اوباما بالاتر از هیلاری کلینتون

گروه بین‌الملل - باراک اوباما از حزب دموکرات و مایک هاکبی از حزب جمهوریخواه اولین دور انتخابات ریاست‌جمهوری را که در ایالت آیوا برگزار می‌شد به ترتیب با کسب ۳۷درصد و ۳۴درصد آرا از رقبای خود بردند. این دو برای تثبیت این پیروزی نیاز به کسب اکثریت آرای صندوق‌های نیوهمشایر دارند که قرار است هفته آینده برگزار شود.

به گزارش رویتر، باراک اوباما پس از اعلام نتایج در جمع هوادارانش گفت، پیروزی وی نشان می‌دهد که در شهرهای بزرگ و کوچک مردم برای این موضوع گردهم آمده‌اند که بگویند ما یک کشور هستیم و زمان برای تغییر و عبور از تلخی، تحقیر و خشمی که واشنگتن درگیر آن بوده است، فرا رسیده است. تحلیل‌گران اوباما را به مردی تشبیه می‌کنند که می‌خواهد تاریخ بسازد.

اما هاکبی پس از این پیروزی سخن از تغییر در سیاست آمریکا گفت. وی در جمع حامیانش اعلام کرد، لازم است دوران جدیدی در سیاست‌گذاری‌های آمریکا و نیز دولت آمریکا به وجود آید. این تغییرات از اینجا آغاز می‌شود، اما به همین جا ختم نمی‌شود.

کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا پنج روز بعد باید در نیوهمشایر شانش خود را آزمایش کنند. در نظرسنجی‌ها، باراک اوباما و هیلاری کلینتون شانه‌به‌شانه هم حرکت کرده‌اند. اوبامای جوان که حتی حمایت بسیاری از حامیان جمهوری‌خواهان را در ایالات‌متحده توانسته است، جلب کند، امید فراوانی دارد که در نیوهمشایر هم در صدر فهرست دموکرات‌ها جا خوش کند. این در حالی است که بسیاری از تحلیل‌گران به طور سنتی برنده انتخابات ۲۰۰۸ آمریکا را هیلاری کلینتون می‌دانند که آرای مردمی را با خود دارد که خاطره هشت سال حضور وی در کاخ سفید همراه با همسرش بیل کلینتون را از یاد نبرده‌اند و امیدوارند که وی نیز مانند همسرش بتواند چرخشی در مسیر انتخابات به‌رغم شکست اولیه ایجاد کند. ال‌گور و جان کری نیز از جمله کاندیداهایی بودند که توانسته بودند انتخابات آیوا را از رقبای حزبی خود ببرند. با این همه باراک اوباما به جریان انتخابات بسیار امیدوارتر از سایر رقبای دموکرات می‌نگرد.

در اردوگاه دموکرات‌ها، وضع تقریبا روشن شده است. پس از آنکه جان بایدن و کریستوفر داد در انتخابات آیوا، رای مناسبی کسب نکردند، آنها اعلام کردند، از انتخابات کناره‌گیری خواهند کرد. کناره‌گیری این دو، انتخابات حزبی دموکرات را محدود به سه نفر می‌کند؛ باراک اوباما، هیلاری کلینتون و جان ادواردز که در انتخابات آیوا توانست از هیلاری کلینتون پیشی گیرد.

