چالش‌های اقتصادی یک نخست وزیر سوسیالیست

گروه بین‌الملل - انتخابات پارلمانی اسپانیا در حالی دیروز برگزار شد که پیش‌بینی می‌شود حزب سوسیالیست این کشور به رهبری خوزه لوییز رودریگز زاپاترو بتواند باز هم پیروز پارلمان بوده و بار دیگر دولت را در این کشور اروپایی تشکیل دهد.

ماریانو راجوی از جناح راست اصلی‌ترین رقیب زاپاترو در این انتخابات است. به گزارش بی‌بی‌سی احتمال این که رای دهندگان اسپانیایی بار دیگر حزب زاپاترو را برگزینند و بسیار زیاد است. چه آن که احزاب رقیب نتوانسته‌اند برنامه‌های روشنی ارائه کنند.

با این وجود زاپاترو و حزب سوسیالیست اسپانیا حتی در صورت پیروزی با رای بالا نیز با چالش‌هایی روبه‌رو هستند که آینده دولت بعدی را در پرده‌ای از ابهام فرو می‌برد.

حزب سوسیالیست اسپانیا در شرایطی قدرت را در این کشور در دست گرفت که دولت خوزه ماریو ازنار نخست وزیر این کشور به دلیل حمایت و شرکت در جنگ عراق و اتحاد با ایالات متحده در جنگ علیه تروریسم روزهای بدی را سپری می‌کرد و محبوبیت ازنار به پایین‌ترین میزان ممکن رسیده بود.

دولت زاپاترو با شعار بیرون کشیدن نیروها از عراق روی کار آمد. این نخست وزیر به وعده خود عمل کرد؛ اما اکنون مردم آن ماجرا را فراموش کرده‌اند و خواهان یک اقتصاد به‌سامان از دولت زاپاترو هستند.

اقتصادی که در میان دولت‌های بزرگ اتحادیه اروپا حرفی برای گفتن داشته باشد. گذشت زمان نشان داد که عملا این خواسته‌ای است که دولت سوسیالیست زاپاترو از عهده انجام آن ناتوان بوده است. اقتصاد نامطمئن و متزلزل، تورم رو به افزایش، بیکاری در حال زیاد شدن و سیل مهاجران، اصلی‌ترین چالش‌های دولت سوسیالیست زاپاترو در صورت انتخاب مجدد به عنوان رییس دولت است. این وضعیت است که موجب شده تا تحلیلگران پیش‌بینی کنند که بحران‌ها و ناتوانی‌های اقتصادی مانع از آن شود که سوسیالیست‌های حاکم، اکثریت قاطع پارلمان را به دست آورند؛ هر چند به احتمال زیاد پیروز این رقابت خواهند بود.

از سوی دیگر روز جمعه جدایی‌طلبان باسک طی یک حمله تروریستی یکی از اعضای شورای مرکزی حزب سوسیالیست ایالت باسک را به قتل رساندند. این حمله با هدف بر هم زدن نظم عمومی و تحت فشار قرار دادن دولت زاپاترو انجام شد.

مفسران سیاسی معتقدند بسیار بعید است که این بار این حمله به طور قابل توجهی نتایج را تغییر دهد، در حالی که رقابت‌های انتخاباتی با نگرانی‌هایی بر روی افزایش مهاجرت و پایان شکوفایی اقتصادی همراه شده است.

اقتصاد‌دانان معتقدند که با توجه به بحران مالی جهانی و تاثیر آن بر بخش املاک اسپانیا، رشد اقتصادی این کشور از ‌٤درصد در سال گذشته به ‌۲درصد کاهش می‌یابد. این بخش تقریبا یک پنجم رشد ناخالص داخلی و اشتغال اسپانیا را به خود اختصاص داده است. بیکاری در سال گذشته پس از ‌٢٩ سال بار دیگر افزایش یافت و از ماه ژوئن تاکنون ‌٣٠٠هزار نفر بر تعداد بیکاران افزوده شده و تعداد آنها به ‌٣/٢میلیون نفر رسیده است.

بسیاری از اسپانیایی‌های بدهکار که در حال حاضر در مواجهه با افزایش بازپرداخت بدهی‌های خود هستند، از افزایش قیمت سوخت و غذا که نرخ تورم را به رکورد ‌٤/٤درصد در ماه فوریه رسانده، رنج می‌برند. بسیاری دیگر نیز به دلیل هجوم بی‌سابقه سه میلیون مهاجر که بیشتر آنها از مراکش، اروپای شرقی و آ‌مریکای لاتین هستند، ابراز نگرانی کرده‌اند.

یک نظرسنجی پیش از انتخابات نشان داد که سوسیالیست‌ها در انتخابات دیروز ‌٤/٤٣ تا ‌٩/٤٣درصد آرا را به خود اختصاص می‌دهند و «حزب مردم» ماریانو راجوی بین ‌٣/٣٩ تا ‌٥/٣٩درصد آرا را از آن خود خواهد کرد. حامیان سوسیالیست‌ها معتقدند که پیروزی حزب آنها سرانجام به گلایه‌های حزب مردم در خصوص اینکه بمب‌گذاری‌های سال ‌٢٠٠٤ باعث پیروزی سوسیالیست‌ها شده، پایان می‌بخشد. انتخابات ‌٢٠٠٤ در حالی برگزار شد که با مسائل ویژه سیاسی همچون بمب‌گذار‌های قطار، خودمختاری منطقه باسک و برنامه سیاست آزاد زاپاترو مانند قانونی کردن ازدواج هم جنس‌گرایان همراه بود.

این در حالی است که مفسران سیاسی می‌گویند قتل روز جمعه «ایسایاس کاراسکو»، عضو شورای سوسیالیست‌ها ممکن است دوباره تعداد رای‌دهندگان را افزایش دهد و به سوسیالیست‌ها کمک کند. تحلیلگران معتقدند حضور کمتر از ‌٧٥درصد مردم در پای صندوق‌های رای به سوسیالیست‌ها صدمه خواهد زد و حتی حضور کمتر از ‌٧٠درصد مردم می‌تواند به پیروزی محافظه کاران ختم شود.