دیوید پترائوس استعفا کرد و رفت
پایان رییس سیا با رسوایی اخلاقی
عکس: AFP به دلیل رسوایی اخلاقی
رییس سیا استعفا کرد
شادی آذری
دیوید پترائوس، رییس سازمان اطلاعات آمریکا (سیا) و یکی از پرمدالترین ژنرالهای چهارستاره که نقش مهمی را در پیشبرد اهداف سیاست خارجی دولت اوباما ایفا میکرد جمعه شب استعفا کرد. این استعفا پس از آن صورت گرفت که تحقیقات افبیآی از شواهدی پرده برداشت که نشان میداد پترائوس با یک زن روابط غیر اخلاقی برقرار کرده است.
به گزارش نیویورک تایمز، جمعه شب در شرایطی که تنها سه روز از پیروزی باراک اوباما در رقابت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گذشته بود، پترائوس در بیانیهای به روابط غیر اخلاقی و خیانت به همسر خود اعتراف کرد و استعفای خود را اعلام نمود. مقامات دولت آمریکا گفتهاند از چند ماه پیش افبیآی تحقیقاتی را درباره «یک موضوع بالقوه جنایی» شروع کرده بود که تمرکز آن هم به هیچ وجه بر دیوید پترائوس معطوف نبود. در جریان این تحقیقات ماموران افبیآی خواستند مطمئن شوند کامپیوتری که در اختیار پترائوس قرار دارد مورد سوءاستفاده اطلاعاتی قرار نگرفته است. همینجا بود که ماموران متوجه شواهدی شدند که روابط خارج از ازدواج پترائوس را اثبات میکرد و همین موجب بروز نگرانیهای امنیتی دیگری برای افبیآی شد. در حدود دو هفته پیش ماموران افبیآی با پترائوس دیدار کردند تا با او در مورد این تحقیقات صحبت کنند.
دولت و مقامات کنگره آن زن را شناسایی کردند. نام او پائولا براد ول، نویسنده کتاب بیوگرافی دیوید پترائوس است. کتاب او با نام «تمام شده: تحصیلات ژنرال دیوید پترائوس» در سال جاری میلادی به چاپ رسید. خانم براد ول برای پاسخگویی به پرسشهای خبرنگاران در دسترس نیست. بر اساس اطلاعاتی که در بیوگرافی منتشر شده در وبسایت براد ول وجود دارد، او یک فارغالتحصیل آکادمی نظامی آمریکا واقع در در وست پوینت است و ۱۵ سال در ارتش این کشور خدمت کرده است. او در دورههای تمدید شدهای با پترائوس در افغانستان شرکت داشته و برای کتابش با او مصاحبه میکرده است. این مصاحبهها به پروژه تحقیقات دوساله برای رساله دکترای وی تبدیل شد. او که متاهل و دارای دو فرزند است پترائوس را مرشد خود خوانده است.
شش ساعت پیش از آنکه سیا خبر استعفای پترائوس را اعلام کند، اعضای ارشد کنگره از آن مطلع شدند. یکی از مقامات کنگره که اطلاعات تفصیلی این موضوع را در اختیار داشت گفت که پترائوس تشویق شد «تا این موضوع را فاش» و استعفا کند، او هم پذیرفت. این مقام کنگره در مورد چگونگی لو رفتن موضوع گفت: «به ما گفته شد که اف بی آی در مورد موضوع دیگری تحقیقات به عمل میآورد و به مساله دیگری برخورد و به او رسید. برداشت من این است که افبیآی تصادفا به پترائوس رسیده است.»
فاش شدن یک موضوع سری آن هم در سطح ریاست کل سازمان جاسوسی یک کشور، پرسشهایی جدی را درباره تصدی ۱۴ ماهه پترائوس در سمت ریاست سیا مطرح میسازد. اکنون اما این پرسشها در مورد تصمیم اوباما برای انتخاب پترائوس پس از تلاشهایش در جنگ افغانستان بیشتر مطرح است. در بیانیهای که باراک اوباما، رییسجمهوری منتشر کرده است، با اشاره به ریاست پترائوس در سازمان سیا و فرماندهی او در عراق و افغانستان، آمده است: «آقای پترائوس سالها خدمات قابل توجهی به آمریکا ارائه کرده است. او با خدماتش، کشور ما را امنتر و قدرتمندتر کرده است.» مقامات کاخ سفید گفتهاند تا همین هفته از موضوع اطلاعی نداشتهاند تا اینکه خود پترائوس به آنها گفته است.
پترائوس در بیانیه خود چنین نوشته است: «پس از گذشت ۳۷ سال از ازدواجم، با درگیر شدن در روابط خارج از ازدواج، قضاوتی بسیار ضعیف را از خود نشان دادم. چنین رفتاری پذیرفتنی نیست هم به عنوان یک شوهر و هم به عنوان رهبر سازمانی چون سازمان ما. امروز عصر رییس جمهوری، با لطف خود استعفای من را پذیرفتند.»
پذیرش اشتباه و استعفا توسط پترائوس به مثابه سقوطی قابل تامل است برای او که یکی از برجسته ترین مهرههای نظامی و اطلاعاتی آمریکای مدرن محسوب میشد. او فرماندهی بود که در فعالیتهای آمریکا طی یک دهه پس از حملات ۱۱ سپتامبر نقش رهبری نیروهای نظامی آمریکا را بر عهده گرفته بود و در جنگ عراق مهره کلیدی به حساب میآمد. بعد از موفقیت در عراق، پترائوس به افغانستان آمد تا بلکه بتواند در این کشور نیز موفقیت خود در عراق را تکرار کند. موفقیتهای او تا به آنجا رسیده بود که در اواخر سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ همزمان با شکل گرفتن بحثهای ابتدایی درباره نامزدهای احتمالی انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۲ آمریکا «نام دیوید پترائوس» نیز در میان کاندیداها دیده میشد.
گفته میشود زندگینامهای که درباره ژنرال دیوید پترائوس نوشته شده، بیانگر قصد او برای استعفا از سمت پیشین خود به خاطر مخالفت با کاهش نظامیان ایالات متحده در افغانستان است. بر اساس این کتاب، پترائوس که پیشتر فرمانده نظامیان آمریکا و ناتو در افغانستان بود، در مخالفت با تصمیم باراک اوباما برای کاهش چشمگیر حضور نظامی در این کشور، تا مرز استعفا پیش رفته بود ولی به خاطر مصلحتاندیشی از مقام خود کنارهگیری نکرده بود.
پائولا براد ول (راست)، دیویدپترائوس (چپ)
ارسال نظر