گروه بین‌الملل- سازمان تجارت جهانی اعلام کرد ارائه کمک‌های تجاری به کشورهای در حال توسعه و فقیر دنیا برای کمک به این کشورها در خروج از رکود اقتصادی ضرورت دارد. پاسکال لامی، رییس سازمان تجارت جهانی در نشستی که در ژنو برگزارشده بود تاکید کرد در اثر بحران اقتصادی دنیا در کشورهای توسعه یافته دنیا و کاهش تقاضا برای کالاهای مصرفی حجم و ارزش تجاری در دنیا تنزل پیدا کرد. این کاهش ارزش و حجم تجاری در دنیا سبب شد تا کشورهای در حال توسعه که اغلب تامین‌کننده کالاهای مصرفی کشورهای جهان هستند با کاهش درآمد و سودآوری روبه‌رو شوند. کاهش حجم تجارت در کشورهای توسعه یافته سبب کاهش نرخ رشد آنها می‌شود، ولی کشورهای در حال توسعه و فقیر با مشکلات جبران‌ناپذیری روبه‌رو می‌شوند. آنها از تجارت و درآمد حاصل از آن برای خروج از رکود بهره می‌برند و حمایت از آنها در این مسیر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

صندوق بین‌المللی پول هم در گزارش اخیر خود به ضرورت حمایت از کشورهای در حال توسعه تاکید کرده بود. این مرکز در گزارش خود آورده است: «توسعه تجارت باید به عنوان بخشی که موجب تقویت نرخ رشد اقتصادی می‌شود و روند بازسازی اقتصادی را تسریع می‌کند در نظر گرفته شود. کشورهای توسعه یافته باید بخشی از تزریق‌های خود را برای حمایت از توسعه تجارت در کشورهای در حال توسعه صرف کنند. در این صورت نمی توانند با نرخ مورد انتظار رشد اقتصادی و خروج از بحران را شاهد باشند.»

سازمان‌های جهانی بر ضرورت ایجاد فضای رقابتی در تولید و صادرات تاکید کردند. بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در این مورد گفت: «تجارت زیرساخت توسعه اقتصادی است و برای تقویت رشد اقتصادی دنیا اهمیت دارد. پیش از این دنیا همیشه به اهمیت تجارت در اقتصاد تاکید داشت؛ ولی در ماه‌های اخیر تمرکز کمتری روی آنها انجام شده است. در این ماه‌ها میلیاردها دلار به اقتصاد و بازارهای مالی تزریق شد؛ در صورتی که اگر نیمی از این مبلغ برای توسعه تجارت صرف می‌شد می‌توانست زمینه را برای اصلاح اقتصادی و توسعه فراهم کند و خیلی سریع‌تر رکود اقتصادی را از بین ببرد.

سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی اعلام کرده است در یک سال گذشته حجم تجارت در دنیا ۱۰‌درصد تقلیل یافته است و پیش‌بینی می‌شود این روند تا انتهای سال ۲۰۰۹ میلادی نیز ادامه یابد. کاهش ۱۰‌درصدی حجم تجارت در دنیا یکی از بزرگ‌ترین معضلات اقتصادی در دنیا محسوب می‌شود و ادامه آن می‌تواند موجب فروپاشی زیرساخت‌های اقتصادی در دنیا شود. بانک جهانی تاکید کرد کشورهای در حال توسعه‌ای که اقتصاد تجارت محور دارند بیشترین آسیب را از این بخش متحمل خواهند شد. طبق آمارهای ارائه شده توسط سازمان تجارت جهانی کاهش سرمایه‌گذاری خصوصی مهم‌ترین عامل در تنزل ارزش تجاری در جهان است. الن استوارت یکی از تحلیل‌گران اقتصادی در این مورد می‌گوید: «در سال ۲۰۰۹ میلادی سرمایه‌گذاری انجام شده در کشورهای در حال توسعه دنیا بیشتر از یک هزار میلیارد دلار کمتر از سال قبل از آن خواهد بود و این روند در سال ۲۰۱۰ میلادی به بیشتر از ۲هزار میلیارد دلار می‌رسد. این مبلغ معادل بودجه لازم برای ایجاد هزاران فرصت شغلی و تامین منابع مالی برای پروژه‌های مختلف اقتصادی و صنعتی است. ادامه این روند سبب می‌شود تا اقتصاد کشورهای در حال توسعه نیز در اثر بحران اقتصادی با شدت زیادی آسیب ببینند.»