گروه بین‌الملل- در ایالات متحده مهم‌ترین خبر برای بازارها در هفته گذشته منتشر شد و بازارها را نگران و افسرده ساخت. گزارش کاهش ۶۳۰۰۰ تعداد شغل در بخش دولتی و ۱۰۱۰۰۰ تعداد شغل در بخش‌خصوصی در ماه فوریه از نگران‌کننده‌ترین اخباری بود که سرمایه‌گذاران انتظار دریافت آن را داشتند. گزارش کاهش اشتغال از عوامل تنزل وال‌استریت در آخرین روز هفته شد و نیز واکنش مقامات سیاسی و اقتصادی ایالات متحده را در پی داشت.

بوش ضمن اظهار تاسف درباره تعداد شغل‌ها گفت که بازپرداخت مالیات‌ها به مردم به ایجاد شغل کمک خواهد کرد. وی احتمالا برای تقویت روحیه مردم گفت که این موضوع که رشد اقتصادی آمریکا کند است، واقعیت دارد؛ اما به معنای آن نیست که اقتصاد دچار کسادی و رکود شده باشد. اقتصاد آمریکا همچنین در هفته گذشته خبر بد دیگری هم دریافت کرد و آن خبر کاهش شاخص فعالیت‌های صنعتی در ماه فوریه از ۷/۵۰ به ۳/۴۸ تنزل کرده است، اما شاخص فعالیت‌های غیرتولیدی؛ یعنی خدمات از ۶/۴۴ به ۳/۴۹ افزایش پیدا کرده است.

کاهش ارزش دلار در هفته گذشته یکی دیگر از نگرانی‌های سرمایه‌گذاران به ویژه در بازارهای آسیایی شد. کسادی اقتصادی ایالات متحده قطعا از دلایل کاهش ارزش دلار است؛ اما نزول شدید آنها در طول هفته گذشته، احتمالا به دلیل نزدیک شدن جلسه بانک مرکزی ایالات متحده و تاکید مکرر رییس بانکی درباره انجام اقدامات ضروری و لازم برای متوقف ساختمان بحران اعتبارات موجود است. در هفته گذشته هر یورو به ازای ۱۵۰۰۰ دلار رسید و نرخ برابری دلار در برابر ین به ازای هر دلار ۱۰۴ ین رسید.

هنری پائولسون، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده در پی تنزل بیش از حد ارزش دلار در بازارهای جهانی گفت: دلار مدتی به نفع ایالات متحده است و نشان‌دهنده پایه‌های قوی اقتصادی است، اما آنچه در حال حاضر باعث تنزل آن شده است، سیاستی عامدانه و خودساخته نیست بلکه فراز و نشیب‌های عادی اقتصاد است. پائولسون گفت: وی اطمینان دارد که پایه‌های قدرتمند اقتصادی باعث بازگشت ارزش دلار در بازار ارز خواهد شد.

و اما هزینه مصرف‌کنندگان یا تورم در منطقه یورو در سال تا ماه فوریه ۲/۳ درصد افزایش یافته است. افزایش نرخ تورم در منطقه، بانک مرکزی اروپا را نگران کرده است. بانک مرکزی که با دو معضل کاهش نرخ رشد اقتصادی و نیز افزایش تورم به طور همزمان مواجه است، نمی‌تواند نرخ بهره را برای تقویت رشد اقتصادی کاهش دهند؛ زیرا تورم در این منطقه بیش از حد نصاب بانک مرکزی برای تورم است.

تحلیل‌گران پیش‌بینی نرخ تورم را در ایالات متحده و منطقه یورو تجدیدنظر خواهند کرد. به نظر می‌رسد افزایش قیمت مواد غذایی، جریانی همه‌گیر در سطح جهان است و این به ویژه برای کشورهای فقیر مشکل‌ساز خواهد بود و می‌توان بحران گرسنگی و قحطی را تشدید کند. در ژاپن نیز هزینه مصرف‌کنندگان در سال تا ماه ژانویه ۷/۰درصد افزایش داشته است.

در سوئیس، تولید ناخالص داخلی کشور در سه ماه پایانی سال یک‌درصد افزایش یافته است. دلیل این افزایش رشد قدرتمند تقاضاهای داخلی است. تورم در این کشور در ماه فوریه ۴/۲ درصد بود. بانک مرکزی استرالیا هم نرخ بهره این کشور را ۲۵/۰ درصد افزایش داد و به ۲۵/۷ درصد رساند که بالاترین میزان نرخ بهره در دوازده سال اخیر در کشور به شمار می‌رود. نرخ تولید ناخالص داخلی در سه ماه چهارم سال ۶/۰ درصد رشد یافت و آن را ۹/۳ درصد بالاتر از سال قبل در همین زمان قرار داد.

خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا گفت: به‌رغم اینکه افزایش ارزش یورو موجب می‌شود تا کالاهای اروپایی گران‌تر از کالاهای آمریکایی در بازار باشد، اما باعث مصونیت اروپا از افزایش اخیر قیمت نفت شده است. وی گفت: با اینکه قیمت نفت به رکورد ۱۰۶ دلار در هر بشکه رسید،‌اما کشورهای عضو منطقه یورو، ‌نفت را به قیمت ۶۶ یورو برای هر بشکه خریداری کردند.