گروه بین‌الملل- تحلیلگران هشدار می‌دهند که بازارهای سهام جهان همچنان که نسبت به کاهش ناشی از فروپاشی بانک سرمایه‌گذاری لمان برادرز در سال گذشته بهبود می‌یابند در پنج ماه گذشته بسیار زیاد و بسیار سریع رشد کرده‌اند. بازارهای سهام زمانی که سقوط بانک لمان برادرز بحران مالی را به تهدیدی از ورشکستگی نظام‌مند در اقتصادهای پیشتاز تبدیل کرد، دچار آشفتگی شدند.

بورس‌های پیشتاز از کاهش شدید ماه‌های مارس و آوریل افزایش یافتند و سپس در ماه‌های جولای و اوت به شدت رشد کردند و بسیاری از کاهش‌های ۱۲ ماهه را بهبود بخشیدند.

اما در چند روز گذشته بازارهای سهام متزلزل بوده‌اند زیرا تردیدهایی وجود داشت درباره نشانه‌های زیربنایی مبنی بر این که اقتصادهای پیشتاز درحال خروج از رکود هستند.

در وال‌استریت سقوط شاخص‌ها از ۱۵ سپتامبر یعنی زمان فروپاشی لمان برادرز به ۱۸‌درصد، در لندن به ۱۰‌درصد، در توکیو به ۱۶‌درصد و در پاریس به ۱۵‌درصد کاهش یافته است. شاخص اصلی شانگهای ۳۷‌درصد افزایش داشته است.

اما با وجود این بهبودها هنوز شاخص‌ها بسیار پایین‌تر از سطحی هستند که قبل از ترکیدن حباب وام‌های ساب‌پرایم و آغاز بحران در اوت سال ۲۰۰۷ در آن قرار داشتند. دیوید کافون مدیر ارشد مدیریت دارایی ای‌اف‌جی در پاریس می‌گوید «با ورشکستگی لمان برادرز، بازارهای سهام تصور کردند دنیا به پایان رسیده است زیرا امر غیر محتمل رخ داده بود. از ماه مارس زمانی که شاخص‌ها به پایین‌ترین سطح رسیدند بازارها متوجه شدند ورشکستگی لمان برادرز آخر دنیا نبوده است و این امر موجب شد روند صعودی پیدا کنند.»

آرنود شمپ‌والیر از مدیرت دارایی ترگات در پاریس می‌گوید «نتایج فصل دوم سال ۲۰۰۹ بسیاری از شرکت‌ها و معیارهای اقتصادی در هفته‌های اخیر بهتر از حد انتظار بوده‌اند و این امر افزایش بازارهای سهام را توضیح می‌دهد.» اما وی همچنین خاطر نشان می‌کند «اکنون بازارهای سهام نمی‌توانند افزایش بیشتری داشته باشند زیرا حد اکثر افزایش ممکن از نتایج فصل دوم به دست آمده است.»

از تابستان سال ۲۰۰۷ تا مه سال ۲۰۰۹ سرمایه‌گذاران و سهام‌داران خرد سرمایه را از بازار سهام به بازار پول منتقل کردند. از پایان ماه ژوئن تاکنون به دلیل آن که نرخ بهره در بازار پول نزدیک به صفر است این امر معکوس شده است. اما بازگشت سرمایه به بازار سهام تدریجی است.