جهان در سال 1387

گروه بین‌الملل- در سالی که گذشت جهانیان حوادث تلخ و شیرین مهمی را با هم تجربه کردند. رویدادهای سیاسی و اقتصادی سال گذشته در نوع خود شرایطی بی‌نظیر را پدید آوردند. در تمام سال بحران اقتصادی بر جهان ما سایه افکنده بود. اگر چه این پدیده ریشه در سال‌های گذشته داشت و از اواخر سال ۲۰۰۷ میلادی کم کم رخ نمود، اما در سال ۸۷ بود که همگان آثار آن را در زندگی خود به نحوی تجربه کردند. اولین جرقه‌ای که تبعات آن را نشان داد اعلام ورشکستگی بزرگ‌ترین بانک آمریکا فردی مک بود. البته مدت‌ها پیش از آن بازار مسکن بخصوص در آمریکا سقوط کرده بود. این روند همچنان که آغاز سال ۱۳۸۸ را جشن می‌گیریم نیز در کل جهان به حضور سنگین خود ادامه می‌دهد.

اما رویداد دیگر اگر چه جهانی نبود، روزهای زیادی عناوین خبری رسانه‌های جهان را به خود اختصاص داد: انتخابات آمریکا. در آغاز به نظر می‌رسید رقابت اصلی بین هیلاری کلینتون و باراک اوباما است. اما همان‌طور که شاهد بودیم جان مک‌کین کهنه کار به رقیب اصلی اوباما بدل شد. در شهریور ماه بود که شاهد انتخاب جو بایدن به عنوان معاون اول اوباما بودیم. رقابت انتخاباتی تنگاتنگ و نفس‌گیر بود و سر انجام باراک اوبامای کنیایی‌تبار کلید کاخ سفید را به دست گرفت. از آن هنگام تاکنون آمریکا در تلاش است وجهه تا حدود زیادی تخریب شده آمریکا را احیا کند و هیلاری کلینتون در مقام وزیر امور خارجه دولت اوباما او را در این راه یاری می‌دهد. حتی انتخاب بانوی جوانی چون پیلین هم نتوانست مک‌کین سالخورده و جمهوری خواه را در برابر شعار تغییر اوباما به پیروزی رساند. اکنون همه جهان به تحقق شعارهای اوباما نگاه دوخته است تا باور کند دوران پر از جنگ بوش به پایان رسیده است.

از دیگر رویدادهای این سال حملات سنگین رژیم صهیونیستی به غزه بود. این حملات بی‌سابقه جمع کثیری از جوانان مسلمان را به شهادت رساند. این حملات هنوز هم هرچند روز یک بار ادامه دارد و با اعتراض شدید مردم سراسر جهان روبه‌رو شد. سران بسیاری از کشورها خواستار توقف حملات شدند. اسراییلی‌ها هنوز بین خود اختلافاتی دارند.

در این سال مدودف به ریاست‌جمهوری روسیه رسید. اگرچه هنوز بسیاری بر این باورند که این پوتین است که سیاست‌های روسیه را تعیین می‌کند، اما روی کاغذ او تنها نخست وزیر است.المپیک چین و درگیری‌های قبل از آن نیز به اندازه هزینه‌هایش ابعاد گسترده‌ای داشت. مخالفان سیاست‌های چین در برابر تبت قصد داشتند آن را تحریم کنند. اما المپیک چین با شکوه برگزار شد. شاید علت آرام گرفتن مخالفت‌ها زلزله شدیدی بود که هزاران چینی را کشت و حس همدردی جهانیان را برانگیخت.

نفت در ماه جولای سال ۲۰۰۸ رکورد قیمت‌ها را شکست و به بشکه‌ای ۲۷/۱۴۷دلار رسید.

پاکستان شاهد تحولات بسیاری شد. زرداری که قدرت را به دست گرفت ابتدا سعی کرد نواز شریف را به سوی خود جلب کند اما رهبر حزب مسلم لیگ شاخه نواز با حمایت از قضات برکنار شده‌ای که به‌رغم وعده‌ها به کار باز نگشتند، کناره‌گیری کرد. پاکستان هنوز روزهای پر تنشی را می‌گذراند.

جنگ گرجستان و اوستیای جنوبی نیز کشورها را تا مدتی به دو دسته تقسیم کرده بود: حامیان اوستیا و حامیان گرجستان. گرجستان از حمایت آمریکا و اوستیا از حمایت روسیه برخوردار بود و در نهایت با مداخله، دفاع و سپس حمله روسیه بود که گرجی‌ها دست از حمله کشیدند. زیمبابوه نیز شاهد قدرت نمایی چانگیرای در انتخابات تک‌نفره بود. او که بی‌هیچ رقیب خود را برنده انتخابات اعلام کرده بود سرانجام موافقت کرد رقیبش نخست وزیر شود و قدرت بین آنها تقسیم شود.

تلاش ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا، روی کار آمدن مجدد برلوسکونی در ایتالیا و... تنها شماری از رویدادهای سال ۸۷ بوده‌اند که ذکر همه آنها طوماری طولانی می‌طلبد.