رکورد سقوط صادرات چین شکست
گروه بینالملل- سالها با افزایش رشد اقتصادی چین، این موتور محرکه رشد اقتصادی جهان، شاهد رونق تولیدات کارخانهای و صادرات کالاهای چینی بودیم. کمتر فروشگاهی را میتوانستیم بیابیم که کالاهای چینی برخوردار از درجههای مختلف کیفیت را در آن نیابیم. از اسباب بازیهای کودکانمان گرفته تا لباسها و لوازم منزلمان همه و همه تحت سیطره صادرات چین قرار گرفته بودند و اکنون نیز هنوز این روند ادامه دارد. اما تازهترین خبرها حاکی از آن است که این روند رو به افول گذاشته است و صادرات کالاهای چینی بیشترین سقوط را شاهد بوده است.
صادرات چین در ماه دسامبر ۸/۲درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته سقوط کرد. این میزان بیش از سقوط ۲/۲درصدی صادرات این کشور در ماه نوامبر بود. آمار و ارقام جدید شواهد جدیدی را در بر دارد، مبنی بر اینکه کندی جدی روند تجارت باعث شده است موجی از تعطیلی کارخانجات و بیکاری کارکنان را در چین شاهد باشیم. رهبری حزب کمونیست نگرانی خود را از احتمال بروز ناآرامیهای اجتماعی بر اثر وخامت مشکلات اقتصادی اعلام کرده است.
اقتصاد چین بیش از هر کشور دیگری در آسیا متکی به تقاضای داخلی برای کالاها و خدماتش است. تنها ۳۰درصد فعالیتهای اقتصادی چین به صادرات وابسته است و این نشان میدهد که مشکلات بخش صادرات کمتر از یک سوم اقتصاد را مبتلا میکند.
از سوی دیگر واردات چین در ماه شدیدتر را شاهد بود و ۳/۲۱درصد سقوط کرد. این سقوط بیشتر از سقوط واردات در ماه نوامبر به میزان ۹/۱۷درصد بود. با توجه به اینکه صادرات ماه نوامبر چین بالغ بر ۲/۱۱۱میلیارد دلار و واردات این کشور بالغ بر ۲/۷۲میلیارد دلار بود، مازاد تجاری ماه دسامبر چین به ۳۹میلیارد دلار رسید.
این دومین مازاد تجاری بزرگ در تاریخ چین است و پس از مازاد تجاری ماه نوامبر این کشور که ۱/۴۰میلیارد یورو بود، قرار گرفته است.سقوط شدید واردات چین تا حدودی مربوط به کاهش روند صادرات است. بیش از نیمی از صادرات چین از کالاهایی به دست میآیند که به راحتی مونتاژ میشوند. قطعات این کالاهای صادراتی از خارج وارد میشوند. بنابراین وقتی صادرات سقوط میکند، نیاز برای آن قطعات نیز کاهش مییابد.سقوط شدید قیمت جهانی کالا و انرژی باعث میشود واردات برای چین ارزانتر شود و در عین حال باعث میشود کل واردات کاهش یابد.
اگر این دو دسته از ارقام را در کنار هم قرار دهیم شواهد بیشتری به دست میآید حاکی از آنکه فعالیتهای اقتصادی در حال کند شدن است. اما لزوما بدین معنا نیست که این کندی بیشتر از کندی ماه قبل است.
براساس گزارش موسسه جی پی مورگان، کاهش صادرات چین در ماه دسامبر بیشترین کاهش از آوریل سال ۱۹۹۹ تاکنون بوده است.
خانم جینگ اولریش، رییس بخش چین موسسه جی پی مورگان در گزارشی آورده است: «به نظر میرسد که رشد صادرات چین در سال ۲۰۰۹ ثابت بماند و در کوتاهمدت رشد سالانه آن منفی خواهد بود.»
وقتی بحران مالی جهان آغاز شد، برخی از تحلیلگران موتور صادرات بیوقفه چین را به عنوان راه نجاتی میپنداشتند. اما مجموعهای از آمار و ارقامی که طی ماههای اخیر منتشر شد، نشان داد که چین دیگر نسبت به مشکلات تجارت جهانی ایمنتر از سایر اقتصادهای بزرگ جهان نیست.
در شرایطی که ژاپن، ایالات متحده و اروپا اکنون دچار رکود شدهاند، انتظار میرود اقتصاد به شدت وابسته به تجارت چین، ضربهای شدیدتر را در سال پیشرو تجربه کند.
اگر پیشبینیهای بانک جهانی مبنی بر رشد ۵/۷درصدی اقتصاد چین در سال ۲۰۰۹ درست از کار درآید، شاهد پایینترین رشد اقتصادی چین از سال ۱۹۹۰ خواهیم بود.
ارسال نظر