سرگردانی تحلیل‌گران در سنجش تقاضای بازار نفت در سال 2008

گروه بین‌الملل - سرگردانی تحلیل‌گران در برآورد حجم تقاضای نفت خام در سال آینده یکی از عوامل موثر بر غیرواقعی شدن قیمت‌ها در بازار نفت در روزهای اخیر است.

در شرایطی که به پایان سال ۲۰۰۷ نزدیک می‌شویم سازمان‌های بین‌المللی پیوسته میزان برآورد خود از حجم تقاضا را تغییر می‌دهند.

این در حالی است که سازمان‌های مختلف ارقامی را به عنوان میزان تقاضای نفت در سال آینده اعلام می‌کنند که گاه با یکدیگر اختلاف چشمگیری دارند. سازمان بین‌المللی انرژی به عنوان معتبرترین مرجع سنجش تقاضا در بازار نفت تاکنون دوبار پیش‌بینی خود را در مورد آینده تقاضا تغییر داده است.

در نیمه اول امسال آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی ۶۹/۸۷میلیون بشکه ای را برای تقاضای روزانه نفت در سال ۲۰۰۸ ارائه کرد. در ماه اکتبر این پیش‌بینی ۳۰۰هزار بشکه کاهش یافت.

تحلیل کارشناسان آژانس این بود که قیمت‌ها بالای نفت خام موجب خواهد شد تا کشورهای وارد کننده با اعمال سیاست‌های کنترل مصرف زمینه کاهش تقاضا را فراهم کنند.

در تازه‌ترین اعلام رسمی آژانس بین‌المللی انرژی این سازمان پیش‌بینی خود را ۱۱۵هزار بشکه افزایش داده است.

در این تحلیل رشد تقاضای نفت چین و هند عامل اصلی افزایش تقاضا در سال آینده عنوان شده است. در همین حال سازمان کشورهای صادرکننده نفت نیز برآورد خود را از میزان تقاضا افزایش داده‌اند. براساس پیش‌بینی اوپک میزان تقاضای نفت در سال آینده ۳/۱میلیون بشکه افزایش خواهد یافت.

این پیش‌بینی نسبت به آنچه که اوپک در گزارش خود در تابستان ارائه کرده است ۱۰۰هزار بشکه کمتر است. در همین حال گروهی از کارشناسان مستقل بازار نفت در نیویورک اعلام کردند که تقاضای نفت بیش از یک میلیون و ۸۰هزار بشکه افزایش پیدا نخواهد کرد.

نیک فریسون اقتصاددان ارشد موسه سنجش ریسک کارتراند پیچ در این خصوص گفته است که به نظر نمی رسد سطوح بالای تقاضا که مورد توجه اکثر تحلیل‌گران در کشورهای صنعتی است اتفاق بیفتد.

با این حال سیاست‌های فراوانی مشاهده می‌شود که هدف از آنها کاهش وابستگی به نفت خام است. مجموعه این سیاست‌ها از رشد بیش از حد قیمت‌ها جلوگیری می‌کند.

بلومبرگ نیز گفت‌وگوی کوتاهی با لورنس ایگلز تحلیل‌گر ارشد بازار نفت انجام داده است که بر کاهش قیمت‌ها اثر می‌گذارد. به عقیده این تحلیل‌گر کاهش رشد اقتصادی ایالات متحده و قیمت‌های بالای نفت به تدریج اثرات خود را بر بازار نفت نشان می‌دهند. به عقیده این تحلیل‌گر قیمت نفت امسال نزدیک به ۶۰درصد رشد داشته است و این مساله کارشناسان در کشورهای صنعتی به فکر می‌اندازد تا نسبت به ترویج انرژی‌های جایگزین اقدام کنند. در همین حال ارنست مک‌برایت کارشناس انرژی در اتحادیه اروپا نظری مخالف دارد و می‌گوید که جهان شاهد افزایش تقاضا در سال آینده خواهد بود.

به عقیده این تحلیل‌گر اقتصادهای نوظهور برای حفظ تداوم رشد اقتصادی شتابان خود ناگزیر از افزایش واردات سوخت‌های فسیلی هستند.

این تحلیل‌گر می‌گوید که کشورهایی با اقتصاد نوظهور به مرحله‌ای رسیده‌اند که متوقف کردن رشد اقتصادی آثار زبانباری را در اقتصاد آنها به جای می‌گذارند.

چین و هند سال آینده تقاضای بیشتری را روی میز بازارهای نفت قرار خواهند داد.