مرگ یک رییس‌جمهور

رییس‌جمهوری سابق کره جنوبی، روه هو هیون، از یک صخره پرید و خود را کشت

شادی آذری

منزل مسکونی روه هو هیون، رییس‌جمهوری سابق کره جنوبی در دهکده کوچکی به نام بونگا در دل ارتفاعاتی پوشیده از درخت جای دارد. در فصل بهار آتش‌سوزی چهره این منطقه را سیاه کرد. همزمان با آن شهرت روه هم به خاطر اعترافش به اختلاس خدشه‌دار شد. پس از آن انتظار می‌رفت روه که برادر بزرگش هم به جرم ارتشاء در زندان بود، برای محاکمه به دادگاه احضار شود. اما روه پیش از آن‌که در برابر مردم تحقیر شود در تاریخ ۲۳ ماه مه با سقوط از یک صخره خودکشی کرد.

این مرد ۶۲ ساله در یادداشتی نوشت که «زندگی بسیاری از افراد را با مشکل مواجه ساخته است.» او از خانواده‌اش خواست که جسدش را بسوزانند و سنگ قبری ساده به عنوان نماد زندگی‌اش بر مزار وی گذارند. رییس‌جمهوری سابق کره‌ جنوبی نوشته است: «آیا زندگی و مرگ یکی نیستند؟» وزارت دادگستری در پاسخ به پرسش خبرنگاران اعلام کرده است که تحقیق در مورد مرگ روه و بازجویی از خانواده‌اش را متوقف کرده است.

پرونده فساد مالی دامن همه رییس‌جمهوری‌های کره جنوبی را گرفته است. فرزندان کیم دایی جونگ و کیم یونگ سم به جرم اختلاس به زندان افتادند. دو رییس‌جمهوری پیشین چو دو هوان و روه تایی وو پس از آن‌که معلوم شد صدها میلیون دلار از بزرگترین گروه‌های تجاری کشور مطالبه کرده‌اند به زندان افکنده شدند.

اما موضوع روه تفاوت داشت. او در طول همه زندگی سیاسی خود علیه فساد مالی جنگید. وقتی او در پایان دوره پنج ساله‌اش در سال گذشته از قدرت کنار رفت به خانه روستایی خود بازگشت تا بر شهرت خود به عنوان مردی مردمی صحه گذارد.

او پسر کشاورزی فقیر بود که در رشته وکالت تحصیل کرد و سپس به وکیلی خبره تبدیل شد. شهرت او به عنوان مدافع مردم از زمانی پا گرفت که از دانشجویانی که به خاطر مخالفت با رهبری دیکتاتور به نام چو دو هوان دستگیر شدند، دفاع کرد. اما او در دهه ۸۰ میلادی وکالت را برای ورود به عرصه سیاست رها کرد. از آن هنگام با ورود به مجلس ملی علیه فساد مالی بپا خاست. در ادامه این راه بود که با کسب آرای مردم فقیر و دانشجویان و اقشار متوسط توانست پا به عرصه ریاست‌جمهوری گذارد. او در آغاز فعالیت ریاست‌جمهوری‌اش به خاطر سوء استفاده‌های سلفش با دشواری‌های بسیاری روبه‌رو شد.

هرچند در زمان ریاست‌جمهوری روه توافقنامه‌هایی در زمینه تجارت آزاد بین آمریکا و کره جنوبی به امضا رسید اما به‌رغم حضور آمریکایی‌های بسیاری در این کشور، اتحاد این دو کشور با کدورت‌هایی مواجه شد. در اکتبر سال ۲۰۰۷ روه به‌رغم توصیه‌های کاخ سفید در دوران جورج بوش به پیونگ یانگ سفر کرد. در سال ۲۰۰۶ کره شمالی یک بمب هسته‌ای آزمایش کرده بود و آمریکا نمی‌خواست متحدش با کیم جونگ ایل را از دست دهد یا توافقنامه‌ای را با او به امضا رساند.

تلاش‌های روه برای توزیع عادلانه ثروت با عملکرد جانشینش لی میونگ باک هدر رفت. به علاوه روه در دوران بازنشستگی‌اش از عملکرد جانشینش در قبال کره شمالی انتقاد کرد. در دوران زندگی پس از ریاست‌جمهوری روه توانست در دهکده کوچکی که زندگی می‌کرد شهرت سابق خود را بازیابد. او در خانه روستایی‌اش پذیرای جهانگردان بود و در آستانه خانه‌اش به استقبال کسانی می‌رفت که برای گذراندن تعطیلات به آنجا می‌رفتند. اما در ماه آوریل روه در وب‌سایت خود با عنوان «من معذرت می‌خواهم» نوشت که از یک فعال اقتصادی پول مطالبه کرد، آن پول را دریافت و خرج کرد. او علت این کار خود را بدهی‌اش که می‌بایست پرداخت می‌کرد، عنوان کرد.

پارک سونگ دوک یکی از ساکنان روستایی که روه در آن می‌زیست، می‌گوید: «پیش از این اعتراف من فکر می‌کردم او رییس‌جمهوری پاک است و به او احترام ‌می‌گذاشتم، اما اکنون نظرم عوض شده است.»