در سه ماهه دوم امسال روی داد
افت شدید رشد اقتصادی اروپا
فارس- بر اثر بحران اقتصادی جهانی و اثرات ناشی از آن کشورهای صنعتی اروپایی و متحدان اصلی آنها از جمله آمریکا و ژاپن با افت شدید در رشد اقتصادی همراه شدند بهطوریکه این میزان بعد از سه ماهه سوم سال جاری -آغاز بحران مالی جهانی- مرز ۱۰درصد را نیز در نوردید. رشد تولید ناخالص داخلی ۱۶ کشور منطقه یورو با افت ۲/۰درصدی و در اتحادیه اروپا نیز با افت ۳/۰درصدی در سه ماهه دوم سالجاری در مقایسه با سه ماهه اول سالجاری مواجه شده است.
این افت در حالی است که در سه ماهه اول سالجاری نیز رشد تولید ناخالص داخلی در منطقه یورو و اتحادیه اروپا به ترتیب ۵/۲ و ۴/۲درصد کاهش یافته بود.
اسلواکی بیشترین رشد اقتصادی در اروپا
بنابر گزارش یورو استات در سه ماهه دوم سال جاری و در مقایسه با سه ماهه دوم سال ۲۰۰۸ رشد تولید ناخالص داخلی در منطقه یورو و اتحادیه اروپا به ترتیب با افت ۸/۴ و ۹/۴درصدی مواجه شده است و این در حالی است که در سه ماهه اول سال جاری افت به ترتیب ۹/۴ و ۸/۴درصدی در این منطقه رقم خورده است.
در سه ماهه دوم سالجاری و در بین کشورهایی که اطلاعات آنها موجود است، اسلواکی نسبت به سه ماهه اول سال جاری رشد ۲/۲درصدی را در تولید ناخالص داخلی رقم زد که پس از آن نیز اسلونی و لهستان با رشد ۷/۰درصدی و ۵/۰درصدی همراه بوده است.
رشد هزینههای مصرفی خانوارها در اروپا
به گزارش اداره آمار اتحادیه اروپا در سه ماهه دوم سال جاری هزینههای مصرفی خانوارها در منطقه یورو و اتحادیه اروپا با رشد ۱/۰درصدی همراه شد و این در حالی است که این شاخص در سه ماهه اول سال جاری افت ۵/۰درصدی در منطقه یورو و افت ۹/۰درصدی در اتحادیه اروپا را تجربه کرده بود.
در این مدت سرمایهگذاری در منطقه یورو و اتحادیه اروپا به ترتیب با افت ۵/۱درصدی و ۳/۲درصدی همراه بود که در مقایسه با افتهای ۴/۵درصدی و ۵/۶درصدی وضعیت بهتری از سرمایهگذاری در اروپا را نشان میدهد که باز هم نسبت به قبل از بحران هنوز اوضاع نامساعد است. به گزارش اداره آمار اروپا، صادرات و واردات در منطقه یورو با افت ۵/۱درصدی و ۹/۲درصدی و در اتحادیه اروپا نیز به ترتیب افت ۷/۱درصدی و ۹/۲درصدی را رقم زد که با توجه به کاهش وضع جاری نسبت به سه ماهه اول شرایط بازسازی را نشان میدهد.
افت شدید رشد اقتصادی اروپا، آمریکا و ژاپن
در بین متحدان اصلی اتحادیه اروپا رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه دوم سالجاری با افت ۲/۰درصدی پس از افت ۶/۱درصدی در سه ماهه اول سال جاری رقم خورد.
ژاپن دومین قطب اقتصادی دنیا در سه ماهه دوم ۲۰۰۹ پس از گذشت از رشد منفی ۳/۳درصدی در سه ماهه اول با رشد ۶/۰درصدی در تولید ناخالص داخلی در مقایسه با سه ماهه دوم سال ۲۰۰۸ رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا با افت ۸/۳درصدی و رشد تولید ناخالص داخلی ژاپن نیز با افت ۲/۷درصدی همراه بوده است.
در بین قدرتهای اقتصادی اروپا همگی با افت در تولید خالص داخلی همراه بودهاند به طوری که آلمان پس از افت ۷/۶درصدی در سه ماهه اول سال جاری، افت ۹/۵درصدی را در سه ماهه دوم سال جاری رقم زد.
فرانسه نیز در سه ماهه اول سال جاری افت شدید ۵/۳درصدی را در این شاخص مهم اقتصادی رقم زد که در سه ماهه دوم با افت کمتری به ۸/۲درصد رسید.
وضعیت بحرانی در صادرات اروپا
در منطقه یورو در سه ماهه اول و دوم سال جاری صادرات با افت ۲/۹درصدی و ۵/۱درصدی نسبت به سه ماهه قبلش همراه بود و این در حالی است که در سه ماهه سوم و چهارم سال ۲۰۰۸ این مقدار به منفی ۰/۱درصدی و ۰/۷درصدی رسیده بود که به راحتی با نگاه سادهای شروع بحران را میتوان از سه ماهه پایانی سال گذشته احساس کرد، در بین کشورهای اتحادیه اروپا نیز در سه ماهه اول و دوم سال جاری افت ۶/۸درصدی و ۷/۱درصدی رقم خورد که پس از افت ۱/۱درصدی و ۳/۶درصدی در سه ماهه سوم و چهارم سال گذشته رقم خورده بود.
در این بین صادرات کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس در سه ماهه دوم سال جاری با افت ۲/۱درصدی و رشد ۷/۰درصدی و افت ۴/۱درصدی همراه بود که نسبت به سه ماهه اول سال جاری که برای مثال آلمان افت شدید ۵/۱۰درصدی را رقم زده بود روند بهبود اقتصادی در اروپا را به وضوح نشان میدهد.
وضعیت نوسانی واردات اروپا
در بخش واردات در منطقه یورو در سه ماهه دوم سال جاری کاهش ۹/۲درصدی را رقم زد که پس از افت شدید ۹/۷درصدی در سه ماهه اول سال جاری رقم خورده است. در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا در این مدت کاهش ۹/۲درصدی را پس از سقوط ۳/۸درصدی در سه ماهه اول سال جاری را رقم زد.
با این حال آلمان در سه ماهه دوم کاهش ۱/۵درصدی را در واردات خود تجربه کرد که عملا بازسازی در این بخش را با ابهام مواجه کرده است. به گزارش یورو استات این شاخص در بین کشورهای فرانسه و انگلیس نیز با کاهش ۱/۲درصدی و ۲/۲درصدی در این مدت مواجه شده است.
ارسال نظر