انتخابات کردستان عراق، رقبای جدید در برابر دو حزب حاکم
ایرنا- با وجود برخی گزارشها از پیروزی ائتلاف سیاسی دو حزب حاکم در منطقه کردستان در انتخابات پارلمانی و ریاست منطقه، اما برای اولین بار احزاب «جلال طالبانی» و «مسعود بارزانی» طعم تند مواجهه با رقبای جدید سیاسی را در مناطق حوزه نفوذ خود چشیدند. گروه «تغییر» مهمترین رقیب دو حزب حاکم در برخی شهرهای سه استان کردنشین سلیمانیه، اربیل و دهوک از گروه انتخاباتی احزاب حاکم پیشی گرفته است.
روزنامه «هاولاتی» چاپ منطقه کردستان عراق، دیروز اعلام کرد که گروه تغییر متشکل از چهار حزب «اتحاد اسلامی»، «زحمتکشان»، «سوسیال دموکرات» و «جماعت اسلامی» در شهرهای دوکان، بیرمکرون، خلکان، سورداش و بنگرد از احزاب حاکم متشکل از اتحادیه میهنی به رهبری طالبانی و دموکرات به رهبری بارزانی پیشی گرفتهاند.
این در حالی است که بر اساس آمار اولیه مسعود بارزانی یکی از پنج نامزد مطرح ریاست منطقه کردستان توانسته است بیشترین آرا را به دست آورد و به احتمال قوی در منصب خود باقی خواهد ماند.
اما کارشناسان پیشبینی میکنند که دوره جدید ریاست بارزانی با چالش جدی مواجه شود، زیرا گروههای رقیب توانستهاند درصد قابل قبولی از ۱۱۱ کرسی پارلمان محلی را به دست آورند؛ امری که گروههای اپوزیسیون را در تصمیمگیریهای منطقه کردستان دخیل خواهد کرد.
از طرفی وضعیت حزب میهنی طالبانی همانطور که پیشبینی میشد، در استان سلیمانیه حوزه نفوذ سیاسی این حزب، دچار ریزش شدید آرا شد و رقیب این حزب توانسته است بسیاری از آرای عمومی را کسب کند.
بر اساس گزارش رسانههای عراقی، طالبانی که اکنون در سلیمانیه به سر میبرد، وقتی از نتایج اولیه آرا در سلیمانیه مطلع شد، دچار سرخوردگی شدید گردید، زیرا گروه انتخاباتی مورد حمایت وی و نامزد مطرح او برای ریاست منطقه کردستان یعنی (مسعود بارزانی) چندان موفق نبودهاند.
در همین راستا در بغداد، نمایندگان و شخصیتهای سیاسی و رسانههای این کشور بر این باورند که انتخابات پارلمان محلی و ریاست منطقه کردستان، فضای سیاسی را در شمال عراق متحول و زمینه را برای حل مشکلات معلق مانده بین بغداد و اربیل هموار خواهد کرد. روزنامه دولتی «الصباح» دیروز نوشت: گروههای سیاسی در بغداد در انتظار اعلام نتایج رسمی انتخابات کردستان هستند و نتایج انتخابات کردستان را کلید حل مشکلات معلق مانده بین بغداد و اربیل میدانند.
این روزنامه اضافه کرد که با توجه به حضور رقبای جدید در این دوره از انتخابات کردستان و حمل شعار «تغییر» و «اصلاحات» توسط آنها، انتظار میرود نقشه سیاسی را در منطقه کردستان تغییر داده و احزاب اپوزیسیون درصد بسیار بزرگی از کرسیهای پارلمان محلی را به دست آورند و به این ترتیب به شرکای مهمی در تصمیم گیری در روند سیاسی عراق و منطقه کردستان تبدیل شوند.
«نوری المالکی»، نخستوزیر عراق نیز دیروز در نطق تلویزیونی در حالی که هنوز در آمریکا به سر میبرد، تلویحا به وزش باد تغییر در منطقه کردستان بعد از انتخابات این دوره اشاره کرد و گفت: «ما چشم انتظار تحولی تازه در روابط خود با منطقه کردستان بعد از انتخابات این منطقه هستیم.»
در چنین شرایطی دو حزب عمده حاکم در منطقه کردستان همچنان با نگرانی چشم انتظار اعلام نتایج کمیسیون عالی مستقل انتخابات در عراق هستند.
«حمدیه الحسنی»، رییس اداره انتخابات منطقه کردستان عراق، بعد از اتمام رای گیری، میزان مشارکت در انتخابات را ۷۸ و نیم درصد عنوان کرد که نشان از اقبال گسترده اهالی منطقه به این دوره از انتخابات است.
احزاب اپوزیسیون، دو حزب عمده را به تقلب و وقوع تخلفات بزرگ در روند رای گیری متهم میکنند، اما «فرج الحیدری»، رییس کمیسیون عالی مستقل انتخابات در عراق، اواخر شب گذشته اعلام کرد که تخلفات گسترده انتخاباتی رخ نداده است.
وی تاکید کرد که انتخابات در شفافیت کامل برگزار شد و غیر از گروه ناظران آلمانی که گزارشی از تخلفات ارائه کرده و چندان این تخلفات بزرگ نیستند، گزارش قابل توجه دیگری این کمیسیون دریافت نکرده است.
کمیسیون عالی مستقل انتخابات در عراق پیشبینی کرده است که طی هفته جاری نتایج اولیه را اعلام کند.
آنچه در این مرحله مهم به نظر میرسد و مسوولان در اربیل و بغداد بر آن اتفاق نظر دارند، این است که نتایج انتخابات هرچه باشد، کلید گشایشی در حل مشکلات معلق مانده بین دولت مرکزی و دولت محلی منطقه کردستان خواهد بود.
ارسال نظر