دنیای اقتصاد- برای اولین بار در تاریخ بازار جهانی نفت، قیمت این کالا رقم نمادین ۱۰۰دلار را آن هم در اولین روز کاری سال ۲۰۰۸ که معمولا قیمت‌ها گرایش به کاهش دارد تا افزایش، پشت‌سر گذاشت تا افسانه نفت سه رقمی صورت واقعیت به خود بگیرد.

اگرچه قیمت نفت پس از انجام معاملاتی با نرخ ۱۰۰دلار دوباره به زیر نرخ سه رقمی بازگشت و معاملات با نرخ ۵/۹۹دلار ادامه یافت، اما بررسی روند بازار نفت نشان از افزایش حدود ۶۰درصدی قیمت‌ها در سال ۲۰۰۷ دارد که عوامل این افزایش همچنان باقی است.

همزمان با اوج‌گیری نفت، قیمت جهانی طلا هم بالاترین رکورد تاریخی خود را که مربوط به سال ۱۹۸۰ بود، شکست و حتی با نرخ ۸۶۷دلار نیز معامله شد. سد ۱۰۰ دلاری نفت فرو ریخت

گروه بین‌الملل- قیمت نفت خام سرانجام پس از گزارش اداره اطلاعات انرژی درباره محدودیت ذخایر آمریکا به ۱۰۰دلار برای هر بشکه نفتی رسید.

به گزارش بی‌بی‌سی، به طور سنتی اول هر سال زمان مناسبی برای چانه‌زنی در معاملات و کاهش قیمت‌ها است. اما در سال ۲۰۰۸ در روز دوم و سوم ژانویه که اولین روزهای کار بازارهای سهام در سراسر جهان بود، قیمت نفت از ۱۰۰ دلار گذشت و به ۰۹/۱۰۰ دلار برای هر بشکه رسید.

پس از آن قیمت نفت رو به کاهش گذاشت. در روز جمعه در آسیا قیمت هر بشکه نفت به ۳۲/۹۹ دلار برای هر بشکه رسید.

نماینده اندونزی در اوپک دیروز هشدار داد که قیمت نفت می‌تواند به هر بشکه ۱۱۰ دلار هم برسد. وی همچنین گفت که احتمال اندکی وجود دارد که اوپک میزان تولید و عرضه خود را به بازار افزایش دهد.

البته مازیار رحمان افزود که افزایش تولید اوپک باید در جلسه اول فوریه در وین به تصویب برسد. اما دیگر اعضای اوپک معتقدند که علت افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی به دلیل کمبود عرضه نفت نیست، بلکه افزایش قیمت نفت کاملا دلایلی سیاسی دارد.

به همین دلیل اعضای اوپک قصد افزایش عرضه نفت را ندارند. در سال ۲۰۰۷ تحولات و آشوب در نیجریه و پاکستان از دلایل اصلی قیمت نفت در بازارهای بین‌المللی بود. علاوه بر این که افزایش ارزش یورو در مقابل دلار باعث شده است که قیمت نفت و طلا با وجود افزایش همچنان ارزان به نظر برسد. براساس گزارش اداره اطلاعات انرژی ذخایر نفتی حدود ۴میلیون بشکه کاهش نشان می‌دهد که دو برابر بیش از میزان مورد انتظار است. وقتی معامله‌گران و سرمایه‌گذاران دریافتند که میزان ذخایر نفتی در پایین‌ترین سطح خود از ژانویه ۲۰۰۵ است قیمت نفت به ۱۰۰ دلار جهش کرد. دلار ضعیف، نگرانی درباره تداوم بی‌ثباتی در پاکستان و زمستان سرد از دلایل جهش نفت به ۱۰۰ دلار بوده است. با این که دلار ارزان باعث می‌شود تا قیمت نفت ارزان به نظر بیاید، به خصوص برای کشورهایی که معاملات خود را با واحدهای پول گران‌تر مانند یورو و پوند انجام می‌دهند و این سبب افزایش تقاضا برای نفت شده است. افزایش قیمت نفت و به طور کلی سوخت می‌تواند نگرانی‌های تورمی را در سراسر جهان افزایش دهد. این موضوع به ویژه در کشورهایی که سعی دارند با کاهش نرخ بهره روند احیای اقتصاد را تقویت کنند، اهمیت دارد. تحلیل‌گران معتقدند، افزایش قیمت نفت تاثیر زیادی بر تورم جهانی خواهد داشت. به اعتقاد تحلیل‌گران وقتی چشم‌انداز اقتصاد جهان ضعیف است و جهان درباره وضعیت اقتصاد بزرگ‌ترین و قوی‌ترین اقتصاد نگران باشد قیمت کالاها باید میل به کاهش داشته باشد؛ اما قیمت نفت به دلیل افزایش تقاضای چین بسیار افزایش یافت. افزایش مصرف کشورهای نوظهور اوضاع را با افزایش کاذب تقاضا برای انرژی دارای یارانه بدتر می‌کند. اما عده‌ای دیگر از تحلیل‌گران معتقدند که افزایش قیمت نفت در سال اخیر ربطی به میزان عرضه یا تقاضای آن ندارد، اما معلول مستقیم گمانه‌زنی‌های اقتصادی است. به نظر می‌رسد، حقیقتی در این تحلیل وجود دارد. در سال‌های اخیر حجم معاملات نفتی در بازار مبادله نیویورک یا نایمکس به افزایشی بیش از میزان مصرف آن رسیده است. صندوق‌های بین‌المللی اعتباری بزرگ تمایل زیادی به سرمایه‌گذاری در کالاها پرداخته‌اند و این حجم پول می‌تواند گردش و چرخش سرمایه را تشدید کند. اوضاع و احوال سیاسی نه تنها این اوضاع را بهتر نکرد، بلکه شرایط را تشدید هم کرد. افزایش خشونت در نیجریه و سپس پاکستان به نگرانی درباره کمبود نفت دامن زد. در زمانی که دیگر، جهان چاه‌های نفت زیادی به مثابه ذخیره ندارد، شرایط نابسامان کشورهای دارنده نفت هم اوضاع را خراب‌تر کرده است. همه این مسائل زندگی را برای روسای بانک‌های مرکزی سخت می‌کند. افزایش قیمت نفت می‌تواند بر قدرت خرید مصرف‌کنندگان تاثیر منفی بگذارد.

افزایش قیمت نفت کاهش نرخ بهره را به منظور احیای رشد اقتصادی برای آنها دشوار می‌سازد. به نظر می‌رسد برای روسای بانک‌های مرکزی سال جدید سال سختی باشد.