نخست‌وزیر هند وارد پکن شد

گروه بین‌الملل- مان‌موهان سینگ، نخست‌وزیر هند برای دیداری سه‌روزه از چین، صبح دیروز وارد پکن شد.

هدف از این سفر افزایش روابط سیاسی و اقتصادی بین دهلی نو و پکن عنوان شده است. نخست‌وزیر هند در جریان سفرش به چین علاوه بر همتای چینی خود ون‌جیابائو، با هوجینتائو، رییس‌جمهوری و ووبانگائو مرد شماره دو حزب کمونیست چین نیز دیدار خواهد کرد. چین و هند دو اقتصاد نوظهور بوده که در حال تبدیل شدن به قدرت‌های اقتصادی هستند. همچنین این دو کشور در رقابت سختی برای حضور هر چه بیشتر در بازارهای آفریقایی به سرمی‌برند. با این حال سایه یک جنگ خونین در سال ۱۹۶۲ همچنان بر سر روابط این دو کشور سنگینی می‌کند. اختلاف مرزی چین و هند در بخش کوچکی از رشته‌کوه‌های هیمالیا در سال ۱۹۶۲ به جنگ منجر شد. از آن زمان به بعد با وجود مناسبات تجاری، این اختلاف مرزی باقیمانده است و دو طرف در آن قسمت نیروی نظامی مستقر کرده‌اند.

علاوه بر گفت‌و‌گو در این خصوص، مذاکرات برای افزایش مبادلات تجاری بین دو کشور موضوع مهم دیگری در جریان دیدارهای سران هند و چین است. حجم مبادلات تجاری چین و هند هم‌اکنون در حدود ۳۷میلیارد دلار است. به گزارش بی‌بی‌سی، مقامات تجاری دو کشور حجم مبادلات ۴۰میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۱۰هدف‌گذاری کرده‌‌اند. به عقیده تحلیل‌گران ظرفیت‌های تجاری دو کشور بسیار بیشتر از این حجم مبادله است؛ اما اختلاف خاموش سیاسی اجازه افزایش آن را نمی‌دهد. در سال ۲۰۰۶ میزان کسری تجاری هند در برابر چین به ۹‌میلیارد و ۶۰۰میلیون دلار رسید. پیش‌بینی می‌شود تا پایان ماه مارس ۲۰۰۸ این رقم به ۱۲میلیارد دلار برسد.

مان‌موهان سینگ در جریان این سفر سه‌روزه با مقامات چینی درخصوص سرمایه‌گذاری‌های مشترک گفت‌و‌گو خواهد کرد. این نخستین سفر سینگ به چین در طول دوران صدارتش به حساب می‌آید. به گفته کارشناسان این سفر گام بزرگی در راستای کاهش اختلافات سیاسی بین چین و هند خواهد بود. چین و هند از نظر منابع و بازارهای کار و مصرف شباهت فراوانی با یکدیگر دارند و به همین دلیل می‌توانند همکاری‌های متقابل فراوانی با یکدیگر داشته باشند.

همچنین انتظار می‌رود در گفت‌وگوهای پکن درباره مناقشه مرزی حل نشده دو کشور که از زمان درگیری سال ۱۹۶۲ همچنان باقی است، صحبت بشود.

این مناقشه از سال ۲۰۰۳ تاکنون در مذاکراتی ویژه بین دو طرف به بحث گذاشته شده است.سینگ قبل از سفر خود به چین اعلام کرد در این از سفر درباره «موضوعات مرزی» نیز گفت‌وگو خواهد شد، موضوعاتی که گمان می‌رود به نگرانی‌ هند در خصوص چند مورد پیشروی سربازان چینی در خاک هند ارتباط داشته باشد.

اتحاد استراتژیک چین با پاکستان و تامین سلاح و تکنولوژی موشکی اسلام‌آباد نیز از عواملی است که رابطه هند و چین را پیچیده‌تر می‌کند.در همین حال چین نیز درباره دخالت هند در آنچه که به «محور دموکراسی» موسوم شده و شامل ژاپن، اتریش و آمریکا می‌شود ابراز نگرانی کرده است.

دنیل گریفیث خبرنگار بی‌بی‌سی در پکن می‌گوید: سینگ و مقامات چینی هر دو بر جنبه‌های مثبت رابطه دو کشور در روزهای آتی تاکید خواهند کرد با این همه مدت‌ها طول خواهد کشید که این دو غول آسیایی حقیقتا به یکدیگر اعتماد کنند.