تسریع ارسال کمک‌های جهانی به هائیتی

آمریکا کنترل فرودگاه هائیتی را در اختیار گرفت

گروه بین‌الملل- شادی آذری: بر اساس برآوردهای صلیب سرخ ۴۵،۰۰۰ تا ۵۰،۰۰۰ نفردر زلزله ۷ ریشتری روز سه‌شنبه هائیتی جان خود را از دست دادند. کارگران در حال دفن برخی اجساد در گورهای دسته‌جمعی هستند. اما جنازه‌های بیشماری هم ناشناخته در خیابان‌ها باقی‌مانده‌اند که از زیر آوار مدارس و خانه‌های مسکونی بیرون کشیده شده‌اند. برخی از اجساد هم با کامیون به خارج از شهر منتقل شده‌اند که گفته می‌شود روز جمعه آینده سوزانده خواهند شد. شهروندانی که جان سالم به‌در برده‌اند، بر مجرای تنفسی بینی خود خمیر‌دندان می‌مالند و از نیروهای امداد درخواست ماسک می‌کنند تا بوی بد اجساد آزارشان ندهد.

وضعیت در هائیتی بسیار بحرانی است. اکنون موج کمک‌های جهانی شامل مواد غذایی، آب و سایر اقلام، سریعتر از پیش به فرودگاه‌های این کشور ارسال می‌شود و مقامات تمرکز خود را بر انتقال انبوه این کالاها از فرودگاه به دستان بازماندگان گرسنه و نحیف شهروندان پایتخت معطوف داشته‌اند. به منظور ساماندهی به توزیع سریع و منظم کمک‌های ارسالی به این کشور، دولت هائیتی کنترل فرودگاه اصلی آن را به آمریکایی‌ها واگذار کرده است. هلیکوپترهای ارتش آمریکا امدادرسانی به پورت ائو پرینس، پایتخت این کشور را آغاز کرده‌اند. بنا به گزارش خبرنگاران چادر، پتو و کمک‌های دارویی زیادی در فرودگاه هائیتی مشاهده می شوند که هنوز توزیع نشده و به دست نیازمندان نرسیده‌اند. بسیاری از بازماندگان زلزله هائیتی از این که کمک‌ها چهار روز پس از زلزله، هنوز به دست آنها نرسیده است، سرخورده و خشمگین هستند.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا که روز شنبه به پورت‌ائوپرینس پایتخت هائیتی سفر کرد تا شخصا وضعیت هائیتی را بررسی کند در سخنان خود از لزوم «مسابقه با زمان» سخن گفت پیش از آنکه هراس و عصبانیت مشکلات دیگری را پدید آورد. نیروهای امدادی هشدار داده‌اند اگر کمک‌های جهانی به سرعت تحویل داده نشود، سرنوشت پورت‌ائوپرینس محکوم به هرج‌و‌مرج خواهد بود. یک راننده کامیون حامل آب آشامیدنی گفت که در یکی از حومه‌های فقیر‌نشین شهر به او حمله شده است. گزارش‌هایی نیز منتشر شده است مبنی بر وقوع چندین فقره غارت توسط جوانانی که با کاردهای بزرگ به مرکز شهر هجوم می‌بردند. به علاوه گزارش شده است که دزدان به مردی زخمی که در خیابان رها شده بود شلیک کردند.

دی لیهی از گروه امدادی سنت لوییس میسوری می‌گوید: «نمی‌دانم چقدر دیگر می‌توانیم دوام آوریم. ما به غذا احتیاج داریم، مراقبت‌های بهداشتی و درمانی و دارو می‌خواهیم. نیازمند ویتامین و داروهای مسکن هستیم. همه اینها را فورا می‌خواهیم.»

یک سوم جمعیت ۹ میلیون نفری هائیتی نیازمند کمک هستند. بنا به گفته بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل، برنامه جهانی غذا بیسکویت‌ پرانرژی و غذاهای آماده را چند بار در روز برای حدود ۸،۰۰۰ نفر تامین کرده است. بان‌کی‌مون گفت: «بی‌شک در مقایسه با نیاز بالای این مردم، این قطره‌ای از دریاست اما این اداره ابعاد کمک‌های خود را تا غذارسانی به یک میلیون نفر ظرف ۱۵ روز آینده و دو میلیون نفر ظرف یک ماه آینده افزایش خواهد داد.» قرار است بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل نیز برای بررسی خسارات ناشی از این زلزله امروز، یکشنبه به این کشور سفر کند.

سازمان ملل متحد خواستار کمک ۵۶۲ میلیون دلاری جامعه جهانی برای امدادرسانی به قربانیان زلزله هائیتی شده است. جان هولمز، رییس دفتر هماهنگی امور بشردوستانه در سازمان ملل متحد گفته است که این پول برای کمک‌رسانی به سه میلیون قربانی زلزله به مدت شش ماه مورد نیاز است. از این پول برای تامین غذا، آب، پناهگاه و درمان مردم هائیتی استفاده خواهد شد. سازمان ملل امیدوار است بتواند روزانه به ۲ میلیون نفر از مردم این کشور غذا و آب برساند، اما به دلیل مسدود شدن مسیرهای ارتباطی تاکنون تنها امکان تغذیه ۴ هزار نفر میسر شده است.

اما با وجود همه صحنه‌های دردناکی که در هائیتی به چشم می‌خورد، هنوز می‌توان بارقه‌هایی از امید و زندگی را آنجا مشاهده کرد. آن ماری مورل یکی از بازماندگان این فاجعه در حالی که دستان خود را به آسمان می‌برد خدا را شکر می‌گوید که همسایه‌اش از ویرانه‌های خانه‌اش زنده بیرون کشیده شده است. آن ماری می‌گوید: «این یک معجزه است.» او می‌گوید اگر یک نفر با گذشت چند روز زنده از زیر آوار درآمده است، می‌توان امیدوار بود که هنوز برخی در زیر آوار زنده هستند.