شیلی با قدرت 8/8 ریشتر لرزید

گروه بین‌الملل- صبح دیروز، شنبه، زلزله مهیبی با قدرت ۸/۸ ریشتر مرکز شیلی را لرزاند. آمار اولیه از کشته شدن ۴۷ تن در این زلزله حکایت دارد. مرکز زلزله در ۱۱۵ کیلومتری شمال‌شرقی شهر کانسپسیون و ۳۲۵ کیلومتری جنوب غربی پایتخت یعنی شهر سانتیاگو واقع است. در ابتدا ایالات متحده آمریکا برای احتمال وقوع سونامی در شیلی، پرو و اکوآدور هشدار داد. اما کمی بعد هشدار سونامی نواحی بیشتری از جمله کلمبیا، آنتارکتیک، آمریکای مرکزی، هاوایی و همه جزایر اقیانوس آرام را نیز در بر گرفت. استرالیا نیز برای وقوع سونامی هشدار داد.

بنا به اعلام مقامات فرودگاه سانتیاگو، این فرودگاه تعطیل شد و همه پروازها تا اطلاع ثانویه لغو گردید. رییس جمهوری شیلی، خانم باچلت از مردم خواست خونسردی خود را حفظ کنند و در صورت نیاز به کمک با مسوولان تماس بگیرند. او از مردم خواست در صورت وقوع پس‌لرزه‌های بیشتر، نواحی ساحلی را ترک کنند و به مناطق مرتفع پناه ببرند. رییس‌جمهوری شیلی به مردم کشورش هشدار داد که از مسافرت‌های زمینی در مناطق زلزله‌زده خودداری کنند چون برخی از پل‌های این مناطق تخریب شده است. مقامات شیلی اعلام کرده‌اند که شهر پارال در میان مناطق زلزله‌زده نزدیک به مرکز زلزله، بدترین وضعیت را دارد. تلویزیون شیلی اعلام کرد که در شهر کولینا واقع در ۲۰ کیلومتری سانتیاگو مواد شیمیایی آتش‌گرفته بودند که البته این آتش‌سوزی تحت کنترل درآمد.

چندین بیمارستان از جمله بیمارستان پایتخت به دلیل تخریب ساختمانشان مجبور به تخلیه افراد شدند. یکی از شهروندان که در حدود ۱۰۰ کیلومتری مرکز زلزله بود، اظهار داشت که این زلزله حدود ۲ دقیقه طول کشید. هنوز دسترسی به بسیاری از وب‌سایت‌های خبری و ایستگاه‌های رادیویی شیلی میسر نیست. گفته می‌شود ساختمان‌های پایتخت به مدت ۱۰ تا ۳۰ ثانیه لرزیدند و برق و وسایل ارتباطاتی آنان قطع شد. مرکز زلزله شناسی آمریکا اعلام کرد این زلزله در عمق ۳۵ کیلومتری از سطح زمین روی داده است.

تاکنون یازده پس‌لرزه گزارش شده است که قدرت بزرگترین آنها ۹/۶ ریشتر بوده است و پنج مورد از آنها بیش از ۶ ریشتر قدرت داشتند. این مرکز اعلام کرد که تاثیراتی در رابطه با بروز سونامی در والپارایزو واقع در غرب سانتیاگو مشاهده شده است و سطح آب دریا ۶۹/۱ متر بالاتر از سطح طبیعی دریا بوده است. روزنامه نگاری مستقر در تموکو واقع در ۶۰۰ کیلومتری سانتیاگو به تلویزیون شیلی گزارش داد که بسیاری از مردم آنجا خانه‌های خود را ترک کرده‌اند و شب را در فضای باز می‌گذارند و تصاویری از ترس و گریه مردم در خیابان‌ها به چشم می‌خورد. مقامات شیلی اعلام کرده‌اند که هنوز اطلاعات دقیقی در باره این زلزله ندارند و در حال بررسی اوضاع و ارزیابی خسارات احتمالی هستند. شیلی در سال ۱۹۶۰ شاهد بزرگترین زلزله ثبت شده قرن بیستم بود. زلزله‌ای به قدرت ۵/۹ ریشتر که شهر والدیویا را لرزاند و منجر به کشته شدن ۱۶۵۵ نفر شد. یک استاد دانشگاه در شهر سانتیاگو به نام کریستین بوناسیس گفت که اگرچه زلزله دیروز زلزله‌ای بسیار مهیب بود، اما به‌نظر می‌رسد شهرها مقاومت خوبی از خود نشان دادند. اینترنت در شیلی کار می‌کند اما ارتباطات تلفن همراه قطع شده است.

ماه پیش نیز زلزله‌ای در هائیتی رخ داد که حدود ۲۳۰ هزار کشته و ۳۰۰ هزار نفر مجروح بر جای گذاشت.