یونان نیازمند حمایت سیاسی نه برنامه نجات مالی

جورج پاپاندرو، نخست‌وزیر یونان - عکس: AP

گروه بین‌الملل- شادی آذری: نخست‌وزیر یونان، جورج پاپاندرو دیروز در مصاحبه‌ای با شبکه بی‌بی‌سی مدعی شد که کشورش برای کاهش موثر بدهی‌هایش در انتظار یک برنامه نجات مالی از سوی اتحادیه اروپا نیست. او گفت یونان به حمایت سیاسی نیاز دارد تا بتواند با نرخ بهره‌ای که سایر کشورها وام می‌گیرند، وام بگیرد. یونان یکی از عظیم‌ترین کسری‌ بودجه‌های اروپا را دارد و می‌بایست بدهی‌های خود را ظرف سه سال آینده کاهش دهد. همچنین دولت این کشور قصد دارد کسری بودجه خود را از ۷/۱۲ درصد تولید ناخالص داخلی به ۸/۲ درصد تولید ناخالص داخلی کاهش دهد. در حال حاضر بدهی کشور یونان بالغ بر بیش از ۱۰۰ درصد تولید ناخالص داخلی‌اش است.

پاپاندرو در برنامه مصاحبه با اندرو مار در شبکه بی‌بی‌سی گفت که حزبش در سال گذشته به شعار تغییر رای داد که هدف از آن حمایت از مردم یونان بود. او در این مصاحبه گفت: «به ما زمان بدهید، از ما حمایت کنید - من از حمایت مالی سخن نمی‌گویم بلکه از حمایت سیاسی می‌گویم‌ - تا بتوانیم به شما نشان دهیم که آنچه می‌گوییم، در حال اجراست و ما بازهم دارای اعتبار هستیم.» او افزود: «ما در شرایط کنونی نیازمند وام‌گیری نیستیم. نیاز‌های وامی ما تا اواسط ماه مارس تامین می‌شود. آنچه ما درباره‌اش سخن می‌گوییم، این نکته ساده است که ما فقط نیازمند حمایتی هستیم که بر اساس آن نتوانیم با همان نرخ بهره‌ای که دیگر کشورها وام می‌گیرند، وام بگیریم نه با نرخ بهره‌ بالایی که احتمال ایجاد تغییرات [در کسری بودجه یونان] را کاهش می‌دهد.»

از سوی دیگر یک مجله آلمانی گزارش داد وزارت دارایی این کشور پیش‌نویس لایحه‌ای را برای کشورهای عضو ناحیه یورو تدوین کرده است که بر اساس آن به یونان کمکی ۲۵ میلیارد یورویی ارائه خواهد شد. مجله اشپیگل نوشته است هر کشور بر اساس سهمی که در سرمایه بانک مرکزی اروپا دارد برای این کار پول پرداخت خواهد کرد. اما سخنگوی وزارت دارایی آلمان این پیش‌بینی را «کاملا رد» کرد.

در پی نگرانی‌ها از اینکه یونان قادر نخواهد بود به تعهدات خود در مورد کاهش سطح بدهی‌هایش عمل کند، رهبران اروپا در هفته گذشته به یونان اخطار دادند که هزینه‌ها و دستمزدهای بخش دولتی خود را کاهش دهد و در غیراینصورت با تحریم مواجه خواهد شد.

پاپاندرو اعلام کرد که یونان برای «پیشروی» در اصلاح اوضاع مالی خود آماده است. او به‌تازگی اعلام کرده بود که سطح بالای بدهی‌های کشورش از تبعات سیاست‌های دولت محافظه‌کار پیشین است که بیش از حد بر «سود کوتا‌ه‌مدت» تمرکز کرده بود. او گفت دولت پیشین که به‌جای آن دولت سوسیالیست پاپاندرو در اکتبر سال گذشته روی کار آمد «بی‌کفایت و فاسد» بود.

به‌رغم این واقعیت که پاپاندرو می‌گوید دولتش از محبوبیتی بین ۶۲ تا ۶۹ درصد برخوردار است، کارکنان بخش دولتی در سرتاسر یونان دست به اعتصاب زده‌اند. روز شنبه کارکنان گمرک یونان به اعتصاب پنج روزه خود که علیه سختگیری‌های برنامه‌ریزی شده برپا کرده بودند، پایان دادند و بزرگترین اتحادیه این کشور قصد دارد اعتصابی بزرگ را در هفته آینده برپا کند.

هفته گذشته یونان از سوی کشورهای عضو یورو تهدید شد در صورتی‌که نتواند مشکلات مالی خود را تحت کنترل درآورد به دلیل آنکه به ارزش یورو آسیب می‌زند، از اتحادیه اروپا اخراج خواهد شد.