دولت مرکل با احزاب لیبرال شکل میگیرد
کابینهجدید آلمان در غیاب چپها
عکس: AFP کابینه ائتلافی سیاه - زرد تشکیل میشود
توافق بزرگ مرکل با لیبرالها
وزیر دارایی: سوسیال مسیحی - وزیر امور خارجه: لیبرال
گروه بینالملل- امیدایرانمهر: پس از سههفته مذاکرات فشرده میان اتحاد احزاب مسیحی با حزب لیبرال آلمان، سرانجام احزاب عمده این کشور بر سر تقسیم وزارتخانهها به توافق رسیدند تا آنگلا مرکل رهبر محافظهکاران و صدراعظم این کشور بتواند طبق وعدهای که از پیش داده بود، کابینه ائتلافی سیاه - زرد را با متحدان جدید که به محوریت حزب لیبرال دموکراتیک آزاد فعالیت میکنند، پیش از ۹نوامبر تشکیل دهد.
دیروز خبرگزاریها گزارش دادند که ائتلاف منتخب آلمان متشکل از احزاب دموکراتیک آزاد (FDP) و همچنین حزب اتحادیه حزب دموکرات مسیحی (CDU) و حزب سوسیال مسیحی (CSU) نهایتا بعد از چندین نشست که حدود سه هفته به طول انجامید به توافق نظر در مورد چندین مورد اختلاف خود دست یافتند.
بر این اساس دویچهوله گزارش داد که به احتمال زیاد هیات آتی دولت شامل ۱۵ وزیر خواهد بود.
بر اساس توافق دیروز میان حزب لیبرال و اتحاد احزاب مسیحی در مورد ترکیب کابینه آتی وزارتخانه مهم مالی در اختیار حزب دموکرات مسیحی قرار خواهد گرفت، اما وزیر امور خارجه گیدو وستروله رهبر حزب لیبرال دموکراتیک آزاد خواهد بود. ولفگانگ شویبله، وزیر کنونی کشور، تصدی وزارت دارایی و مالی و کارل تئودور تسو گوتنبرگ از حزب سوسیال مسیحی نیز سرپرستی وزارت دفاع را بر عهده خواهند گرفت. سرپرستان چهار وزارتخانه اقتصاد، بهداشت و تندرستی، توسعه و دادگستری در کنار وزارت امور خارجه به حزب لیبرال تعلق خواهد داشت. حزب سوسیال مسیحی به جز وزارت دفاع، وزیرانی نیز برای کشاورزی و راه و ترابری معین خواهد کرد. به احتمال زیاد توماس دمزیر، از حزب دموکرات مسیحی وزیر آتی کشور خواهد بود.
حزب دموکرات مسیحی آلمان به رهبری آنگلا مرکل، مذاکره با حزب لیبرال آلمان را از زمان پیروزی خود در انتخابات پارلمانی بیست و هفت سپتامبر آغاز کرد.
انتخاباتی که به عنوان بدترین شکست سوسیال دموکراتها پس از جنگ جهانی دوم ارزیابی شد. پس از این انتخابات، حزب سوسیال دموکرات که پیش از این عضو ائتلاف دولتی بود به جمع مخالفان دولت پیوست و اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان که به عنوان کاندیدای سوسیال دموکراتها با مرکل رقابت میکرد، پس از اعلام نتایج گفت: هیچ صحبتی وجود ندارد جز اینکه این یک شکست تلخ است.
وی اما همانجا قول داد تا یک اپوزیسیون قدرتمند را رهبری نماید و اینچنین بود که با پایان ائتلاف بزرگ ۴ساله میان حزب مرکل با سوسیال دموکراتها، مذاکرات وی برای تشکیل کابینه ائتلافی با حضور احزاب لیبرال آغاز شد.اما در جریان مذاکرات اخیر علاوه بر آنکه دو گروه عمده در تشکیل کابینه ائتلافی بر چگونگی تقسیم وزارتخانهها به توافق رسیدهاند؛ روز گذشته پیتر رامسویر نماینده محافظهکار از اتحاد دموکرات مسیحی پایان مذاکرات درباره «برنامه دولت ائتلافی» را نیز اعلام کرد.
