اصلاحات سیاسی در چین

عکس‌: Getty Images

گروه بین‌الملل- شادی آذری: خبرگزاری رسمی چین، شینهوآ، دیروز گزارش داد که نخست‌وزیر این کشور، ون جیابائو، در دیدار خود از شهر پررونق شنژن گفت: چین باید اصلاحات سیاسی صورت دهد تا بتواند از سلامت اقتصادی خود محافظت کند.

درخواست ون برای ایجاد اصلاحات سیاسی فاقد جزئیات مربوط به آن بود. اما این اظهارنظر وی نشان‌دهنده نگرانی‌های وسیع‌تری است مبنی بر اینکه اگر حزب حاکم چین نتواند دست‌کم اصلاحات محدودی را در جهت پاسخگوتر کردن مقامات اعمال کند، آنگاه فساد و سوءاستفاده به پیشرفت اقتصادی کشور ضربه خواهد زد.

شینهوآ به نقل از ون گفت: «بدون حمایت از نوسازی ساختار سیاسی، ممکن است چین دستاوردهای نوسازی ساختار اقتصادی خود را که تاکنون به آن‌ها رسیده است از دست بدهد و به اهداف مدرن‌سازی خود دست نیابد.»

ون افزود: «حقوق دموکراتیک و حقوق حقه خلق باید تضمین شود. مردم باید مطابق قانون برای مواجهه با مسائل حکومت، اقتصاد، جامعه و فرهنگ، سازماندهی و تجهیز شوند.» نخست‌وزیر چین همچنین خواستار «ایجاد شرایطی» شد که در آن به مردم اجازه داده شود دولت را مورد انتقاد و نظارت قرار دهند تا «مشکل تمرکز بیش از حد قدرت با نظارت موثر» حل شود. ون به عنوان عضوی از حزب حاکم کمونیست چین شهرت دارد که بیشترین تمایل را برای تسهیل کنترل‌های نظارتی حکومت از خود نشان داده است.

ون در اوایل سال ۲۰۱۳ از سمت نخست‌وزیری بازنشسته خواهد شد. وی از سخنرانی‌های اخیر خود استفاده می‌کند تا نشان دهد که می‌خواهد سال‌های اخیر نخست‌وزیری خود را صرف بهبود وضعیت رفاه اجتماعی، رشد اقتصادی متعادل‌تر و منصفانه‌تر و برطرف نمودن نارضایتی مردم از حکومت نماید. او در شنژن، دهکده کوچکی که ظرف سه دهه اخیر به شهری ۱۴ میلیون نفری تبدیل شده است، گفت: داستان شنژن نشان داد که اصلاح و گشودن درها به روی جهان خارج «تنها مسیر دستیابی به سعادت ملی و خشنودی خلق است.»

وی افزود: «پس‌رفت و رکود نه تنها موجب پایان یافتن دستاوردهای سه دهه اصلاحات گذشته خواهد شد و فرصت‌های توسعه را از میان خواهد برد، بلکه قدرت جنبش سوسیالیست چین را با ویژگی‌هایش نابود خواهد ساخت.»

سخنان نخست‌وزیر چین در شرایطی ایراد شد که در هفته گذشته سبقت گرفتن اقتصاد چین از اقتصاد ژاپن و تبدیل شدن آن به دومین اقتصاد بزرگ جهان به‌طور رسمی تایید شد و اکنون برخی تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کنند که این اقتصاد ممکن است سریع‌تر از پیش‌بینی‌ها اقتصاد آمریکا را نیز پشت‌سر گذارد و به بزرگ‌ترین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود. اما همواره طی سال‌های اخیر موضوع فساد اداری، موانع راه‌اندازی کسب‌و‌کار سرمایه‌گذاران خارجی در چین، کیفیت پایین محصولات و بر خورداری از مزیت نرخ پایین ارز این کشور از موضوعات مورد بحث در مورد ساختارهای موجود در چین بوده است. آمریکا سال‌ها است که مدعی است چین با پایین‌نگهداشتن مصنوعی نرخ یوآن، واحد پول این کشور، توانسته است برای خود مزیت صادراتی ایجاد کند.