گروه بین‌الملل - وال‌استریت اولین روز هفته را هر چند تحت‌تاثیر وضعیت ناآرام موسسات مالی و اعتباری، متشنج و عصبی بود، اما رونق خرده‌فروشی توانست باعث ترقی شاخص‌ها در روز دوشنبه شود.

به گزارش رویتر از نیویورک، کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی باعث رونق خرده‌فروشی در روزهای اخیر شده است، به ویژه که مطابق طرح تقویتی جورج بوش، قرار است بخشی از مالیات‌ها به مردم به صورت نقدی بازگردد. به همین دلیل در روز دوشنبه سهام بخش خرده‌فروشی و مسکن روز خوبی داشتند، اما بانک‌ها و موسسات اعتباری در پی برجسته‌ شدن خطر بحران در بخش بیمه روز بدی را پشت سر گذاشتند. به نظر می‌رسد که بازار هنوز در حال دست‌و‌پنجه نرم کردن با اخبار بد و نامطلوب به‌ویژه در بخش موسسات اعتباری و بانک‌ها هستند. کارشناسان و اقتصاددانان در ایالات‌متحده کاملا به رخداد کسادی در آمریکا مطمئن هستند و اما دولت سعی دارد که به بازارها بقبولاند هرآنچه دولت انجام می‌دهد صرفا برای مقابله با رشد کند اقتصادی است و نه کسادی.

بسیاری از سرمایه‌گذاران که دیده‌اند بانک مرکزی ایالات‌متحده در کاهش نرخ بهره در سال جاری شجاعانه عمل کرده است، هنوز امیدوارند که بار دیگر بانک مرکزی نرخ بهره را کاهش دهد. این در حالی است که اقتصاددانان معتقدند کاهش نرخ بهره به میزان یک درصد یا آنچه بانک مرکزی انجام داده است، یعنی ۲۵/۱درصد، مدت زمانی طول خواهد کشید تا اثر خود را بر اقتصاد نشان دهد.

بنابراین به اعتقاد آنها لزومی ندارد و حتی خردمندانه نیست که بانک یک بار دیگر نرخ بهره را تنزل دهد، چه در این صورت از همه ابزار خود برای مهار کسادی استفاده کرده است و دست خود را برای اقدامات بعدی خالی گذاشته است.

روز دوشنبه شاخص سهام داو جونز ۵۸واحد یا ۴۸/۰درصد از دست داد و به واحد ۲۴۰/۱۲ رسید. شاخص سهام استاندارد اندپورز ۸واحد یا ۵۹/۰درصد افزایش یافت و به واحد ۱۳۳۹ رسید و شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۱۵‌واحد یا ۶۶/۰درصد ترقی یافت و به واحد ۲۳۲۰ رسید.

سود محدود شاخص سهام تکنولوژی نزدک به دلیل رد پیشنهاد مایکروسافت برای خرید یاهو بود. مقامات یاهو معتقدند که پیشنهاد مایکروسافت، زیر ارزش واقعی یاهو است. به این ترتیب ارزش سهام مایکروسافت که از زیرمجموعه‌های داوجونز است، ۳۵سنت کاهش یافت.

در بازارهای آسیایی نیز وضع به همین گونه بود، در توکیو سرمایه‌گذاران آشفته و سر در گم بودند. اخبار نامطلوب اقتصادی درباره اقتصاد ژاپن، احتمال کسادی در ایالات‌متحده و نیز کاهش سود صادرکنندگان ژاپنی، حال و روز خوشی برای سرمایه‌گذاران ژاپنی باقی نگذاشته است.

در توکیو شاخص سهام نیکی بین واحدهای ۱۲۹۲۳ و ۱۳۲۲۳ در نوسان بود و در پایان روز فقط یک دهم درصد به دست آورد. شاخص سهام توپیکس هم ۲/۰درصد کاهش یافت.

در هنگ‌کنگ شاخص هنگ‌سنگ ۲درصد به دست آورد. مهم‌ترین بازندگان توکیو در روز سه‌شنبه موسسات مالی و بانکی مانند میزو و میتسوبیشی بودند، اما سهام فولاد ترقی خوبی داشتند و در ترقی شاخص نیکی موثر بود. در اروپا شاخص FTSE در روز دوشنبه ۳۲/۱درصد ضرر کرد و داکس آلمان و CAC-۴۰ فرانسه به ترتیب ۳۵/۰درصد و ۵۷/۰درصد از دست دادند. قیمت نفت خام ۸۲/۱دلار افزایش یافت و به ۵۹/۹۳دلار برای هر بشکه رسید.