توافـق برسر توافق‌نامه

همه پذیرفته‌اند که حداکثر دستاورد اجلاس کپنهاگ تنها موافقتنامه‌ای مختصر در مورد تغییرات جوی باشد. اما همین هم از هیچ خیلی بهتر است گروه بین‌الملل - شادی آذری: در شرایطی که پایتخت دانمارک در روز هفتم دسامبر میزبان اجلاس کپنهاگ خواهد بود، انتظارات از این اجلاس مدام در حال نوسان است. روز ۱۵ نوامبر همزمان با آغاز تور آسیایی باراک اوباما، نخست‌وزیر دانمارک، لارس لوک راسموسن و باراک اوباما هر دو بر این موضوع توافق داشتند که در این کنفرانس هیچ توافقنامه‌ای حاصل نخواهد شد. اما آنها اذعان کردند که در عوض بهترین چیزی که می‌توان انتظار داشت یک معامله «سیاسی» در حاشیه اجلاس کپنهاگ خواهد بود.

مذاکراتی که منجر به اجلاس کپنهاگ شد چیزی شبیه به فاجعه بود. اما همه تقصیرات هم آنطور که همه فکر می‌کنند متوجه سناتورهای آمریکایی نیست. البته درست است که آنها در تصویب لایحه کاهش و تجارت آلاینده‌ها از خود سستی نشان دادند و بیشتر این سستی مربوط به بررسی سنا در مورد تعیین نسخه مورد نظر لایحه تغییرات جوی بود. جان کری یکی از طرفداران سرسخت لایحه کاهش و تجارت آلاینده‌ها اکنون فقط می‌گوید امیدوار است لایحه در فصل بهار دوباره به بحث گذارده شود.

اما از سوی دیگر سران بیش از ۶۰ کشور جهان برای شرکت در اجلاس کپنهاگ اعلام آمادگی کردند و همین موضوع امید برای حصول نتیجه‌ای در این اجلاس را افزایش داده است. پیشتر این نگرانی وجود داشت که کشورهای شرکت کننده در این نشست، که دستور کار آن بررسی تغییرات آب و هوای زمین است، به توافقی نرسند، اما حضور تعداد زیادی از سران کشورها در این اجلاس انتظارات را نیز به میزان قابل توجهی تقویت کرده است.

هدف از این نشست تنظیم معاهده جدیدی برای مقابله با گرمایش زمین است که بتواند جایگزین پیمان کیوتو سال ۱۹۹۷ سازمان ملل متحد شود.

گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا که قرار است در اجلاس یاد شده شرکت کند گفته است «اگر سران کشورها حیثیت خود را گرو بگذارند» احتمال موفقیت این نشست بیشتر خواهد بود.

در حالی‌که به نظر می‌رسد که سران بسیاری از کشورها مایل به شرکت در اجلاس کپنهاگ هستند، از حضور رهبران آمریکا، چین و هند در این اجلاس هنوز خبری نیست.

این سه کشور مسوول بیشترین میزان آلودگی در جهان هستند. پیش‌بینی می‌شود چین سال آینده عددی مشخص را برای کاهش سهم «قابل توجه» مصرف انرژی از تولید ناخالص داخلی خود اعلام کند. این می‌تواند اساسی باشد برای معامله‌ای که در اجلاس کپنهاگ انجام خواهد شد. جزئیات چنین اقدامی سال آینده فاش خواهد شد. اما هنوز باراک اوباما نتوانسته است از سستی‌های سنا خود را برهاند و نتیجه‌ای قطعی را از کشور خود برای این اجلاس به ارمغان آورد.