رییس مخالفان سوری: روسیه عذر‌خواهی کند!

لاوروف (راست)، الابراهیمی (چپ) در کنفرانس مطبوعاتی مشترک

گروه بین‌الملل- رییس مخالفان سوری در پاسخ به دعوت مسکو برای مذاکره، کناره‌گیری بشار اسد از قدرت و عذرخواهی روسیه از ملت سوریه را دو پیش شرط اساسی مخالفان برای آغاز مذاکرات اعلام کرد! به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، معاذ الخطیب، رییس ائتلاف ملی مخالفان سوریه در پاسخ به دعوت وزارت امور خارجه روسیه برای مذاکره گفت: وزیر امور خارجه روسیه که از گفت‌وگو دم می‌زند باید ابتدا از ملت سوریه به خاطر مواضعی که در قبال تحولات سوریه گرفته و به کشته شدن هزاران تن انجامید‌ه است، عذرخواهی کند.

وی علاوه بر عذرخواهی، کناره‌گیری بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه از قدرت را پیش شرط اصلی آغاز مذاکرات اعلام کرد و گفت: ما حاضریم مذاکره کنیم اما به مسکو نخواهیم رفت.

وی ادامه داد: مسکو همچنین باید نظام حاکم بر سوریه را به طور واضح طرد کند و اقدامات بشار اسد را محکوم نماید و نیز برنامه واضحی در خصوص سوریه ارائه دهد.

اظهارات الخطیب به دنبال آن ایراد می‌شود که روزجمعه میخائیل بوگدانف، معاون وزیر امور خارجه روسیه از الخطیب خواست تا برای مذاکره در مسکو و یا هر جایی دیگر که او تعیین می‌کند، آمادگی خود را اعلام کند.

وزیر امور خارجه روسیه نیز روز جمعه تاکید کرد که مسکو هیچ پیش شرطی را برای آغاز مذاکرات نمی‌پذیرد و سخن گفتن از کناره‌گیری اسد در واقع مخالفت با مذاکره است.

به گزارش شبکه اسکای نیوز عربی، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و اخضر الابراهیمی، نماینده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه با برگزاری کنفرانس مطبوعاتی مشترک در مسکو که پس از مذاکرات این دو انجام شد، اعلام کردند که درگیری‌ها در سوریه در حال تبدیل شدن به درگیری‌های طائفه‌ای است و روز به روز قومی گرایی و طائفه‌گرایی در سوریه گسترش می‌یابد.

لاوروف در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: بحران سوریه باید هرچه سریع‌تر کنترل شود در غیر این صورت تمامی منطقه را به آشوب خواهد کشید. القاعده از سوریه برای دستیابی به اهدافش استفاده می‌کند.

وزیر خارجه روسیه نیز تاکید کرد: اولویت اصلی مسکو متوقف کردن خشونت و تشکیل دولت انتقالی در سوریه است. به عقیده ما درگیری‌های سوریه رنگ و بوی طائفه‌ای به خود گرفته اما مطمئنیم جامعه جهانی می‌تواند به برگزاری کنفرانس ملی در سوریه کمک کند.

لاوروف همچنین بیانیه ژنو و وجود ناظران بین‌المللی در سوریه را اساس راهکار حل و فصل بحران سوریه دانست و با اعلام حمایت مسکو از الابراهیمی و ابراز امیدواری نسبت به موفقیت ماموریت وی گفت: ما به تماس‌ها با الابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل برای آگاهی از موضع‌اش درباره سوریه و تلاش‌ها برای سوریه ادامه می‌دهیم.

