ناکامی اجلاس بزرگ کپنهاگ؟
عکس:AFP ناکامی اجلاس بزرگ کپنهاگ؟
گروهبینالملل- توافق اولیه پنج کشور بزرگ حاضر در اجلاس کپنهاگ واکنش احتیاطآمیز بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل متحد را به دنبال داشته است.
۱۹۳ کشور جهان از دو هفته گذشته در کپنهاگ؛ پایتخت دانمارک گرد هم آمدهاند تا درباره راهکارهای جلوگیری از افزایش دمای کره زمین به یک توافق اصولی دست یابند. نگرانی از به هم خوردن اکوسیستم کره زمین به خاطر افزایش فعالیتهای صنعتی انسانها از جمله موضوعاتی است که این سالها به دغدغه کارشناسان محیط زیست تبدیل شده است. این نگرانیها طی سالهای اخیر به سطح مقامات ارشد کشورها نیز کشیده شده است. برگزاری اجلاس دانمارک هم جدیدترین تحرک جهانی برای مهار گرم شدن کره زمین به حساب میآید. به گزارش بیبیسی در این اجلاس مناقشات فراوانی بین کشورهای حاضر در اجلاس رخ داده است، اما با این وجود چند کشور عمده شامل آمریکا، چین، هند و آفریقای جنوبی به توافق اولیه دست یافتهاند که اگر از سوی سایر کشورهای شرکتکننده در اجلاس مورد تایید قرار بگیرد، راه را برای تدوین موافقتنامه جهانی مقابله با گرمایش زمین فراهم میکند. براساس این گزارش بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: توافق به دست آمده در اجلاس کپنهاگ درباره تغییرات اقلیمی، انتظارات همه را برآورده نمیکند، ولی یک سرآغاز اساسی محسوب میشود. بانکیمون این سخن را در پایان اجلاس دوهفتهای کپنهاگ بیان کرد. پس از اعلام به نتیجه رسیدن گفتوگوهای کشورهای اصلی، برخی از نمایندگان به این توافق اعتراض کرده و گفته بودند آنها در گفتوگوها شرکت نداشتند و به طور قانعکنندهای به آنچه هدف نشست بود، توجه نشده است. نیکاراگوئه و ونزوئلا از جمله این کشورها بودند که میگفتند در رسیدن به توافق نهایی، روند معمول رعایت نشده است. البته باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا قبل از ترک کپنهاگ اذعان کرد که توافق به دست آمده کامل نیست. بر اساس اخبار منتشره شده درباره کمک سی میلیارد دلاری به کشورهای در حال توسعه در طول سه سال و کمک سالانه یکصد میلیارد دلار به کشورهای فقیر تا سال ۲۰۲۰ برای مقابله با اثرات منفی گرمایش زمین توافق به عمل آمده است. از موارد دیگر توافق که قبلا مورد اختلاف چین با آمریکا بود، نحوه سنجش کاهش آلایندگی زیستمحیطی کشورهای صنعتی بود. برای اینکه توافق کپنهاگ به عنوان یک موافقتنامه رسمی سازمان ملل متحد پذیرفته شود، باید به تایید تمام ۱۹۳ کشور شرکتکننده در اجلاس کپنهاگ برسد. اما هنوز معلوم نیست که آیا همه کشورهای شرکتکننده در اجلاس تغییر اقلیم با توافق صورت گرفته میان آمریکا، چین، هند و آفریقای جنوبی موافقت کنند یا خیر؛ چرا که هنوز بسیاری از هیاتهای شرکتکننده پیشنویس توافق را ندیدهاند. تحلیلگران از توافق صورت گرفته استقبال کردهاند، ولی میگویند دستاوردهای این اجلاس دو هفتهای چشمگیر نبوده است. در این حال نماینده گروه هفتاد و هفت و رییس اتحادیه اروپا از توافق به دست آمده ابراز ناخرسندی کردهاند.
نیکلا سارکوزی، رییسجمهوری فرانسه هم از افرادی است که نسبت به این توافق ناخرسندی خود را نشان داده است، ولی خواستار تایید آن از سوی سایر کشورها شده است. سارکوزی گفت: «اگر توافقی نداشته باشیم به این معنی است که دو کشور مهم مانند چین و هند از هرگونه قراردادی مستثنی خواهند بود.» او ادامه داد: «ایالاتمتحده هم که پیمان کیوتو را امضا نکرده از هر گونه تعهدی آزاد خواهد بود. به همین علت است که رسیدن به هرگونه توافقی حیاتی است.» جان ساون، مدیر صلح سبز در بریتانیا هم که یکی از گروههای مدافع محیطزیست است در واکنش به توافق صورت گرفته گفت: «تعداد بسیار کمی از سیاستمداران در دنیا وجود دارند که قادر به در نظر گرفتن افقی ورای منافع خود باشند چه برسد به اینکه بخواهند به فکر میلیونها تن از افرادی باشند که در معرض تهدید تغییر اقلیم هستند.» او ادامه داد: برای مقابله با تغییر اقلیم به نوعی از روابط سیاسی نیاز است که با آن چه در کپنهاگ به نمایش گذاشته شد، متفاوت باشد.
گفتوگوی مرکل و سارکوزی در اجلاس کپنهاگ
ارسال نظر