هرچند وی به جزئیات برنامه دولت جدید که دومین دولت به ریاست آنگلا مرکل محسوب میشود اشاره نکرد، اما بهگفته منابع نزدیک به مذاکرات، همانگونه که مرکل و لیبرالها در مبارزات انتخاباتی وعده داده بودند کاهش مالیاتها بخشی از برنامه دولت جدید است. کاهش درآمد ناشی از کاهش مالیاتها ابتدا از طریق افزایش استقراض جبران خواهد شد سپس سیاستهای انقباضی به منظور کاستن از کسری بودجه به اجرا در خواهد آمد.
گفته میشود جنجال برانگیزترین مساله مورد اختلاف که تاکنون مانع از شکلگیری قرارداد ائتلاف شده بود، اختلاف نظر در مورد همین مساله «مالیاتها» بوده و طبق اظهارات افراد مذاکره کننده قرار است که کاهش مالیاتها در شرایط فعلی از ۲۴میلیارد یورو شروع شود. مالیات بر درآمد نیز قرار است از سال ۲۰۱۱ از طریق پارهای تغییرات در سیستم تعرفهها کاهش یابد. علاوه بر این قرار است از سال آتی طبق خواست احزاب اتحادیه و حزب دموکراتیک آزاد از فشار بر موسسات و خانوادهها کاسته شود.
بعد از پایان آخرین نشست مشترک میان احزاب ائتلاف که ۱۲ساعت به طول انجامید، هورست زهوفر، رییس حزب سوسیال مسیحی مذاکرات انجام شده را سودمند خواند و از آماده شدن قرارداد ائتلاف خبر داد. رونالد پوفالو، دبیرکل حزب دموکرات مسیحی نیز بعد از پایان این نشست گفت: حزب میانه تشکیل شد.
یورگن روتگرز، معاون حزب دموکرات مسیحی CDU نیز از برنامه دولت جدید برای کوتاه شدن دوران مدت سربازی از ۹ ماه به ۶ماه خبر داد. طبق اظهارات روتگرز مذاکرات سخت بر سر کاهش مالیاتها، پولهای حمایتی و خدمت وظیفه دلیل طولانی شدن مذاکرات ائتلاف بیشتر از زمانی که تصور میشد، است.
دیرک نبیل، دبیر کل حزب دموکراتیک آزاد نیز در این باره گفت که برنامه جدید ائتلاف به شهروندان آلمان فرصتهایی را پیشنهاد میکند تا بتوانند بر بحران مالی موجود غلبه کنند.
الکساندر دوبرنیت، دبیر کل حزب سوسیال مسیحی نیز در تحلیل مذاکرات سه هفته گذشته از آن با عنوان «کاری سخت» یاد کرد.احزاب ائتلاف آلمان در این مذاکرات همچنین به مساله سیاست خارجی پرداختند و بر سر تحت فشار دادن دولت افغان برای آنکه مسوولیت اداره افغانستان را به تنهایی عهدهدار شود و ۴۲۰۰ سرباز آلمانی بتوانند به خانه برگردند، توافق کردند. حزب دموکراتیک آزاد نیز با اعلام موافقت با موضع مرکل برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اعلام داشت که درهای اروپا بسته نشده است.
به این ترتیب کابینه جدید آلمان بهزودی معرفی میشود و باید دید آیا دولت دوم مرکل با شرکت احزاب لیبرال خواهد توانست به وعدههای خود یعنی اقتصاد کارآمد، روابط بینالمللی پویا، توجه به محیط زیست و ارتقای تحصیلات مردم آلمان جامه عمل بپوشاند، یا این ائتلاف بار دیگر راه را برای بازگشت سوسیال دموکراتها به دولت باز خواهد کرد.
رهبر حزب سوسیال مسیحی(راست)، صدر اعظم آلمان(وسط)، رهبر حزب لیبرال دموکراتیک آزاد (چپ)
ارسال نظر