافتند و چهار روز افزایش متوالی این دو شاخص متوقف شد. با این وجود شاخص‌ها در ماه سپتامبر افزایش خوبی را ثبت کرده‌اند. ماه سپتامبر از لحاظ تاریخی ماهی ضعیف برای بازارسهام به شمار می‌رود.

شاخص‌ها در اغلب ساعات روز سه‌شنبه به دلیل گزارش‌های مثبت فروش خرده‌فروشی و فهرست موجودی کسب و کارها افزایش یافتند، اما با ازمیان رفتن خوش‌بینی سرمایه‌گذاران در ۱۰ دقیقه پایانی معاملات دچار کاهش شدند.

اخبار ناامیدکننده از خارج از آمریکا بر بازارسهام تاثیر گذاشت. این خبر که اعتماد سرمایه‌گذاران در آلمان در ماه سپتامبر به شدت کاهش یافته است و تولیدات صنعتی در منطقه یورو طی ماه جولای متوقف شده است، موجب شد بورس‌های اروپا به سختی افزایش اندکی را ثبت کنند.

روز سه‌شنبه وزارت بازرگانی آمریکا گزارش داد فروش خرده‌فروشی در ماه اوت با سریع‌ترین آهنگ طی پنج ماه گذشته رشد و پیش‌بینی‌ها را برآورد کرده است. از دیگر نشانه‌های دلگرم کننده درمورد اقتصاد این خبر بود که فهرست موجودی کسب و کارها در ماه جولای با بیشترین میزان طی دو سال گذشته افزایش داشته است و فروش کسب و کارها پس از دو ماه کاهش، رشد کرده است.

شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۶۴/۱۷ واحد یا ۲/۰ درصد کاهش یافت و به ۴۹/۱۰۵۲۶ واحد رسید. شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۸/۰ واحد یا ۱/۰ درصد افت کرد و به ۱۰/۱۱۲۱ واحد رسید. شاخص نسدک کامپوزیت ۰۶/۴ واحد یا ۲/۰ درصد افزایش یافت و به ۷۷/۲۲۸۹ واحد رسید.