کشتار کنگویی‌ها؛ قتل عام است

یک‌ صلح‌بان سازمان ملل در شرق کنگو، عکس:‌GETTY IMAGES

گروه بین‌الملل‌- سایه ماندگار: پیش‌نویس گزارش سازمان ملل متحد تاکید می‌کند جنایاتی که توسط ارتش رواندا و شورشیان متحد این ارتش در جمهوری دموکراتیک کنگو انجام شده‌است، می‌تواند در ردیف «‌قتل عام»‌ قرار بگیرد. گزارش سازمان ملل متحد خواستار تحقیقات درباره درگیری‌ها در جمهوری دمکراتیک کنگو بین سال‌های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ میلادی است.

به گزارش بی‌بی‌سی، در این گزارش همچنین آمده‌است که ده‌ها هزار نفر از نژاد هوتو، از جمله زنان، کودکان و سالخوردگان توسط ارتش رواندا که تحت تسلط قوم توتسی است ، کشته شده‌اند.

این در شرایطی است که وزارت دادگستری رواندا این ادعا را «‌بی‌‌ارزش» توصیف کرده‌است.

در گزارش سازمان ملل متحد همچنین فهرست نقض حقوق بشر که نیروهای امنیتی از همه کشورهای درگیر مرتکب آن شده‌اند، آمده و این گزارش آن را «‌جنگ جهانی آفریقا» توصیف کرده است. انتظار می‌رود گزارش کمیسیون عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در چند روز آینده به طور عمومی منتشر شود.

اگرچه درگیری به طور رسمی پایان یافته است، اما شرق جمهوری دمکراتیک کنگو در نزدیکی مرز رواندا همچنان منطقه‌ای خشونت‌زده است.

روز پنجشنبه، شورای امنیت سازمان ملل متحد جلسه‌ای اضطراری تشکیل داد تا اتهام تجاوز نیروهای رواندایی به مردم کنگو طی هفته‌های گذشته را مورد بررسی قرار دهد. بر اساس این اتهام شورشیان رواندایی هوتو تبار در میان مردان مسلحی بودند که به دست‌کم ۱۵۰ زن و کودک در شهر لوینگی و روستاهای اطراف تجاوز کردند.

حدود ۲۰ مامور حقوق بشر با جمع‌آوری صد‌ها صفحه تاکید می‌کنند که ارتش رواندا و «اتحاد نیروهای دموکراتیک برای آزادی کنگو» موسوم به AFDL‌ در سال‌های ۲۰۰۳-۱۹۹۳حملاتی گسترده و نظام‌مند سازماندهی می‌کردند. شورشیان AFLD از سوی لورنت کابیلا، پدر ژوزف کابیلا، رییس‌جمهوری کنونی کنگو هدایت می‌شدند. آنها رواندایی‌هایی که از نژاد هوتو بودند را هدف قرار می‌دادند؛ رواندایی‌های هوتو تباری را که پس از قتل عام سال ۱۹۹۴ به جمهوری دمکراتیک کنگو که آن زمان زییر خوانده می‌شد، گریخته بودند.

حدود ۸۰۰ هزار نفر از نژاد توتسی و همچنین هوتو‌های میانه‌رو در جریان قتل عام سال ۱۹۹۴ میلادی توسط رواندا کشته شدند.

فشار رواندا

این در شرایطی است که در گزارش سازمان ملل متحد آمده است که حملات علیه هوتو‌هایی که پناهنده نبودند، می‌تواند تایید کننده این موضوع باشد که همه هوتوها مورد هدف قرار گرفته‌اند.

بنابر گزارش سازمان ملل در برخی مناطق از ایست‌های بارزسی برای شناسایی هوتوها و سپس کشتن آنها استفاده شده‌است. این گزارش همچنین تخمین می‌زند که ده‌ها هزار نفر کشته شده‌‌اند و این اقدامات با نیت قبلی و به طور روش‌مند انجام شده‌است.در بخشی از این گزارش آمده است: «‌میزان گستردگی استفاده از سلاح‌های سرد و کشتار نظام‌مند بازماندگان در اردوگاه‌های هوتو‌ها نشان می‌دهد که شمار بسیار زیادی از مرگ‌و‌میرها به دلایل جنگی یا خسارت‌های ناشی از آن نبوده است.»پس از انتشار این گزارش، رواندا خشمگینانه آن را رد کرد. این کشور پیشتر نیز اتهام‌های مختلف از جمله کشتار هوتوها توسط ارتش رواندا که تحت کنترل توتسی‌هاست را رد کرده بود.ثارکیس کاراگوراما، وزیر دادگستری رواندا در همین‌باره گفت: «‌این گزارش توسط سازمان‌های مردم‌نهاد است و هیچ مبنایی ندارد.»

او اضافه کرد: «‌این همان دلیلی است که باعث می‌شود ما این گزارش را بی‌درنگ و به طور کامل رد کنیم، این گزارش هیچ ارزشی ندارد و همه کشورهایی که به آنها استناد شده‌است آن را رد کرده‌اند.»خبرنگار بی.‌بی.‌سی در غرب آفریقا که نسخه‌ای از گزارش سازمان ملل متحد را مشاهده کرده است، گزارش داد که منابع نزدیک به تحقیقات می‌گویند که مقامات رواندا فشار سنگینی به سازمان ملل متحد وارد کرده‌اند تا لحن گزارش را تعدیل کنند. در همین حال روزنامه فرانسوی لوموند گزارش داد که پل کاگامه، رییس‌جمهوری رواندا تهدید کرده‌است که صلح‌بانان مشترک سازمان ملل متحد و صلح‌بانان اتحادیه آفریقایی را که در منطقه دارفور در جنوب سودان مستقر هستند را از این منطقه خارج خواهد کرد.

این در حالی است که جیسون استیرنز، کارشناس امور کنگو می‌گوید که گزارش اخیر سازمان ملل متحد می‌تواند به شدت اعتبار دولت کنونی رواندا را خدشه‌دار کند، دولتی که به دلیل آنچه پایان دادن به قتل عام توتسی‌ها می‌خواند، به شدت به خود افتخار می‌کند. بازرسان سازمان ملل متحد همچنین اطلاعاتی را درباره جنایات ادعایی توسط نیروهای امنیتی بسیاری از کشورها و همچنین گروه‌های مسلح جمع‌آوری کرده‌اند که منجر به یک جنگ منطقه‌ای شد. این گزارش دست‌کم ۹ کشور و چندین گروه شورشی را شامل می‌شود.