شورای امنیت به محکومیت کره شمالی رای داد

گروه بین‌الملل- نمایندگان ۵ کشور عضو دائم شورای امنیت روز شنبه ۱۱ آوریل پس از گذشت بیش از یک هفته مذاکره فشرده توانستند در مورد پیش نویس بیانیه‌ای به توافق دست پیدا کنند که طی آن پرتاب موشک از سوی کره شمالی محکوم می‌شود. آمریکا و ژاپن پرتاب آن راکت را آزمایش موشکی می‌دانند و خواستار آن شدند که شورای امنیت با صدور قطعنامه جدیدی مجازات‌های تازه‌ای را علیه کره شمالی در نظر بگیرد؛ اما روسیه و چین دو کشور با حق وتو در شورای امنیت خواهان خویشتن‌داری در واکنش به اقدام کره شمالی شدند و تعیین مجازات‌های جدید را رد کردند.

تصمیم چین برای امضای این بیانیه سخت‌گیرانه نشان می‌دهد که پیونگ یانگ به رغم تهدید‌های قبلی‌اش مبنی بر اتخاذ «اقدامات مقتدرانه» در صورت اقدام شورای امنیت، احتمالا به این حرکت شورا توجهی نخواهد داشت؛ زیرا تاثیر هر گونه تحریم محدود خواهد بود.

یوهوئیول، کارشناس کره شمالی در دانشگاه سئول، درباره این پیش‌نویس بیانیه گفت: بیشترین اهمیت این بیانیه در بهترین حالت، نمادین است و کره شمالی در صورتی که بخواهد در فعالیت‌های غیرقانونی وارد شود، ‌این کار را خواهد کرد.

کره شمالی اعلام کرد که در تاریخ پنج آ‌وریل یک ماهواره را با موفقیت پرتاب کرده است؛ اما ژاپن، کره جنوبی و آمریکا گفته‌اند که این پرتاب یک ظاهرسازی آزمایش موشک دوربرد بوده و هیچ ماهواره‌ای به مدار زمین پرتاب نشده است.

کارشناسان بر‌این باورندکه بیانیه شورای امنیت عمدتا از قدرت قطعنامه آن برخوردار نیست و در صورت تصویب واکنشی ضعیف‌تر به اقدام کره شمالی به حساب خواهد آمد.

اما پیونگ یانگ هشدار داده است که اگر شورای امنیت هر گونه اقدامی را علیه کره شمالی اتخاذ کند، واکنش کره شمالی قاطع خواهد بود. با وجود‌این به دلیل حمایت پنج عضو دائم شورا به علاوه ژاپن، تصویب این بیانیه در نشست بعدازظهر امروز، دوشنبه در شورای امنیت تقریبا قطعی است.

خبرگزاری شینهوا گزارش داد که چین، ژاپن و کره جنوبی روز شنبه در حاشیه نشست به تعویق افتاده مجمع کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) در پاتایا، شهر توریستی در تایلند، بر سر ادامه گفت‌وگوهای شش جانبه با هدف خلع سلاح هسته‌ای در شبه‌جزیره کره توافق کرده بودند. تقویت همکاری‌ها بین چین، ژاپن و کره جنوبی و پیشبرد همکاری‌ها با کشورهای جنوب شرق آسیا نیز از دیگر توافقات‌این سه رهبر بود.

نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد پرتاب راکت کره شمالی را نوعی تخطی از قطعنامه ۱۸۱۷ شورای امنیت می‌داند.

شورای امنیت در سال ۲۰۰۶ میلادی با صدور‌این قطعنامه از کره شمالی خواسته بود که از آزمایش‌های موشکی خودداری کند.

پیش نویس تهیه شده همچنین بر صلح و ثبات در شبه جزیره کره تاکید دارد و بر یافتن یک راه حل دیپلماتیک در مورد مناقشه هسته‌ای کره شمالی تاکید کرده است.