اوباما نیازمند حمایت جی 20 برای حل بحران اقتصادی

گروه بین‌الملل- رییس‌جمهوری ایالات متحده گفته است قصد دارد به «خطرپذیری بی‌مهابا» که اقتصاد جهان را به بدترین بحران مالی از دهه ۳۰میلادی تاکنون دچار ساخت پایان دهد و همچنین از کشورها می‌خواهد تا به سمت رشد اقتصادی متوازن‌تر پیش‌روند. وی به دنبال حمایت سایر رهبران کشورهای عضو گروه بیست است .هرچند اوباما خود را برای میزبانی اجلاس جی۲۰ که در روزهای پنجشنبه و جمعه در پیتسبورگ برگزار می‌شود، آماده می‌کند اما هنوز اختلافات قابل توجهی بین این رهبران وجود دارد.

علاوه‌بر به پیش راندن اهداف آمریکا در این اجلاس، اوباما با پرسش‌های دشواری از سوی سایر رهبران این گروه در زمینه توانایی دولتش برای کاهش کسری بودجه روزافزون آمریکا مواجه خواهد شد. کاخ سفید اعلام کرده است که میزان این کسری بودجه در سال جاری میلادی بالغ بر ۵۴۸/۱تریلیون دلار خواهد شد و این رقم ظرف دهه آینده به ۹‌تریلیون دلار خواهد رسید. اوباما به عنوان بخشی از تلاش خود در جهت متقاعد ساختن جهان مبنی بر اینکه در به کنترل درآوردن این کسری بودجه جدی است، طرحی دارد که بر اساس آن ایالات متحده و سایر کشورها می‌بایست تغییرات جامع و بنیادینی در نحوه مدیریت کسری بودجه خود ایجاد کنند.

بر اساس طرح اوباما کشورهای دارای کسری تجاری بالا از جمله آمریکا باید میزان پس‌انداز خود را افزایش دهند و واردات کمتری را مصرف کنند و کشورهای دارای مازاد تجاری چون چین باید مصرف‌کنندگان خود را به مصرف بیشتر تشویق کنند و به رشد اقتصادی ناشی از صادرات کمتر تکیه کنند.

اوباما در مصاحبه تلویزیونی خود با شبکه سی‌ان‌ان در روز یکشنبه گفت: «ما نمی‌توانیم به دورانی بازگردیم که کشورهایی چون چین و آلمان همه چیز به ما می‌فروختند و ما در بخش اعتبارات و وام‌های مسکن بدهکار می‌شدیم اما هیچ چیزی به آن کشورها نمی‌فروختیم.»

اما مشخص نیست رهبران گروه بیست که در میانشان اختلاف نظرهایی نیز وجود دارد، بر سر چنین پیشنهادی تا چه حد به اتفاق نظر

برسند. چین، بزرگترین دارنده خارجی اوراق بهادار آمریکا باکی نداشت که نگرانی خود را اعلام کند از اینکه کسری تجاری آمریکا

موجب کاهش ارزش ۸۰۰میلیارد دلار اوراق قرضه‌ آمریکایی خواهد شد که چین در اختیار دارد.

رییس‌جمهوری فرانسه، نیکولا سارکوزی و صدر اعظم آلمان، نسبت به پیشنهاد آمریکا برای پاداش‌های بانکداران قوانین سرسختانه‌تری را پیشنهاد داده‌اند و وزیر خزانه‌داری آمریکا تیموتی گیتنر خواستار قانونمندی بیشتر ذخایر سرمایه‌ای بانک‌ها شده است. به نظر می‌رسد اولویت‌های کشورهای گروه بیست با یکدیگر متفاوت است و اوباما برای پیش‌بردن پیشنهاداتش به حمایتی بیشتر از توافق‌های فعلی بین رهبران گروه بیست نیاز دارد.