2009 برای اوباما چگونه سالی بود؟

گروه بین‌الملل- باراک اوباما اولین رییس‌جمهوری سیاه پوست آمریکا سالی پر فراز و نشیب را پشت سر گذاشت. اگرچه سال ۲۰۰۹ میلادی سالی پر از سختی برای اوباما بود اما درپایان این سال اوباما به موفقیت خانگی چشمگیری دست یافت؛ تایید لایحه اصلاح بیمه‌های درمانی در سنا. دویچه وله در بررسی عملکرد اوباما در ۲۰۰۹ نوشته است: باراک اوباما پس از شکست کنفرانس تغییرات اقلیمی در کپنهاگ، به پیروزی بزرگی در کشورش دست یافت. موفقیتی که می‌تواند نام او را در تاریخ ایالات متحده‌ آمریکا به عنوان اصلاح‌طلبی اجتماعی به ثبت برساند. پیروزی او در سنای آمریکا مبنی بر تایید لایحه اصلاح بیمه‌های درمانی در این کشور قدمی بزرگ در به تصویب رساندن این قانون است. اگر این قانون به تصویب برسد، دوره‌ای ۱۰۰ ساله در تلاش برای تصویب این قانون در آمریکا به پایان می‌رسد.

اوباما برای فعالیت‌های سال گذشته‌اش به خود نمره امتحانی ۱۶ از ۲۰ را داده است. این نمره‌ای است که موافقانش آن را بسیار کم ارزیابی می‌کنند و مخالفانش دلیلی بر خودخواهی او ارزیابی می‌کنند.

اوباما خود چندی پیش گفت: «اگر فهرستی از تمام قول‌های انتخاباتی‌ام را پیش رو قرار دهیم، می‌بینیم که بیشتر آنها تحقق یافته‌اند.» اوباما در این مورد حق دارد، اما او برای تحقق این قول‌ها چه هزینه‌ای پرداخته است؟ رییس‌جمهوری آمریکا برای رسیدن به خواست‌های خود به طور مثال در زمینه محیط زیست یا به تصویب رساندن لایحه اصلاح بیمه‌های درمانی مجبور به قبول تعهداتی سنگین شده که عملی ساختن آنها بسیار دشوارند.

بی‌سبب نیست که بسیاری او را متهم می‌کنند که برای رسیدن به اهداف کوچک خود، حاضر به فدا کردن منافع عظیم دیگران شده است. اکنون دیگر نه تنها حزب جمهوری‌خواه آمریکا، که بعضی اعضای حزب دموکرات نیز مخالفت خود را با طرح های اوباما علنی کرده‌اند.

سال ۲۰۰۹ با بحران مالی و اقتصادی‌اش وظایف سنگینی در مقابل رییس‌جمهوری آمریکا قرار داده بود. این وظایف اگرچه در سال جاری به پایان نمی‌رسند، اما مثل سال ۲۰۰۹ سنگین نخواهند بود.

اوباما باید هر چه زودتر به موفقیت‌هایی در تمام عرصه‌ها دست‌یابد، زیرا در ماه نوامبر سال ۲۰۱۰ انتخابات کنگره برگزار خواهد شد. نظرخواهی‌ها نشانگر آنند که حزب دموکرات آمریکا تنها در کمتر از نیمی از ایالت‌های آمریکا می‌تواند اکثریت را به دست آورد. به همین جهت است که استراتژی جدید اوباما در رابطه با افغانستان و ارسال ۳۰ هزار سرباز جدید به این کشور باید تا تابستان سال ۲۰۱۰ به نتایج محسوسی برسد تا رییس‌جمهوری آمریکا بتواند از این نتایج به نفع خود در انتخابات کنگره آمریکا استفاده کند. مشکلات اوباما در آینده فراوانند. رییس‌جمهوری آمریکا از همان آغاز تصدی پست ریاست‌جمهوری می‌خواست هر چه زودتر زندان مخوف گوانتانامو در خاک کوبا را ببندد، اما مشکلات فراوانی بر سر راه این کار قرارگرفت و به نظر می‌رسد که بسته شدن این زندان تا سال ۲۰۱۱ طول بکشد. در رابطه با برقراری صلح در خاورمیانه و طرح‌های اتمی ایران نیز تاکنون اوباما به نتیجه‌ای نرسیده است.