گروه بین‌الملل- در حالی که رکود اقتصادی ایالات‌متحده را تهدید می‌کند و کسادی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان که از آن به موتور رشد اقتصادی جهان تعبیر می‌شود، در حال سرایت به دیگر کشورها به خصوص کشورهای توسعه‌یافته و شرکای اقتصادی اصلی ایالات‌متحده است، اکنون اقتصادهای بزرگ جهان با چالش دیگری نیز روبه‌رو شده‌اند و آن افزایش بی‌سابقه سطح عمومی قیمت‌ها است. افزایش تورم در گوشه و کنار جهان در حالی رخ داده است که از چین تا اروپا و از آمریکا تا ژاپن، تمامی این کشورهای صنعتی و نیمه‌صنعتی با مشکلی به نام کاهش سرعت رشداقتصادی روبه‌رو شده‌اند. کاهش تقاضای خارجی موجب شده است تا میزان صادرات در بسیاری از کشورها کاهش پیدا کند که به سهم خود کاهش رشداقتصادی را به همراه دارد. افزایش تورم در کنار این کسادی دست بانک‌های مرکزی را به نوعی بسته است و آنها نمی‌توانند به منظور ایجاد تحرک اقتصادی و به فعالیت واداشتن بازارها نرخ بهره را با اطمینان‌خاطر کاهش دهند. چه آنکه این کار می‌تواند موجب افزایش بیش از پیش تورم شود.

در ایالات‌متحده به عنوان اقتصادی که اکنون یکی از تورمی‌ترین اقتصادهای سال‌های اخیر خود را تجربه می‌کند، گزارش‌های منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی این کشور نشان می‌دهد که نرخ تورم در این کشور به ۱/۴درصد رسیده است. این تورم در ۱۷ سال گذشته در آمریکا بی‌سابقه بوده است. این در حالی است که شاخص اطمینان مصرف‌کنندگان نیز در حال کاهش یافتن است. افزایش تورم موجب بدهکارتر شدن مردم ایالات‌متحده شده است و موسسات ارائه‌دهنده خدمات کارت‌های اعتباری را در خطر بحران قرار داده است.

بانک مرکزی بریتانیا در جدیدترین گزارش خود که دیروز از سوی بی‌بی‌سی منتشر شد اعلام کرد که نرخ تورم بریتانیا به ۷/۵درصد رسیده است. این تورم که در پایان ماه‌ فوریه محاسبه شده است، در ۱۶ سال اخیر بی‌سابقه بوده است. همچنین تورم تولیدکنندگان نیز در این کشور به ۳/۱۹درصد رسیده است که از سال ۱۹۸۶ تاکنون بی‌سابقه است. تورم در حالی افزایش یافته است که بانک مرکزی بریتانیا به منظور ایجاد تحرک اقتصادی در این منطقه نرخ بهره را در ماه فوریه از ۵/۵درصد به ۲۵/۵درصد کاهش داد. اعلام نرخ تورم جدید موجب نگرانی فعالان اقتصادی و بازار سهام شده است، چرا که افزایش تورم می‌تواند مانع جریان کاهش نرخ بهره که مطلوب بازارها است شود. بریتانیا به دلیل روابط نزدیک و تنگاتنگ اقتصادی و بازرگانی با ایالات‌متحده به سرعت از تحولات این منطقه متاثر می‌شود. به همین دلیل اکنون نشانه‌های کسادی اقتصادی در بریتانیا دیده می‌شود. در جریان بحران وام‌های اعتباری که به زیان سنگین چند بانک بزرگ آمریکایی منجر شد. بریتانیا نیز به سرعت این بحران را احساس کرد و دو بانک بزرگ این کشور اعلام کردند که دیگر قادر به پرداخت وام نیستند. بانک نوردرن راک تحت‌تاثیر این ورشکستگی ملی شده و زیرمجموعه دولت درآمد در سطح اتحادیه اروپا نیز تورم در حال افزایش است. موسسه آمار اروپا به نام یورو استات در گزارش جدید خود اعلام کرده است که نرخ تورم حوزه یورو در ماه ژانویه به ۴/۳ درصد رسیده است که این تورم از آغاز به جریان افتادن پول واحد اروپایی در سال ۱۹۹۹ تاکنون بی‌سابقه بوده است. براساس گزارش یورو استات نرخ تورم حوزه یورو در مدت مشابه سال قبل تنها ۸/۱ درصد بود. ژان کلود تریشه رییس بانک مرکزی اتحادیه اروپا به ابزار نگرانی از افزایش تورم در این منطقه کاهش نرخ بهره به منظور تحرک اقتصادی را منتفی دانست. همچنین یورو استات اعلام کرد در بین ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا هلند با ۸/۱درصد کمترین نرخ تورم و لاتویا با ۶/۱۵درصد بیشترین تورم را دارند. در ژاپن نیز نرخ تورم در حال افزایش یافتن است. دولت ژاپن چندی پیش اعلام کرد که نرخ تورم این کشور با ۸/۰درصد افزایش به ۸/۱درصد رسیده است. این نرخ تورم در ژاپن در سال ۱۹۹۸ تاکنون بی‌سابقه بوده است. هیروکو اوتا وزیر اقتصاد ژاپن با تایید این نرخ تورم به خبرگزاری رویتر گفت: باتوجه به عدم‌افزایش دستمزدها رشد تورم آثار منفی بر هزینه‌‌های مصرفی در اقتصاد ژاپن خواهد داشت و این در حالی است که بحران اقتصادی آمریکا و کسادی آن اثر منفی فراوانی بر اقتصاد در ژاپن داشته است.

در همین حال اداره آمار ملی خلق چین نیز در جدیدترین گزارش خود از نرخ تورم این کشور اعلام کرد که تورم سالانه چین در پایان ماه فوریه به ۷/۸درصد رسیده است که بالاترین میزان در ۱۱سال اخیر است. نرخ تورم چین در حالی پیوسته افزایش پیدا می‌کند که ون جیابائو نخست‌وزیر این کشور هفته گذشته اولویت نخست چین را مهار تورم ذکر کرد.

گزارش‌های مختلف در جهان نشان می‌دهند که افزایش بهای انرژی و غذا مهم‌ترین دلایل افزایش تورم در جهان هستند.