دنیای اقتصاد- اگر چه ارزش یورو پس از بحران یونان در سراشیبی افتاد، اما صاحب‌نظران اقتصاد اروپا معتقدند هنوز ارزش یورو بالاتر از نرخ واقعی آن است و هرگونه افزایش یا حتی ثبات آن می‌تواند به عنوان تهدیدی علیه صادرات اروپا عمل کند. این تهدید به دلیل افزایش ۳ درصدی ارزش یورو در هفته گذشته صورت عینی‌تری به خود گرفته است.به اعتقاد یک اقتصاددان ارشد ناحیه یورو، بدترین سناریوی احتمالی برای ناحیه یورو این خواهد بود که شاهد نرخ ثابت افزایش ارزش یورو باشیم که تحقق آن، موجب نابودی احیای اقتصادی اروپا خواهد شد. بحران صادرات در اروپا

شادی آذری

بیشترین افزایش ارزش یورو طی یک سال گذشته موجب شده است که اقتصادهای ضعیف اروپا دچار بحران شوند چون آنها بیش از پیش برای رشد خود به صادرات وابسته شده‌اند.

بنا به گزارش بلومبرگ، افزایش ۵/۹ درصدی ارزش یورو نسبت به کمترین رکورد ۴ ساله و رسیدن هر یورو به ۳۰۰۸/۱ دلار در روز هفتم ژوئن، ۱۷ خرداد، این گمانه‌ها را برطرف کرد که بحران بدهی‌های این منطقه ممکن است موجب فروپاشی این ارز مشترک شود؛ اما در عین حال رییس باشگاه صادرکنندگان اسپانیا اعلام کرده است که افزایش ارزش یورو مقابله با مشکلات بازار داخلی «فلج شده» این کشور را دشوار ساخته است.

از سوی دیگر، شرکت هوافضا، دفاع و فضانوردی اروپا که سازنده هواپیماهای ایرباس است، اعلام کرده است که نرخ برابری ۲۰/۱ دلار برای هر یورو نرخ پایینی نیست. شرکت اسپانیایی سالواتور فراگامو هم اعلام کرده است که برای افزایش فروش خود، به صادرات تکیه کرده بود، اما راهکارهای ریاضتی دولت‌ها از فرانسه گرفته تا ایتالیا، تقاضای کشورها را کاهش داده است.

حتی با وجود کاهش ۱۴ درصدی ارزش یورو طی هشت ماه گذشته، که دلیل آن تهدید بدهی‌ها علیه احیای اقتصادی منطقه بود، هنوز ارزش هر یورو نسبت به میانگین ۱۸۴/۱ دلاری خود از زمان شکل‌گیری آن در سال ۱۹۹۹ تاکنون، بالاتر است.

بر اساس داده‌های مربوط به قدرت خرید که بلومبرگ تدوین کرده است، ارزش یورو هم‌اکنون ۱۴ درصد بیش از حد واقعی است. استراتژیست‌های ارزهای خارجی بر این باورند که نتیجه چنین شرایطی تضعیف یورو خواهد بود.

کن واترت، اقتصاددان ارشد ناحیه یورو در مرکز بی‌ان‌پی باریپاس لندن می‌گوید: «اگر ارزش یورو همچنان افزایش یابد، ناحیه یورو با فاجعه‌ای روبرو خواهد شد.

بدترین سناریوی احتمالی برای ناحیه یورو این خواهد بود که شاهد نرخ ثابت افزایش ارزش یورو باشیم چون این شرایط موجب نابودی احیای اقتصادی اروپا خواهد شد.»

ارزش هر یورو در هفته گذشته ۲۹/۲ درصد افزایش یافت و به ۲۹۳۰/۱ دلار رسید که این میزان بیشترین افزایش از ماه مه سال ۲۰۰۹ تاکنون بوده است. بر اساس داده‌های مربوط به قدرت خرید که بلومبرگ تدوین نموده است، نکته قابل توجه این است که ارزش این ارز مورد استفاده توسط ۱۶ کشور منطقه، از زمان شکل‌گیری خود تا فصل نخست سال ۲۰۰۳ کمتر از میزان عادلانه خود بود؛ اما از آن تاریخ به بعد ارزش آن به بیش از سطح عادلانه رسید. در روش بررسی این داده‌ها سطح تورم در یک دوره ۱۸ ساله بین سال‌های ۱۹۸۲ تا ۲۰۰۰ مورد بررسی قرار گرفته است تا بر اساس آن ارزش عادلانه یورو به دست آید.

در شرایطی که نرخ بیکاری ایالات متحده آمریکا در ماه ژوئن در حد ۵/۹ درصد بود، نرخ بیکاری آلمان در همین زمان ۷/۷ درصد برآورد شد. بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط وزارت اقتصاد آلمان، تولیدات صنعتی این کشور در ماه مه ۶/۲ درصد افزایش یافت که این میزان بیش از دو برابر بیشتر از پیش‌بینی اقتصاددانان بوده است. اما سایر کشورهای عضو یورو در برابر قیمت بالای این ارز تاب نخواهند آورد و داستانی متفاوت با بزرگ‌ترین اقتصاد ناحیه یورو را به نمایش گذارده‌اند.

بر اساس آمار منتشر شده از لوکزامبورگ در مورد وضعیت صادرات اتحادیه اروپا، صادرات آلمان در ماه مه افزایشی ۳۹ درصدی را نسبت به سال گذشته شاهد بود و نشان داد که صادرات آلمان تا ۸ درصد از اسپانیا و ۲۱ درصد از پرتغال پیشی گرفته است. دویچه بانک هم در گزارشی که روز ۹ جولای منتشر کرد اعلام نمود که صادرات ناحیه یورو در سال جاری تا ۹ درصد و در سال ۲۰۱۱ تا ۶/۷ درصد رشد خواهد کرد. البته صادرات این ناحیه در سال ۲۰۰۹ سقوطی ۲/۱۳ درصدی را شاهد بود.

بالبینو پریتو، رییس شرکت بین‌المللی نووا که یک شرکت مشاور برای صادرکنندگان اسپانیایی است اعلام کرده است که افزایش ارزش یورو فروش خارجی را برای شرکت‌های اسپانیایی دشوار می‌سازد.

وی گفت: «کشور آلمان از مزیت ارزش افزوده بیشتر محصولاتش برخوردار است و به همین دلیل مردم پول بیشتری برای نام‌های تجاری آلمانی می‌پردازند. با توجه به اینکه بازار داخلی اقتصادهای ضعیف اروپا از جمله اسپانیا بسیار ضعیف است، شرکت‌ها مجبور به فروش کالاهایشان در خارج از مرزها هستند و یوروی گران قیمت مانعی بر سر راه آن‌ها محسوب خواهد شد.»

در شرایطی که اقتصاد آلمان در سال جاری رشدی ۹/۱ درصدی را از خود به ثبت خواهد رساند، پیش‌بینی می‌شود اقتصاد اسپانیا در این سال ۵/۰ درصد و اقتصاد یونان ۴ درصد کوچک شوند.

عکس: سایت رسمی کمیسیون اروپا