صندوق بینالمللی پول اعلام کرد
فروش اوراق قرضه برای تامین منابع مالی
مونا مشهدی رجبی- ادامه بحران اقتصادی دنیا و نا کارآمدی ابزارهای مختلف برای بر طرف کردن آن موجب شد تا سازمانهای بینالمللی نقش فعالتری در اقتصاد جهان برعهده بگیرند. این سازمانها که طی سالهای رونق تنها به ارائه گزارشهای چند ماهه و سالانه اکتفا کرده بودند هماکنون به عنوان دستگاههای بزرگ حمایت کننده از کشورهای در حال توسعه و بنگاههای مشاوره مالی و اقتصادی برای کشورهای توسعه یافته و صنعتی ایفای نقش میکنند. ارائه کمک به کشورهای در حال توسعه برای ممانعت از گسترش بحران در اقتصاد داخلی آنها یکی از کارهایی بود که این سازمانها انجام دادند. اما محدودیت منابع مالی موجود در بانک جهانی و صندوق بینالمللی ﭘول موجب شد تا صندوق بینالمللی ﭘول نتواند به تمامی درخواستها در زمان لازم ﭘاسخ گوید. به همین دلیل ضمن درخواست کمک مالی از کشورهای توسعه یافته اقدام به ارائه طرحهای دیگری برای تامین منابع مالی خود کرد.
رییس صندوق بینالمللی پول با اشاره به این مطلب که مشکلات اقتصادی همچنان باقی است ،گفت: صندوق منابع مالی بیشتری در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار خواهد داد تا با کمک آن در مقابل بحران ایستادگی کنند. دومینیک استراوس کان در این مورد گفت: «صندوق برای تامین منابع مالی لازم برای وامدهی به کشورهای در حال توسعه اوراق قرضه میفروشد.کشورهای چین و هند و برزیل طرح فروش اوراق قرضه برای تامین منابع مالی را پیشنهاد کردند و این طرح مورد توافق صندوق بینالمللی پول قرار گرفته است .این سه کشور اولین کشورهایی هستند که برای خرید این اوراق قرضه اعلام آمادگی کردهاند.»
در جلسه سه هفته گذشته لندن روسای مالی کشورهای جهان توافق کردند ۵۰۰میلیارد دلار بودجه در اختیار صندوق قرار دهند. ولی در جلسه واشنگتن وزرای اقتصاد و دارایی کشورهای جهان نتوانستند در مورد چگونگی و میزان پرداخت هر کشور توافق کنند و پیشنهاد فروش اوراق قرضه را یک پیشنهاد خوب تلقی کردند. شایان ذکر است در جلسه لندن تصمیم گرفته شد در مجموع ۱/۱هزار میلیارد دلار بودجه در اختیار سازمانهای جهانی قرار گیرد که ۵۰۰میلیون دلار آن به صندوق بینالمللی پول اختصاص داشت.دومینیک استراوس کان رییس صندوق بینالمللی ﭘول با ابراز امیدواری در مورد اینکه این سیاست برای حمایت از اقتصاد جهانی کارگر بیفتد، گفت: «وزرای اقتصاد کشورهای صنعتی در واشنگتن اعلام کردند ۲۵۰میلیارد دلار از بودجهای را که قبلا مصوب شده بود تا انتهای ماه مه در اختیار صندوق قرار میدهند.
ایالات متحده آمریکا به تنهایی ارائه ۱۰۰میلیارد دلار از این بودجه را بر عهده گرفت.»
بحران اقتصادی به بحران انسانی تبدیل شد
روز بیست و چهارم ماه آوریل سال جاری میلادی واشنگتن میزبان اجلاس سالانه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول بود. در این اجلاس ضمن بررسی عملکرد این دو سازمان جهانی و تاثیر آن در کاهش بحران اقتصادی در مورد شرایط حاکم بر اقتصاد دنیا نیز بحث شد. در گزارش منتشرشده بعد از اتمام این اجلاس نوشته شده است: «بحران مالی دنیا که بعد از بحران دهه ۱۹۳۰ میلادی بزرگترین بحران اقتصادی و مالی بود، در حال تبدیل شدن به یک بحران بزرگ انسانی است. این بحران از کشورهای توسعه یافته و صنعتی آغاز شد ولی به سرعت به دیگر کشورهای دنیا وارد شد و هماکنون هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که بحران را تجربه نکرده باشد. این بحران تحقق اهداف سازمانهای جهانی برای کاهش نرخ فقر در دنیا را به تعویق انداخت و بر شمار افرادی که در فقر مطلق هستند، بیشتر از ۹۰میلیون نفر اضافه کرد. معاون رییس صندوق بینالمللی پول با اشاره به اینکه در سال جاری شمار گرسنگان جهان بیشتر از یک میلیارد نفر خواهد بود گفت: «رکود همزمان اقتصاد در کشورهای مختلف سبب شد تا روند بازسازی اقتصاد کند شود و در این جریان شمار زیادی از مردم دنیا به زیر خط فقر سقوط خواهند کرد.»
بزرگترین انقباض طی شش دهه اخیر
رییس کمیته سیاستگذاری صندوق بینالمللی پول بحران اقتصادی امروز دنیا را شکافی در ابر توصیف کرد که این شکاف هر روز عمیقتر و بزرگتر میشود. تا زمانیکه این شکاف عمیق از بین نرود، ابر نمیتواند حایلی در برابر تابشهای مضر جوی باشد. وی تاکید کرد روزهای سختی در انتظار اقتصاد جهانی است و نادیده گرفتن این واقعیت موجب به تعویق افتادن روند اصلاحات میشود. ولی ما انتظار داریم از نیمه اول سال ۲۰۱۰ میلادی سیر تدریجی اصلاح اقتصادی آغاز شود و دنیا در مسیر رشد گام بردارد. رییس کمیته سیاستگذاری صندوق بینالمللی پول مدت زمان لازم تا اصلاح کامل اقتصاد جهان را بیشتر از ۴سال اعلام کرد.صندوق بینالمللی پول در گزارش اخیر خود اعلام کرده بود که در سال جاری اقتصاد دنیا با نرخ ۳/۱درصد منقبض میشود. این نرخ انقباض اقتصادی در دنیا طی ۶ دهه اخیر بیسابقه بود و میتواند روی روند و سرعت اصلاحات اقتصادی تاثیر منفی بر جای بگذارد. این مرکز پیشبینی کرد رکودی بسیار بزرگتر و عمیقتر از رکود یک سال اخیر در راه است که نتیجه طولانی شدن رکود موجود و عدم تاثیرگذاری سیاستهای اقتصادی در کنترل بحران است .در همین زمان اخباری در مورد انقباض ۶درصدی اقتصاد آلمان در سال جاری میلادی و بدترین شرایط اقتصادی انگلیس طی ۳۰ سال اخیر مخابره شد که تاییدی بر گزارش صندوق بینالمللی پول بود.
ارسال نظر