در ماه مه ‌تولید نفت 5/1درصد بیشتر از ماه قبل بود

مونا مشهدی رجبی

طبق گزارش سازمان کشورهای صادر کننده نفت در ماه مه سال ۲۰۰۹ میلادی تولید نفت‌این سازمان ۵/۱درصد بیشتر از ماه قبل بود که‌این بیشترین نرخ رشد ماهانه تولید در‌این سازمان از سال ۲۰۰۷ میلادی تاکنون بوده است. در ماه مه سال ۲۰۰۹ میلادی‌این سازمان ۱۵/۲۸میلیون بشکه نفت در هر روز تولید کرد که ۴۰۵‌هزار بشکه بیشتر از سطح تولید ماه آوریل بود. در سه جلسه‌ای که‌این سازمان در سال ۲۰۰۸ میلادی برگزار کرد، کشورهای عضو‌این سازمان اعلام کردند تولید را ۲/۴میلیون بشکه کمتر کنند و روزانه ۸۴۵/۲۴میلیون بشکه نفت روانه بازار نمایند ولی مطالعات نشان می‌دهد که نه تنها نتوانستند به‌این هدف برسند بلکه برخی از کشورها برای بهره‌گیری از قیمت بالای نفت تولید را بیشتر کردند تا سود بیشتری به‌دست آورند.

مایکل لینچ، رییس مرکز مطالعات اقتصادی و انرژی ماساچوست در‌این مورد می‌گوید: «برخی از کشورهای عضو اوپک در ماه‌های گذشته در اثر کاهش تولید با تنزل سطح درآمد روبرو شدند. به همین دلیل تصمیم گرفتند از اجرای دوباره‌این طرح امتناع کنند و به کسب درآمد و سود خود ادامه دهند.

از ماه نوامبر سال قبل تاکنون قیمت نفت در بازارهای جهانی ۵۴درصد رشد کرده است و در‌این شرایط بهترین تصمیم افزایش تولید برای ممانعت از افزایش دوباره قیمت بود ولی نه تنها بحث افزایش تولید در‌این جلسه مطرح نبود، بلکه سخن از کاهش تولید هم به میان آمده بود.»

بعد از تشکیل جلسه سازمان اوپک و تصمیم‌گیری در مورد تثبیت سطح تولید نفت تا جلسه بعدی گزارشی در مورد تولید نفت و سیاست‌های سازمان در ماه‌های اخیر ارائه شد.

اوپک در روز بیست و هشتم ماه مه‌سال ۲۰۰۹ میلادی جلسه‌ای در وین تشکیل داده بود و در‌این جلسه تصمیم بر آن شد تا سطح تولید بدون تغییر باقی بماند تا مانع از افزایش قیمت نفت شود. آنها با بیان ‌اینکه کاهش تولید اوپک زمینه را برای افزایش قیمت‌ این محصول استراتژیک فراهم می‌کند، تاکید کردند: «در شرایط کنونی رشد قیمت نفت و افزایش هزینه تولید کشورهای مصرف‌کننده می‌تواند بزرگترین اقتصادهای دنیا را با مشکلات فزاینده روبرو کند.

بروز ‌این مشکلات در شرایط بحرانی کنونی اقتصاد دنیا می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به دنیا وارد کند.» کشورهای عضو اوپک تصمیم گرفتند تا جلسه بعدی که روز نهم ماه سپتامبر سال ۲۰۰۹ میلادی برگزار خواهد شد تولید را در سطح کنونی حفظ کنند.

بررسی آمارهای اوپک نشان می‌دهد که در ماه‌های آوریل و مه‌سال ۲۰۰۹ میلادی تنها کشورهای عربستان سعودی و امارات متحده عربی و کویت و قطر کمتر از سطح مصوب تولید کردند. ‌این کشورها تمام تلاش خود را برای حفظ بازار نفت و ممانعت از ‌ایجاد تغییری مخرب در بازار به عمل آوردند.

ریک مولر، رییس مرکز مطالعات و تحلیل امنیت بازارهای نفت و انرژی می‌گوید: «در ماه مه سال ۲۰۰۹ میلادی کشور عربستان سعودی که بزرگترین کشور صادر‌کننده اوپکی است روزانه ۸‌میلیون بشکه نفت تولید کرد که نسبت به ماه پیش از آن ۷۵‌هزار بشکه در روز بیشتر بود.

با‌ این وجود تولید‌ این کشور ۵۱‌هزار بشکه کمتر از سطح تولید مصوب سازمان بود. سطح تولید مصوب‌این سازمان در ماه مه برابر با ۰۵۱/۸‌میلیون بشکه در روز بود و عربستان کمتر از ‌این سطح تولید کرد.»

در ماه مه سال جاری امارات متحده عربی با افزایش ۴۰‌هزار بشکه‌ای تولید نفت خود نسبت به ماه آوریل ۲/۲میلیون بشکه نفت در روز روانه بازار مصرف کرد که نسبت به سقف تولید مصرف اوپک ۲۳‌هزار بشکه در روز کمتر بود . در ماه مه ‌کشور کویت ۱۵/۲میلیون بشکه نفت تولید کرد که ۵۵‌هزار بشکه در روز بیشتر از ماه قبل بود که اولین افزایش تولید از اکتبر سال قبل تاکنون بوده است.

با وجود ‌این، افزایش تولید نفت در کشور کویت ۷۲هزار بشکه در روز کمتر از سقف تولید مصوب اوپک بود.

قطر دومین کشور کوچک تولید‌کننده نفت در سازمان اوپک ۶۹۵‌هزار بشکه نفت در روز تولید کرد که ۱۰‌هزار بشکه بیشتر از تولید ‌این کشور در ماه آوریل بود.

سطح تولید‌ این کشور ۳۶‌هزار بشکه در روز کمتر از سهمیه تولید مصوب اوپک بود.

طبق گزارش منتشر شده توسط بلومبرگ در ماه مه‌سال ۲۰۰۹ میلادی‌ایران دومین تولیدکننده نفت در سازمان اوپک روزانه ۷۸/۳میلیون بشکه نفت تولید کرد که ۸۰‌هزار بشکه بیشتر از ماه آوریل بود.

بلومبرگ اعلام کرد تولید ‌ایران ۴۰۰‌هزار بشکه در روز بیشتر از سهمیه اعلام شده توسط سازمان اوپک بود. ‌ایران بیشترین نرخ افزایش تولید نسبت به سهمیه تعیین شده توسط سازمان را داشت.

کشور نیجریه یکی دیگر از کشورهای اوپکی در ماه مه سال جاری روزانه ۸۸/۱میلیون بشکه نفت تولید کرد که ۴۰‌هزار بشکه بیشتر از ماه آوریل بود.

تولید کشور نیجریه ۲۰۷‌هزار بشکه در روز بیشتر از سهمیه اعلام شده توسط اوپک بود. آنگولا نیز با تولید ۳۰‌هزار بشکه بیشتر از ماه آوریل روزانه ۷۱۵/۱میلیون بشکه نفت روانه بازار مصرف کرد که ۱۹۸‌هزار بشکه بیشتر از سهمیه اعلام شده توسط اوپک بود.

کشور ونزوئلا یکی دیگر از کشورهای عضو اوپک که در صدد ملی کردن صنعت نفت و صنایع وابسته به آن است، روزانه ۱/۲میلیون بشکه نفت تولید کرد که ۱۱۴‌هزار بشکه در روز بیشتر از سهمیه‌ این کشور بود.