انفجار در بازار پیشاور

گروه بین‌الملل- دیروز پاکستان روز خونینی را پشت سر گذاشت که همزمان با سفر هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا به اسلام‌آباد، انفجاری در بازار شهر پیشاور بیش از ۸۶ کشته و حدود ۲۰۰ زخمی بر جای گذاشت. این در حالی بود که هیلاری کلینتون با هدف مذاکره درباره تغییر جهت تدریجی دیپلماسی آمریکا از مبارزات ضد تروریستی به سمت همکاری‌های اقتصادی-فرهنگی با پاکستان به این کشور سفر کرده بود. اما تروریست‌های وابسته به طالبان که طی هفته‌های اخیر درگیری سختی را با نظامیان این کشور در وزیرستان جنوبی سامان داده‌اند، در عملیاتی تروریستی مردم شهر پیشاور را که در فاصله‌ای سه ساعته با محل استقرار هیلاری کلینتون قرار دارد هدف قرار دادند، تا بار دیگر حضور خود در پاکستان را به رخ بکشند.

به گزارش آسوشیتدپرس، سجاد خان یک مقام رسمی پلیس پیشاور، اعلام کرد که این انفجار در مینا بازار، بازاری مخصوص خریداران زن، رخ داده است.

وقوع این حادثه که ناشی از انفجار یک خودرو بمب‌گذاری شده بود، باعث آتش‌سوزی در فروشگاه‌های نزدیک محل بمب گذاری شد و یک ساختمان نیز به طور کامل فرو ریخت.

تصاویر تلویزیونی که دقایقی بعد از محل حادثه مخابره شد، نشان می‌داد مردم در حال انتقال قربانیان و زخمی‌ها به بیمارستان هستند و چندین آمبولانس نیز برای انتقال آنها به محل انفجار اعزام شده‌اند.

طالبان پاکستان چند روز پیش هشدار داده بود که اگر ارتش این کشور به حملات خود در منطقه قبیله‌ای نشین وزیرستان جنوبی پایان ندهد، حملات بیشتری را در پاکستان انجام خواهد داد.

هیلاری کلینتون که دیروز در اولین سفر خود به پاکستان به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا سخن می‌گفت، در حالی که قصد داشت تلاش خود را برای زدودن جو ضد آمریکایی در این کشور مسلمان آغاز کند، از دولت پاکستان خواست با نیروهای افراطی خشونت طلب برخورد کند.

کلینتون افزود که دولت اوباما تمایل دارد در زمینه‌های بسیار زیادی از پاکستان حمایت کند که از جمله آن‌ها می‌توان به توسعه اقتصادی، تولید انرژی، آموزش و محیط زیست اشاره کرد.

دیدار با مقامات ارشد پاکستان

هیلاری کلینتون پیش از ورود به اسلام‌آباد خطاب به خبرنگاران گفته بود که «ما قصد داریم از آنچه طی چند ساله اخیر به آن اولویت بخشیده بودیم یعنی موضوع امنیت و اقدامات ضدتروریستی ورق را برگردانیم. اگر چه اقدامات ضد تروریسم هنوز از اولویت بسیار بالایی برخوردار است، اما این نباید مانعی در برابر گسترش همکاری‌های دیگر با پاکستان تلقی شود.» وی در بدو ورودش به پاکستان با وزیر امور خارجه این کشور، شاه محمود قریشی دیدار و گفت‌وگو کرد.

پس از آن نیز با آصف علی زرداری رییس جمهوری و نخست وزیر، یوسف رضا گیلانی ملاقات داشت. دیدار با فرمانده نیروهای نظامی پاکستان، ژنرال اشفق پرواز کیانی از دیگر برنامه‌های کلینتون در این سفر است.

یکی از بزرگترین چالش‌های کلینتون به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا، پاسخ منفی و ناگهانی پاکستان به لایحه کنگره آمریکا برای ارائه ۵/۷میلیارد دلار بودجه به پاکستان ظرف پنج سال جهت برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی این کشور بود. نیروهای نظامی پاکستان در واکنش به این قانون آمریکا اعلام کردند که تصویب این لایحه دخالت در امور داخلی پاکستان است.

بازداشت فرمانده طالبان در پنجاب

همزمان با این تحولات خبرهای تازه از وزیرستان جنوبی حاکی از آن است که نیروهای پاکستانی طی پیشروی به مواضع طالبان در مرز افغانستان و پاکستان، دو شبه نظامی طالبان را کشته‌اند. بر اساس اعلام ارتش، این حمله گسترده در منطقه کوهستانی وزیرستان جنوبی باعث آغاز عقب نشینی گسترده توسط شبه نظامیان شده است.

ارتش پاکستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که نیروهای ارتش در حال پیشروی در سه جبهه در وزیرستان جنوبی هستند.

در این بیانیه آمده است که طی ۴۸ ساعت گذشته، ۴۲ شبه نظامی و یک سرباز طی درگیری‌ها کشته شدند.

از زمان آغاز این حملات گسترده، ارتش پاکستان اعلام کرده است که ۲۳۱ شبه نظامی را کشته و طی این درگیری‌ها ۲۹ سرباز را نیز از دست داده است. ارتش پاکستان حدود ۳۰‌هزار نیرو در وزیرستان جنوبی برای مقابله با ۱۲‌هزار شبه نظامی مستقر کرده است.

همچنین مقامات پاکستان اعلام کردند که نیروهای امنیتی این کشور فردی را که گفته می‌شود رییس طالبان پاکستان در استان پنجاب است، دستگیر کرده‌اند.

این فرد قاری اشتیاق نام دارد و در شهر باهاوالپور دستگیر شده است. سازمان ملل نیز اعلام کرده است که به خاطر بروز درگیری‌ها در این منطقه، ۱۵۵‌هزار غیرنظامی از خانه خود گریخته‌اند.تحلیلگران معتقدند درگیری در وزیرستان آزمون مهمی برای اراده و توانایی پاکستان در مقابله با مواضع القاعده و هم پیمانانش در شمال غربی این کشور بوده است.

پاکستان پیش‌تر به دلیل عدم انجام اقدامات کافی علیه شبه نظامیان با انتقاد‌های فراوانی از سوی غرب بویژه آمریکا روبه‌رو شده بود.

برخی رسانه‌ها می‌گویند هنوز هم مشخص نیست که آیا ارتش پاکستان نیروی کافی برای مقابله با شبه نظامیان در شمال غربی این کشور اعزام کرده است یا خیر.