گفت‌وگوهای اقتصادی روسیه و آمریکا آغاز می‌شود

گروه بین‌الملل- جورج بوش و ولادیمیر پوتین در آخرین ماه‌های صدارت خود در کاخ‌سفید و کاخ کرملین در اندیشه عقد قراردادهای تجاری و اقتصادی بزرگ هستند. در همین راستا مقامات رسمی دو طرف دیروز تایید کردند که گفت‌وگوهای استراتژیک اقتصادی بین روسیه و ایالات متحده به زودی آغاز خواهد شد. یک مقام آگاه در کاخ کرملین در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز تاکید کرد: این گفت‌وگوها در راستای افزایش مبادلات تجاری و بهبود ارتباطات سرمایه‌گذاری انجام خواهد شد.

وی در خصوص اینکه آیا پایان دوره تصدی‌گری ولادیمیر پوتین در ماه مارس تاثیری در مسیر این گفت‌وگو خواهد داشت، اظهارنظر نکرده و گفت: این مذاکرات در سطح کلان برنامه‌ریزی شده است و اشخاص نقشی در آن ندارند.

در همین حال ایالات متحده نیز اعلام کرد نخستین دور این گفت‌وگوها در بهار امسال راه‌اندازی خواهد شد و ایالات متحده میزبانی آن را برعهده خواهد گرفت.

همچنین این اعلامیه تاکید می‌کند که این گفت‌وگوها در دو مسیر انجام خواهد شد. یک مسیر افزایش همکاری‌های دولتی خواهد بود و مسیر دیگر نیز به پیدا کردن راهکارهای عملی برای افزایش همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری میان بخش‌خصوصی دو کشور اختصاص پیدا خواهد کرد. افزایش واردات اورانیوم از روسیه توسط ایالات متحده یکی از مهم‌ترین محورهای این مذاکرات اقتصادی خواهد بود. به گفته مقامات روسیه این تصمیم در پی سخنان ولادیمیر پوتین در ژوئن سال گذشته اتخاذ شده است. پوتین در سخنرانی خود در سنت‌پترزبورگ گفت که روسیه به انقلابی در روابط‌ تجاری خود با جهان می‌اندیشد.

در همین راستا روز جمعه کارلوس کوتیرز، وزیر بازرگانی ایالات متحده و سرگئی کرینکو، رییس آژانس انرژی اتمی روسیه یک قرارداد همکاری بلندمدت دولتی را در خصوص مبادله سوخت هسته‌ای امضا کردند.

ایالات متحده در حالی قصد دارد سرمایه‌گذاری خود را در روسیه افزایش دهد که دولت ولادیمیر پوتین در تمام سال‌های گذشته از سوی همسایگان اروپایی در مورد میزان اجازه سرمایه‌گذاری مورد نکوهش قرار داشته است. دولت‌‌های اروپایی عقیده دارند که روسیه آنگونه که باید و شاید درهای اقتصاد خود را به روی سرمایه‌های خارجی باز نکرده است.

در همین حال به نظر می‌رسد ادامه مذاکرات در مورد عضویت روسیه در سازمان تجارت جهانی نیز در این گفت‌وگوها گنجانیده شود.

ایالات متحده در اوایل سال ۲۰۰۷ میلادی سند موافقت روسیه در سازمان تجارت جهانی را امضا کرد؛ اما تداوم پاره‌ای اختلاف‌های سیاسی به خصوص مساله سپر موشکی آمریکا در لهستان و جمهوری چک و همچنین مساله استقلال کوزوو موجب شده تا ایالات متحده همچنان از عضویت روسیه در WTO جلوگیری کند.

در همین حال کسب سهم بازار از صنعت هوانوردی روسیه یکی از اهداف ایالات متحده در این گفت‌وگوها است. بازار هوانوردی روسیه بازار بزرگی است؛ اما به دلیل رقابت همیشگی روس‌ها و آمریکا‌یی‌ها در این عرصه، ایالات متحده هنوز هم سهم قابل توجهی را از این مارکت به دست نیاورده است.