وزیر خارجه روسیه در ادامه با اشاره به حملات نیروهای تروریستی در سوریه اظهار کرد: میزان اقدامات ترویستی القاعده در سوریه به شدت افزایش یافته است. وی با اشاره به ائتلاف مخالفان سوریه که اخیرا در دوحه، پایتخت قطر تشکیل و از سوی ۱۳۰ کشور جهان به رسمیت شناخته شد، گفت: مخالفان سوریه هدف اصلی‌شان ساقط کردن نظام حاکم در سوریه است و این با متن توافقنامه ژنو تناقض دارد. ائتلاف مخالفان کاملا با گفت‌وگو با نظام سوریه مخالف است اما باید بگویم آنها توانایی غلبه نظامی بر کشور را ندارند لاوروف با تاکید مجدد بر اینکه تنها راهکار حل و فصل بحران سوریه آغاز روند سیاسی است، تصریح کرد: ما با همکاری هم‌پیمانان آمریکایی خود و کشورهای منطقه تلاش می‌کنیم تا از این مرحله عبور و دیدگاه‌های خود را به رهبر مخالفان منتقل کنیم. معاذ الخطیب، رهبر ائتلاف مخالفان اخیرا از ما خواسته از آنها عذرخواهی کرده و موضع خود را تغییر دهیم. اما اگر خطیب سیاستمداری جدی است باید با ما وارد مذاکره شود؛ وی اخیرا دعوت ما برای مذاکره را رد کرده اما باید بگویم این به نفع اوست که به دیدگاه‌های ما گوش فرا دهد. معاذ الخطیب تجربه کافی در سیاست ندارد. من اعلام می‌کنم که روسیه آماده ارتباط با همه گروه‌های مخالف است و از آنها می‌خواهد که تنها به سرنوشت مردم سوریه بیندیشند.

وزیر خارجه روسیه همچنین تاکید کرد: روسیه می‌تواند نقش فعالی را در سوریه ایفا کند.

وی گفت: ما متهم به این هستیم که از اسد حمایت می‌کنیم و قطعنامه‌های شورای امنیت را وتو می‌کنیم. در خصوص اسد باید بگویم وی بارها تاکید کرده است که از قدرت کناره نخواهد گرفت و سخن گفتن در این خصوص نیز بی‌فایده است. اما درباره وتوی قطعنامه‌های سازمان ملل همانگونه که کشورهای غربی نیز معتقدند دخالت نظامی در سوریه باعث بدتر شدن اوضاع می‌شود و قطعنامه‌ای که سازمان ملل تنظیم کرده بود راه را برای دخالت نظامی باز می‌کرد و ما به وظایف خود در این زمینه عمل و آن را وتو کردیم.

لاوروف در خصوص اظهارات اخیر رییس ائتلاف ملی مخالفان سوریه مبنی بر اینکه مسکو به بخشی از مشکل تبدیل شده است، گفت: اینکه ما بخشی از مشکل هستیم و به سوریه سلاح می‌دهیم اصلا صحیح نیست چرا که ما نه به مخالفان و نه به دولت سوریه هیچ‌گونه سلاحی که بشود از آن علیه یکدیگر استفاده کنند نداده‌ایم هرچند برخی از کشورهای منطقه‌ به مخالفان سوری از این نوع سلاح‌ها می‌دهند. بیشتر سلاح‌هایی که در سوریه به کار می‌رود از قراردادهای پیش از آغاز تحولات سوریه به این کشور تحویل داده شده و سامانه‌های دفاعی هم که به دمشق تحویل داده شد در زمینه دفاع هوایی است و با وضعیت جاری ارتباطی ندارد.

وزیرخارجه روسیه گفت: اینکه بشار اسد از قدرت کنار رود تا مذاکرات آغاز شود یقینا فایده‌ای نخواهد داشت چون کناره‌گیری اسد از قدرت خود باعث افزایش خشونت‌ها و خونریزی‌های بیشتر در سوریه می‌شود. بشار اسد، به طور علنی و در دیدارهایش با الابراهیمی بارها تاکید کرده که حاضر نیست از قدرت کناره‌گیری کند و در قدرت باقی خواهد ماند.

اخضر الابراهیمی، فرستاده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب در سوریه نیز هدف گروه‌های بین‌المللی از تلاش برای سوریه را کمک به مردم این کشور برای متوقف کردن درگیری‌ها دانست و گفت: گزینه اول ما در حل و فصل بحران سوریه انجام اقدامات جدی و آغاز عملیات سیاسی به رهبری مقام‌های سوریه است. گزینه دیگر جهانی شدن بحران سوریه است که باید گفت شرایط همین طور باقی بماند و بحران این کشور جهانی شود، نه تنها برای خود مردم سوریه بلکه برای همه ملت‌های کشورهای جهان و منطقه خطرات و پیامدهای منفی را به دنبال خواهد داشت.

الابراهیمی بحران سوریه را یکی از بزرگ‌ترین مشکلات منطقه برشمرد و گفت: در صورتی که این بحران حل و فصل نشود این بحران دامنگیر منطقه خواهد شد.