نبرد با آنفلوآنزای خوکی

جنگی تازه با آنفلوآنزای خوکی

گروه بین‌الملل- تعدادی از کشورهای جهان اقداماتی را برای جلوگیری از انتشار بیماری آنفلوآنزای خوکی به اجرا گذاشته‌اند. شمار تلفات بیماری آنفلوآنزای خوکی در مکزیک از مرز هشتاد نفر گذشت و مواردی از ابتلای به آن در چند نقطه دیگر جهان نیز مشاهده شده است.

روز دوشنبه، ۲۷ آوریل (۷ اردیبهشت)، دولت ژاپن اعلام داشت که در تلاش برای جلوگیری از شیوع آنفلوآنزای خوکی در این کشور، برقراری مقررات سختگیرانه‌تری در زمینه قرنطینه و نظارت بر ورود مسافران از خارج را تصویب کرد.

به گفته سخنگوی دولت ژاپن، به‌خصوص مسافرانی که از مکزیک وارد این کشور می‌شوند به دقت معاینه می‌شوند و در موارد مشکوک، در قرنطینه قرار می‌گیرند. همزمان، در پی گزارش ابتلای بیست نفر مظنون به آنفلوآنزای خوکی در ایالات متحده، وزیر امنیت داخلی آمریکا در این کشور وضعیت اضطراری تهدید بهداشت همگانی اعلام داشته است. در اسکاتلند دو نفر پس از بازگشت از مکزیک با نشانه‌های بیماری آنفلوآنزای خوکی در بیمارستان بستری شده‌اند و اقدام در جهت پیشگیری و مقابله به این بیماری مورد بررسی قرار گرفته است.

تاکنون موارد قطعی ابتلای به آنفلوآنزای خوکی تنها در مکزیک و مسافرانی که از این کشور دیدن کرده‌اند گزارش شده اما با توجه به سرعت انتشار ویروس این بیماری، نگرانی در مورد شیوع آن در نقاط دیگر جهان شدت گرفته است.

کانادا، اسپانیا و فرانسه نیز از احتمال ابتلای تعدادی از شهروندان این کشورها که به مکزیک سفر کرده بودند خبر داده‌اند و کشورهای آسیایی، به خصوص مالزی، کره‌جنوبی و منطقه هنگ‌کنگ، که در سال‌های اخیر با آنفلوآنزای مرغی دست به گریبان بوده‌اند با برپایی مراکز ویژه در فرودگاه‌ها، مسافران بازگشتی از مناطق مشکوک را مورد معاینه دقیق قرار می‌دهند.

در مکزیک، تنها کشوری که تا کنون تلفات ناشی از ابتلای به آنفلوآنزای خوکی را گزارش کرده است، مقامات دولتی گفته‌اند که حدود یک‌هزار و سیصد نفر را به ظن ابتلای به این بیماری مورد معاینه و آزمایش قرار داده‌اند و از ساکنان پایتخت خواسته‌اند به منظور پیشگیری از تماس با مبتلایان، حتی الامکان از خانه‌های خود خارج نشوند. به گفته وزارت بهداشت مکزیک، اکثر قربانیان این بیماری افرادی در گروه سنی بیست و پنج تا چهل و پنج سال بوده‌اند که در موارد همه گیری انواع دیگر آنفلوآنزا در گذشته هم مشاهده شده است.

آنفلوآنزای خوکی یک بیماری ویروسی است که معمولا خوک را مبتلا می‌کند اما هر ساله مواردی از ابتلا انسان به این بیماری، به خصوص از طریق تماس با این حیوان، گزارش می‌شود. در انسان، این بیماری از طریق تماس با فرد مبتلا نیز سرایت می‌کند و نشانه‌های معمول آن تب، سرگیجه، خشکی مفصل‌ها، حالت تهوع و در موارد پیشرفته، بیهوشی و مرگ است.

پیش از شیوع آنفلوآنزای خوکی در مکزیک در سال جاری، مواردی از ابتلای گسترده دامی و انسانی به این بیماری در آمریکا در سال ۱۹۷۶ و در فیلیپین در سال ۲۰۰۷ گزارش شده بود.

آمادگی جامعه جهانی

یکی از مسوولان بهداشتی سازمان ملل متحد می‌گوید جامعه جهانی بیشتر از هر زمان دیگری برای مقابله با همه گیری آنفلوآنزای خوکی آمادگی دارد. به گفته دکتر کیئیجی فوکودا، تلاش سالیان گذشته کشورها برای مقابله با آنفلوآنزای مرغی، ذخیره داروهای ضد ویروس آنها را افزایش داده است. سازمان بهداشت جهانی نسبت به همه گیری بیماری آنفلوآنزای خوکی در سراسر جهان هشدار داده است. مسوولان سازمان بهداشت جهانی می‌گویند در صورت جهش ژنتیکی آنفلوآنزای خوکی احتمال شیوع انواع خطرناک‌تر این بیماری وجود دارد ولی به گفته آنها این سازمان باید اطلاعاتی بیشتری را برای اعلام وضع اضطراری جهانی دریافت کند.

نگرانی درباره احتمال گسترش آنفلوآنزای خوکی در سطح جهان در حالی ادامه دارد که نشانه‌های بیماری در مبتلایان به صورت‌های متفاوتی ظهور کرده است.

نشانه‌های بیماری

سازمان بهداشت جهانی خواسته است کشورها نسبت به گسترش سرماخوردگی‌های غیرفصلی با نشانه‌های ذات‌الریه در بین شهروندان خود هوشیار باشند. به گفته پزشکان این بیماری بیشتر از راه سرفه و عطسه منتقل می‌شود.