پاکستان وزیر دادگستری طالبان را آزاد کرد

گروه بین‌الملل- مقامات پاکستانی اعلام کرده‌اند که ملا نورالدین ترابی، وزیر دادگستری رژیم طالبان و چهار عضو دیگر این گروه را از زندان‌های پاکستان آزاد کرده‌اند.

به گزارش بی.‌بی.‌سی، مقامات ارشد افغانستان نیز در گفت‌وگویی آزادی این اعضای ارشد طالبان را تایید کرده‌اند. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز آزادی ترابی را تایید کرده است. در ماه‌های اخیر مقامات افغان برای آزادی چهره‌های مشخص طالبان از زندان‌های پاکستان با همتایان پاکستانی خود مشغول گفت‌وگو بوده‌اند. دولت افغانستان آزادی این افراد عضو طالبان برای پیشبرد مذاکرات صلح را ضروری خوانده است.

اگرچه آزادی این افراد می‌تواند نشان‌گر حسن‌نیت پاکستان از یک سو و تلاش‌های مقام‌های افغانستان از سوی دیگر برای مذاکرات با طالبان باشد، اما در رابطه با این تلاش‌ها و مذاکرات با طالبان پرسش‌هایی را می‌توان مطرح کرد.

نخست اینکه رابطه این افراد در حال حاضر با مقامات ارشد طالبان درچه حد است؟ آنها مدت‌ها است در زندان هستند و دسترسی عملیاتی آنها با مقامات ارشد طالبان نیز قطع بوده است. مگر اینکه بتوان تصور کرد که آنها در زمان اسارت تحت نظارت پاکستان با مقامات طالبان در تماس بوده‌اند. دوم، در همین رابطه می‌توان پرسید که تا چه حد این افراد ممکن است تحت تاثیر پاکستان و نفوذ اسلام‌آباد باشند؟

سوال بعدی این است که این افراد چه لایه‌هایی از طالبان را نمایندگی می‌کنند؟ از سال ۲۰۰۱ تاکنون بیش از ده سال می‌گذرد و در مواردی می‌توان گفت نسل جدیدی از رهبران طالبان با تفکرات مختلف و در رابطه با گروه‌های پیکارجوی منطقه مانند تحریک طالبان پاکستان روی کار آمده‌اند.

و سر‌انجام اینکه در همین رابطه پرسش دیگر این است که در نشست پاریس نمایندگان طالبان شرکت داشتند و آنها با مذاکرات با دولت تحت شرایط فعلی و این قانون اساسی مخالفت کردند. اگر آن افراد نمایندگان طالبان هستند، پس نقش افراد آزاد شده چیست و تا چه حد می‌تواند بر مواضع آنهایی که نمایندگان‌شان در پاریس شرکت کردند، تاثیر بگذارد. به خصوص اینکه افرادی مانند ملا ترابی، ملا عبدالباری، ملا الله داد، ملا اعظم و یا پیش‌تر از آن ملا انور الحق مجاهد (فرزند مولوی یونس خالص) مدتی از صحنه عملیاتی دور بوده‌اند. مگر اینکه نگاهی دیگر به ماجرا کرد و آن را بخشی از بازی بزرگ‌تری به بازیگری برخی از کشورهای منطقه تلقی کرد.

پاکستان در ماه نوامبر امسال نیز ۱۳ عضو گروه طالبان را پس از سفر هیات شورای عالی صلح افغانستان به این کشور آزاد کرد. اما هیچ یک از چهره‌های برجسته طالبان در میان این افراد نبودند.

ملا عبدالغنی برادر، فرد شماره دوم طالبان، هنوز در پاکستان زندانی است.

قرار است نیروهای ناتو تا پایان سال ۲۰۱۴ از افغانستان خارج شوند و دولت افغانستان امیدوار است چهره‌های آزاد شده طالبان این گروه را به مذاکره با دولت افغانستان و متحدان بین‌المللی اش قانع کنند.

در آن زمان یک فرمانده طالبان گفته بود که ملا ترابی دیگر در میان جنبش طالبان از نفوذ برخوردار نیست. پیش از سقوط رژیم طالبان، ملا ترابی به عنوان وزیر عدلیه، یکی از مهم‌ترین چهره‌های جنبش طالبان به شمار می‌رفت. او در آن زمان به این شهرت داشت که در برابر ساختمان وزارت می‌نشست و شیوه لباس پوشیدن مردم را بررسی می‌کرد.

ملا ترابی اهل استان ارزگان در جنوب افغانستان است. او یکی از افراد نزدیک به ملا عمر رهبر طالبان بود و گمان می‌رود که هنوز از نفوذی قابل توجه در میان فرماندهان ارشد طالبان برخوردار باشد. او یک چشم و یک پای خود را در جنگ علیه اتحاد شوروی در دهه هشتاد میلادی از دست داده است. تصور می‌شود که او شصت سال داشته باشد و گزارش‌ها حاکی است که وضعیت جسمانی‌اش خوب نیست.