دنیای اقتصاد - رییس‌جمهور دیروز عصر با حضور در پارس‌جنوبی، بهره‌برداری از «مرحله نخست» فازهای ۶، ۷ و ۸ پارس‌جنوبی را کلید زد. پیش از این فازهای ۲ و ۳ به طور کامل در سال ۸۱ و فازهای ۴ و ۵ هم در ابتدای سال ۸۴ توسط خاتمی بهره‌برداری شده بود. افتتاح فازهای ۶، ۷ و ۸ پیشتر برای نیمه دوم ۸۶ پیش‌بینی شده بود. فاز اول طرح توسعه فازهای ۶، ۷ و ۸ پارس‌جنوبی توسط رییس‌جمهور افتتاح شد

خیز جدید ایران در پارس‌جنوبی

دنیای اقتصاد- نخستین فاز از طرح توسعه فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی (پالایشگاه چهارم) شب گذشته طی مراسمی با حضور رییس‌جمهوری به طور رسمی افتتاح شد.

در طراحی اولیه طرح توسعه فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی تولید ۸۰میلیون مترمکعب گاز و ۱۲۰هزار بشکه میعانات گازی در روز پیش‌بینی شده بود که پس از اعمال اصلاحیه، ظرفیت اسمی سه فاز به ۱۰۴میلیون مترمکعب و تولید میعانات گازی به ۱۵۸هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرد.

همچنین سالانه یک‌میلیون و ۶۰۰هزار تن گاز مایع از طریق این سه فاز تولید می‌شود.

۳۰ حلقه چاه در عمق ۴۰۰۰ متری خلیج فارس از طریق سه سکوی دریایی و سه خط لوله ۳۲ اینچی، گاز فاز‌های ۶ تا ۸ را تامین می‌کند.

رییس جمهور شامگاه سه‌شنبه در مراسم افتتاح بزرگترین طرح نفت و گاز تاریخ ایران افتتاح فازهای۶، ۷ و ۸ پروژه پارس‌جنوبی را میخ آخر بر تابوت بدخواهی‌‌‌های دشمنان ملت ایران دانست.

محمود احمدی نژاد اظهار داشت: کسانی که تصور می‌‌‌کردند با ایجاد محدودیت یا موانع مادی می‌‌‌توانند حرکت یک ملت بزرگ را کند یا متوقف کنند امروز ببینند که به رغم میل آنها بخش‌‌‌های گوناگون صنعت، کشاورزی و علمی‌ ‌‌در ایران به سرعت در حال پیشرفت است.

رییس جمهور تصریح کرد: به عنوان برادری کوچک به همه دست اندرکاران تبریک عرض و صمیمانه از آنها تشکر می‌‌‌کنم.

احمدی نژاد با قدردانی از مدیران وزارت نفت و شرکت‌‌‌های تابعه، پیمانکاران، طراحان و مشاوران و کارگران عزیز و همه کسانی که دلسوزی و تلاش فداکارانه کردند تا این پروژه به ثمر برسد، این افتخار را به ملت عزیز ایران نیز تبریک گفت.

رییس جمهوری با بیان اینکه در بهره برداری از سرمایه عظیم گاز در گام‌های اولیه هستیم، اظهار داشت: گرچه بهره‌برداری از ۱۰ فاز که تا پایان امسال انجام می‌‌‌شود، کار بسیار بزرگی است اما تا رسیدن به نقطه‌‌‌ای که همه نیازهای پروژه به دست توانمند متخصصان ایرانی تامین شود، فاصله زیاد است.

احمدی نژاد خاطر نشان کرد: البته ۵۶ درصد کارهای این پروژه توسط متخصصان ایرانی و از منابع ایرانی است که خود افتخار دیگری است اما همین پروژه به ما می‌‌‌گوید ظرفیت‌ها و توانمندی‌‌‌های این سرزمین بسیار بالاتر است.

رییس جمهوری ابراز امیدواری کرد که در آینده نه چندان دور، همه پروژه‌ها و فعالیت‌ها توسط مدیران داخلی و با استفاده از همه ظرفیت‌ها صورت گیرد. وی به پیشرفت فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی اشاره کرد و اظهار داشت: امیدوارم که با ابتکار عمل، طراحی نو و نوآوری‌ها این دو فاز نیز هر چه زودتر به بهره‌برداری برسد.

احمدی نژاد با بیان اینکه دولت به لحاظ مالی طرح‌های صنعت نفت را به طور کامل پشتیبانی می‌کند، گفت: از این بابت نگرانی نداشته باشید. ما عطای منابع مالی بدخواهان را به لقایشان بخشیدیم. بدون نگرانی از منابع مالی برای افتتاح پروژه‌ها در کوتاه‌ترین زمان ممکن برنامه‌ریزی کنید.

رییس جمهوری با بیان اینکه ایران به لحاظ منابع مالی قوی است، اظهار داشت: ایران قادر است پروژه‌‌‌های بزرگ خود را پشتیبانی کند ومدیران، متخصصان، کارگران و عناصر گوناگون در حلقه‌‌‌های صنعت ما می‌‌‌توانند همه قله‌ها را فتح کنند.

هدف از توسعه این ۳ فاز، انتقال گاز ترش تولیدی این فازها به میدان نفتی آغاجاری در خوزستان به منظور ازدیاد ضریب برداشت نفت از مخزن این میدان است. همچنین به منظور پاسخگویی به نیاز مصارف داخلی کشور تاسیساتی در کنار پالایشگاه فازهای ۶ تا ۸ احداث شده تا قسمتی از گاز تولیدی این پالایشگاه را شیرین نماید.

عملیات توسعه فازهای ۷،۶ و ۸ میدان گازی پارس‌جنوبی در تیرماه ۱۳۷۹ به شرکت پتروپارس واگذار گردید و قرار بود بهره‌برداری از مرحله اول این طرح در نیمه دوم سال ۱۳۸۶ باشد که این امر در نیمه دوم سال ۱۳۸۷ محقق شد.

در مراسم بهره‌برداری از فازهای ۶، ۷ و ۸ پارس جنوبی، غلامحسین نوذری وزیر نفت، علی‌اکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن، سیف‌الله جشن‌ساز معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، علی وکیلی مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، همچنین نماینده ولی‌فقیه در استان، استاندار بوشهر و نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی حضور داشتند. همچنین سفرای کشورهای کره، نروژ، مالزی و تعدادی از نمایندگان اقتصادی دیگر کشورها از جمله ژاپن و ونزوئلا در این مراسم حضور داشتند.

در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، ۲۴ فاز پالایشگاه گازی، ۳۰ طرح پتروشیمی و ۳ واحد ال‌ان‌جی استقرار خواهد یافت.