افزایش نفت و شاخص‌ها در بازارهای جهانی

گروه بین‌الملل- پیش‌بینی‌ها مبنی بر اینکه اوپک آخر این هفته تولید را کاهش خواهد داد، موجب افزایش قیمت نفت در روز دوشنبه شد.

در معاملات الکترونیکی بعد از ظهر بورس نیویورک در اروپا قیمت نفت خام سبک شیرین برای تحویل در ماه نوامبر ۶۶/۱ دلار افزایش یافت و به ۵۱/۷۳ دلار در هر بشکه رسید. روز جمعه ارزش قراردادها ۵۳/۱ دلار افزایش یافت و به ۳۸/۷۱ دلار رسید. شکیب خلیل رییس اوپک روز یکشنبه گفت اعضای این سازمان قصد دارند در جلسه بیست و چهارم اکتبر یک کاهش قابل‌توجه را اعلام کنند.

خلیل که وزیر انرژی الجزیره نیز هست گفت اوپک ممکن است در جلسه دسامبر نیز تولید را کاهش دهد.

مارک پروان، کارشناس بانک ای‌ان‌زد در ملبورن می‌گوید: تولید نفت در مقدار زیاد کاهش پیدا خواهد کرد و این کاهش احتمالا ۲ میلیون بشکه در روز خواهد بود.

سرمایه‌گذاران کاهش تولید ۵۲۰۰۰۰ بشکه در روز ماه گذشته توسط اوپک را نادیده گرفتند و به ضعف تقاضا توجه کردند.

پروان گفت اگر آمریکا، اروپا و ژاپن دچار رکود شوند، دلیلی ندارد که شاهد نفت ۳۵ یا ۴۰ دلاری نباشیم.

در دیگر معاملات بورس نیویورک قیمت آینده نفت کوره بیش از ۲ سنت افزایش یافت و به ۱۶/۲ دلار در هر گالن رسید. در حالی که قیمت بنزین بیش از ۴ سنت افزایش یافت و به ۷۱/۱ دلار در هر گالن رسید. قیمت گاز طبیعی برای تحویل در ماه نوامبر ۱۶ سنت افزایش یافت و به ۹۵/۶ دلار در هر ۱۰۰۰ پای مکعب رسید.

در لندن قیمت نفت خام برنت برای تحویل در ماه نوامبر ۴۶/۱ دلار افزایش یافت و به بشکه‌ای ۰۶/۷۱ دلار رسید.

در تحولی دیگر، بازارهای سهام اروپا روز دوشنبه در پی افزایش شدید شاخص‌های آسیا، شاهد افزایش شدند. افزایش ارزش سهام ناشی از این امیدواری بود که بحران در بازارها رو به کاهش است چون بانک‌ها نسبت به تخصیص وام به یکدیگر تمایل نشان می‌دهند.

شاخص فوتسی ۱۰۰ انگلستان که نشان‌دهنده وضعیت سهام شرکت‌های مهم است ۷۴/۶۸ واحد یا ۷/۱ درصد افزایش یافت و به ۷۵/۴۱۳۱ واحد رسید. شاخص داکس آلمان ۹۸/۸۲ واحد یا ۷/۱درصد افزایش یافت و به ۳۱/۴۸۶۴ واحد رسید. شاخص سی‌ای‌سی - ۴۰ فرانسه نیز با ۲۳/۵۰ واحد یا ۵/۱ درصد افزایش به ۱۵/۳۳۸۰ واحد ارتقا یافت.

این افزایش‌ها درپی افزایش ۶/۳درصدی شاخص نیکی ۲۲۵ژاپن و رسیدن آن به ۵۹/۹۰۰۵واحد و افزایش ۳/۵درصدی شاخص هنگ‌سنگ هنگ‌کنگ و رسیدن آن به ۰۱/۱۵۳۲۳واحد روی داد.

به‌خصوص سهام شرکت‌ها و موسسات مالی اروپا رشد خوبی را نشان دادند.

در آلمان ارزش سهام دویچه بانک بیش از ۳درصد افزایش یافت و ارزش سهام کامرز بانک این کشور ۴/۱درصد بالا رفت. در انگلستان، سهام موسسه لویدزتی‌اس‌بی و رویال بانک اسکاتلند هر دو به میزان دو درصد افزایش یافت.

بزرگ‌ترین افزایش ارزش سهام در اروپا مربوط به موسسه گروپ ان‌وی آمستردام بود. سهام این موسسه ۲۳درصد افزایش یافت و همه سقوط جمعه گذشته خود را جبران کرد. علت این بهبود وضعیت این بود که دولت آلمان ۱۰میلیارد یورو (۴/۱۳میلیارد دلار) ظرف تعطیلات آخر هفته به این شرکت مالی پول تزریق کرد.

ارزش سهام شرکت‌های انرژی نیز افزایش یافت چون همان‌طور که ذکر شد، ارزش نفت با حدود ۲دلار در هر بشکه افزایش به بیش از ۷۳دلار در هر بشکه رسید.

البته با توجه به بی‌ثباتی‌های شدید هفته گذشته و بالاماندن نرخ بهره بین بانکی که خود نشانه‌ای از نگرانی در بازارهای اعتبارات محسوب می‌شود، هنوز نمی‌توان گفت که اعتماد کامل به بازارها بازگشته است. پیتر دیکسون تحلیل‌گر کامرز بانک می‌گوید: «اگر ما شاهد آن بودیم که عادی‌سازی در بازار پولی گسترش می‌یابد یا شاهد کاهش بی‌ثباتی در بازارهای اعتبارات بودیم، می‌توانستیم با اطمینان بیشتری بگوییم که بازارها رو به بهبود گذاشته‌اند. اما این واقعیت وجود دارد که عدم اطمینان هنوز در سطح بالایی است.» در سوی دیگر جهان، استرالیا، شاخص استرالیا ۴درصد افزایش یافت، که علت آن افزایش سهام شرکت‌های منابع طبیعی بود. بازارهای نیوزیلند و سنگاپور هم شاهد افزایش شاخص‌های خرد بودند، اما ارزش سهام در تایوان کاهش یافت.