نخستوزیر ترکیه با تاکید بر حفظ وحدت ملی مطرح کرد
مخالفت صریح با انحلال حزب کردها
گروه بینالملل- امید ایرانمهر: رجبطیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه به دنبال افزایش تنشها در مناطق کردنشین شرق این کشور، خواهان وحدت ملی در کشورش شد. تنشها زمانی آغاز شد که دادگاه قانون اساسی فعالیت حزب جامعه دموکراتیک که یکی از احزاب کردهای ترکیه است را غیرقانونی اعلام کرد. اقدامی که موجب اعتراض مناطق کردنشین شرق ترکیه و درگیری معترضان با پلیس این کشور شد. مناطق تجاری و تفریحی استانبول نیز از این تنشها دور نماند و مهاجران کرد در این شهر دست به تجمعات اعتراضی زدند. حزب جامعه دموکراتیک که یکی از اصلیترین احزاب حامی کردها در ترکیه به شمار میرود، دهمین حزب کرد در ترکیه است که فعالیت آن غیرقانونی اعلام میشود.
۱۹ نماینده مجلس ترکیه که عضو این حزب هستند، به عنوان اعتراض به تصمیم دادگاه قانون اساسی، صحن مجلس ترکیه را ترک کردند. احمد ترک، رییس حزب جامعه دموکراتیک گفت: همانطور که میدانید ما قبلا هم گفتهایم که دلیلی برای ماندن در پارلمان در زمانی که تلاش ما برای دموکراسی مورد توجه قرار نمیگیرد، وجود ندارد. ما در کوتاهترین زمان استعفای خود را به رییس پارلمان اعلام خواهیم کرد. نمایندگان این حزب در پارلمان ترکیه هنگام ورود به شهر دیاربکر (بزرگترین شهر کردنشین در جنوب شرقی ترکیه) همانند قهرمانان مورد استقبال قرار گرفتند و حدود ۵۰۰۰ نفر برای خوشآمدگویی به آنها به خیابانهای شهر آمدند. به دنبال این حوادث روز سهشنبه رجب طیب اردوغان نخستوزیر ترکیه در آنکارا گفت که کشورش زمانی خواهد توانست بر تمامی مشکلات فائق آید که ملت ترکیه وحدت داشته باشند. نخستوزیر ترکیه در این سخنان به طور صریح از حکم دادگاه قانون اساسی ترکیه مبنی بر منع فعالیت تنها حزب کرد پارلمان که کشور را دچار ناآرامی سیاسی کرده، انتقاد کرد. اردوغان که در پارلمان ترکیه سخن میگفت، تصریح کرد: موضع ما علیه بسته شدن حزب جامعه دموکراتیک روشن است. ما مخالف تعطیلی احزاب هستیم. ما معتقدیم افراد باید مجازات شوند نه یک حزب. سخنان اردوغان را میتوان اشارهای تلویحی دانست به مشکلاتی که این کشور در راه پیوستن به اتحادیه اروپا دارد. موضوعی که به دنبال رای اخیر دادگاه قانون اساسی این کشور با موانعی تازه روبهرو شده است، چراکه اتحادیه اروپا به سرعت به ممنوعیت فعالیت حزب کردها در ترکیه اعتراض کرد. به گفته تحلیلگران، این اتفاق ضربه دیگری به تلاشهای ترکیه برای عضویت در این اتحادیه وارد کرده است.
کمیسیون اروپا به ترکیه هشدار داده است که حکم دادگاه قانون اساسی این کشور میتواند باعث محرومیت این کشور از تعداد قابل توجهی نماینده در این کمیسیون شود که برای اجرای وظایف دموکراتیک آنکارا ضروری هستند.
روز سهشنبه هزاران نفر از ساکنان دیاربکر، بزرگترین شهر جنوب شرقی ترکیه که کردنشین است، برای چهارمین روز متمادی در خیابانها دست به تظاهرات زدند. هزاران پلیس ضدشورش بر این تظاهرات نظارت داشتند و در مقطعی برای متفرق کردن جمعیت از ماشینهای آبپاش و گاز اشکآور استفاده کردند.
در چند شهر کردنشین دیگر ترکیه، تظاهرکنندگان با پلیس درگیر شدند و به سوی آنها سنگ و بمبهای بنزینی پرتاب کردهاند. دادستان کل ترکیه گفته است که حزب جامعه دموکراتیک از شورشیان جدایی طلب کرد پ.ک.ک، حمایت میکند. این در حالی است که احمد ترک، رهبر این حزب گفته است که تعطیلی حزب تنها میتواند موجب احساس بیشتر سرخوردگی و نومیدی در میان جامعه کرد ترکیه شود. دولت ترکیه که برای عضویت در اتحادیه اروپا تلاش میکند، اخیرا برای بهبود وضعیت کردهای این کشور اقداماتی را به انجام رسانده است. حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه خواستار پیشبرد اصلاحات با هدف پایان دادن به چند دهه مناقشه با جدایی طلبان کرد از طریق افزایش حقوق حدود ۱۲ میلیون کرد ترکیه است. اقلیت کردها که عمدتا در شرق ترکیه مستقر هستند، حدود بیست درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. بحران کردهای ترکیه از سالهای دهه ۸۰ میلادی و به دنبال تلاش برخی گروههای کرد برای تشکیل یک کردستان مستقل آغاز شد. نزدیک به چهلهزار نفر تاکنون در این درگیریها کشته شدهاند. صدها نفر از کردهای ترکیه در اوج درگیریها با نیروهای دولتی این کشور در آن سالها ناپدید شدند.
ارسال نظر