اما در نزد جمهوریخواهان پیروزی هاکبی درهای امیدواری و رقابت را برای سایر رقبا همچنان باز گذاشته است. مت رامنی با ۹درصد اختلاف پشت سر هاکبی قرار دارد و رودی جولیانی تندرو با اینکه نفر سوم در انتخابات آیوا است، به نتیجه نیوهمشایر و فلوریدا دل بسته است. در حالی که پول و میزان پولی که کاندیداها می‌توانند جمع کنند، یکی از عوامل تعیین‌کننده در انتخابات آمریکا است، به نظر می‌رسد در آیوا پول عامل تعیین‌کننده نبوده است. مت رامنی که مرد میلیون دلاری انتخابات آمریکا نام دارد بیش از ۱۷میلیون دلار از پول خود را تا ماه سپتامبر به جریان مبارزات انتخاباتی‌اش تزریق کرده است. از این میزان فقط ۷میلیون دلار در آیوا و هاکبی، نفر اول فهرست جمهوریخواهان ۴/۱میلیون دلار خرج کرده‌اند. اما نتیجه در اردوگاه دموکرات برعکس است. ادواردز که سال قبل در جمع کردن پول رکورد شکست در آیوا ۳میلیون دلار خرج کرد. اوباما ۹میلیون دلار و کلینتون ۷میلیون دلار خرج کرده‌اند.از طرف دیگر، با اینکه به نظر می‌رسید مت رامنی و هیلاری کلینتون که نظر و حمایت حزب خود را با خود دارند، در اولین دور انتخابات نتوانستند نتیجه دلخواه کسب کنند.اگرچه برخی از تحلیل‌گران معتقدند رامنی می‌تواند پول خود را به تبلیغات انتخابات تزریق کند و با اینکه در آیوا دوم شده است، خود را بالا بکشد. از طرف دیگر، در نیوهمشایر و سپس میشیگان رقابت قطعا میان دو قطب اقتصادی دموکرات؛ یعنی باراک اوباما و هیلاری کلینتون خواهد ماند.

با توجه به اینکه پنج روز تا رقابت‌ها در ایالت نیوهمشایر باقی‌مانده است، هیلاری کلینتون و جان ادواردز قول دادند که برای جلب حمایت‌های بیشتر مبارزه کنند.

در همین حال هیلاری کلینتون گفت: همیشه تصمیم داشتیم که یک رقابت ملی را انجام بدهیم. برای تمامی این رقابت‌ها آماده هستم و آماده هستم که در این رقابت‌ها در راس قرار بگیرم.

ادواردز نیز در مصاحبه‌ای تصریح کرد که وی در رقابت‌ها در ایالت نیوهمشایر با اثبات این موضوع که وی کاندیدایی است که می‌تواند تغییرات مدنظر رای دهندگان را به خوبی اعمال کند، حمایت‌های بیشتری به دست خواهد آورد.

بیل کلینتون در دهه نود، انتخابات در دور اول در آیوا و نیوهمشایر را به رقیب داد. اما به تدریج در ادامه توانست خود را احیا کند و سرانجام برنده نهایی انتخابات باشد. وی خود را «کودک بازگشته» نامید. تا روز بیستم فوریه نتیجه آرای بیش از ۲۰ ایالت از جمله ایالت‌های مهم مانند کالیفرنیا و نیویورک معلوم خواهد شد. به همین دلیل به نظر می‌رسد روز ۵ فوریه اهمیتی به اندازه یک روز ملی بیابد. کاندیداها فرصت زیادی ندارند تا آرای مردم سرگردان را به خود جلب کنند. از سوی دیگر، شمار حامیان جمهوریخواهان نیز افزایش یافته است به طوری که حدود ۱۱۴‌هزار تن از حامیان جمهوریخواهان در این گردهمایی‌ها حضور یافته‌اند که جمهوریخواهان نیز در این روند با ثبت رکوردی روبه‌رو شده‌اند. پیشتر در رقابت‌های سال ۲۰۰۰ آخرین رکورد حضور ۸۷‌هزار و ۶۶۶ تن بوده است.

بیش از نیمی از تمامی حامیان جمهوریخواهان اعلام کردند که آنها به هاکبی بیشتر از دیگر رقبای جمهوریخواه تمایل دارند.

همچنین بر‌اساس اعلام خبرگزاری آسوشیتدپرس، توانایی کاندیداها برای خوب مطرح کردن تغییرات در آمریکا مهم‌ترین موضوع برای جلب حمایت‌ها می‌باشد.

اوباما در اعلام موضوع اعمال تغییرات در آمریکا به خوبی عمل کرده است و این موضوع باعث شده که وی از حمایت‌های بیشتری در میان رای‌دهندگان برخوردار باشد.