ضرب‌الاجل 24ساعته قرمز‌ها به دولت تایلند

عکس: AP

شادی آذری

ده‌ها هزار تن از مخالفان دولت تایلند که دیروز در خیابان‌های پایتخت دست به تظاهرات زدند، دولت را تهدید کرده‌اند در صورتی‌که ظرف ۲۴ ساعت به درخواست آنها مبنی بر انحلال پارلمان و برگزاری زودهنگام انتخابات تن‌در‌ندهد، بر شدت تظاهرات خود خواهند افزود. از سوی دیگر دولت تایلند در واکنش به این اقدام مخالفان گفته است قصد برگزاری انتخابات زودرس در این کشور را ندارد و نخست‌وزیر آبهیست ویجاجیوا گفته است از سمت خود کناره‌گیری نخواهد کرد. گفته می‌شود تعداد تظاهرکنندگان که لباس‌های قرمز بر تن دارند به صدهزارنفر بالغ می‌شود و اغلب آنان ازهواداران تاکسین شیناواترا، نخست وزیر پیشین تایلند هستند که چهار سال پیش در یک کودتای نظامی سرنگون شد.

پنجاه هزار سرباز و پلیس تایلندی برای جلوگیری از وقوع مشکلات احتمالی در خیابان‌های پایتخت حضور یافته اند. به گزارش بی‌بی‌سی حضور این نیروها در برابر ساختمان‌های دولتی و هتل‌ها محسوس گزارش شده است. بیشتر تظاهرکنندگان از شمال تایلند به بانکوک آمده‌اند که پایگاه مردمی شیناواترا به شمار می‌رود.معترضان سرخپوش، دولت کنونی تایلند را غیرقانونی می‌دانند و آن را متهم به برخورداری از حمایت ارتش و نخبگان پایتخت کرده اند و خواستار ایجاد اصلاحات سیاسی در این کشور هستند. این تظاهرات توسط «جبهه متحد برای دموکراسی علیه دیکتاتوری» ترتیب داده شده است. از سال ۲۰۰۶ به این سو، تایلند درگیر بحران سیاسی است. در آن سال مخالفان زردپوش شیناواترا طی تظاهراتی خواهان استعفای او به علت اتهامات فساد شدند.

پس از کودتایی که به سرنگونی تاکسین شیناواترا منجر شد، متحدان او موفق شدند در سال ۲۰۰۸ به قدرت بازگردند اما مخالفان، دفتر نخست وزیری را به مدت سه ماه به اشغال خود در آوردند و دو فرودگاه اصلی بانکوک را برای یک هفته تصرف کردند.

تاکسین در حال حاضر در تبعیدی خود خواسته در دوبی زندگی می‌کند. او پیش از خروج از تایلند به دو سال حبس به دلیل سوء استفاده از قدرت محکوم شد، اما هوادارانش می‌گویند این رای دلایل و انگیزه های سیاسی داشته است.

از سال ۲۰۰۶ به این سو، تایلند درگیر بحران سیاسی است. در آن سال مخالفان زردپوش شیناواترا طی تظاهراتی خواهان استعفای او به علت اتهامات فساد شدند.

تظاهرات روز یکشنبه بانکوکی‌ها موجب شد ترافیک سبکی در پایتخت پدید آید و کسب‌و‌کارها تعطیل شود. سفارت کشورهای مختلف از اتباع خود خواسته‌اند از حضور در مراکز تجمع و مکان‌هایی که احتمال بروز درگیری خشونت در آن‌ها زیاد است، اجتناب ورزند.

تازه‌ترین نظرسنجی‌ها در بانکوک نشان می‌دهد بخش بزرگی از جمعیت بدون در نظرگرفتن عقاید سیاسی‌شان، از بروز چنین تظاهراتی در سطح شهر که به اقتصاد آن بخصوص صنعت توریسمش لطمه می‌زند، ناراضی‌اند. در آخرین تظاهرات سرخپوشان بانکوک که در ماه آوریل رخ داده بود، دو نفر کشته و بیش از ۱۲۰ نفر مجروح برجای مانده و اتوبوس‌ها در بزرگراه‌های بزرگ شهر به آتش کشیده شده بودند.